ifoundyourfilm (11min.)

Noorderkroon

Informatie

Regie: Jelte van Lente

Ondertitel: Engels

Taal: Nederlands

Originele titel: ifoundyourfilm

Jaartal: 2020

Omschrijving

ifoundyourfilm is een korte documentaire die de kijker meeneemt in de wereld van de collectie van Tijmen van Dijk, waarbij we hem horen vertellen over de achtergrond van zijn verzameldrang. Deze begon toen hij in kringloopwinkels camera's vond waar nog fotorolletjes in zaten met daarop foto’s die nog nooit door iemand zijn gezien, zelfs niet door de maker zelf. Het geeft deze beelden een mysterieus en schat-achtig karakter. 

Van Dijk, zelf fotograaf, heeft toegang tot een doka, waar hij deze gevonden filmrolletjes begon te ontwikkelen en afdrukken, wat het begin werd van een grote verzameling "vernacular photography”, oftewel; gevonden amateurfoto’s. De film is een duik in de wereld van zijn collectie, en neemt de kijker mee in zijn fascinatie. Het gaat niet zozeer om een onderzoek naar het waarom, maar meer om het voelbaar maken van zijn passie.

Filmmakers Hanne en Jelte wonen beide in Groningen.

Film stills

Uncle Tahar’s Hidden Travel Agency (6min.)

Noorderkroon

Informatie

Regie: Chris Frieswijk

Ondertitel: Nederlands

Taal: Engels,

Originele titel: Het verborgen reisbureau van Oom Tahar

Jaartal: 2019

Omschrijving

De gastvrije bejaarde Tahar stelt zijn appartement in het noorden van Tunis open voor Couchsurfers van over heel de wereld. Hij biedt de reizigers kosteloos een slaapplek aan en maakt er werk van ze het ware Tunesië te laten zien. Backpacker Ali uit de Malediven is één van hen. De tachtigjarige Tahar leeft naar één gouden regel: neem enkel wat je nodig hebt en geef weg wat je kunt missen. Dat gaat prima samen met het online gastvrijheidsplatform Couchsurfing, maar belangrijker nog: hij vindt het ook gewoon heel gezellig.

Filmmaker Chris Frieswijk is opgegroeid in het Groningse Warffum.

Film stills

Hiraeth – Longing for home (10min.)

Noorderkroon

Informatie

Regie: Deirdre Welmoed Breider

Ondertitel: Nederlands

Taal: Engels

Originele titel: 我的家 • Hiraeth

Jaartal: 2020

Omschrijving

Geboren in China en opgegroeid in Nederland, achtergelaten met een briefje met een datum en het tijdstip waarop ze geboren is. Grote ogen, nieuwe wereld. Een nieuwe wereld waarin ze, door haar uiterlijk, zich niet altijd welkom heeft gevoeld. In een brief schrijft Jingliu, 26, een gedicht aan haar ouders. Denken jullie nog eens aan mij? Aan de taal die ik spreek, of hetgeen wat ik eet? Een verhaal over adoptie, vooroordelen, en racisme.

Filmmaker Deidre Welmoed Breider komt uit Heerenveen en is momenteel woonachtig in Leeuwarden.

Film stills

Doorgaan (9min.)

Noorderkroon

Informatie

Regie: Johanneke Dijkstra

Ondertitel: Geen

Taal: Nederlands,
Fries

Originele titel: Doorgaan

Jaartal: 2020

Omschrijving

Doorgaan is een aangrijpende, intense en intieme documentaire over kracht en overleven, met in de hoofdrol Leeuwarder bokslegende Piet Rozendaal. Piet groeide op in de Boterhoek van Leeuwarden; de rosse buurt van de armoede. De Prinsentuin was de eerste boksring waar hij vocht. Buurt tegen buurt. Je was zowel elkaars vijand als elkaars vriend, een waarde die Piet later ook in het boksen weer terugvindt.

Film stills

The Woman Who Feared To Vanish (14min.)

Noorderkroon

Informatie

Regie: Sam van Zoest

Ondertitel: Nederlands

Taal: Nederlands,
Engels,

Originele titel: De Vrouw Die Bang Was Om Te Verdwijnen

Jaartal: 2020

Omschrijving

Een vrouw, beu om genegeerd te worden door haar omgeving, huurt een stalker in om zich dagelijks te laten fotograferen. Zijn beelden doen haar opbloeien en in haar hoofd ontstaat het idee dat hij wel eens de ware kon zijn. Nadat ze hem per ongeluk herkent ontstaat een wilde achtervolging. De fotograaf weet haar af te schudden maar ze is niet van plan het erbij te laten. Ze heeft geproefd hoe het is om gezien te worden, en nu wil ze meer.

Filmmaker Sam van Zoest is een geboren Groninger.

Film stills

Sediment (18min.)

Noorderkroon

Informatie

Regie: Vida Kasaei

Ondertitel: Engels

Taal: Nederlands,
Perzisch

Originele titel: Sediment

Jaartal: 2019

Omschrijving

Sediment stimuleert en viert de diversiteit van het menselijk leven in de wereld. In deze film, die zowel in Iran als in Nederland (Groningen) plaatsvindt, is er aandacht voor meisjes en vrouwen in twee culturen - Iraans en Nederlands - waardoor er op een andere manier naar diversiteit kan worden gekeken. Er is een focus op gelijkheid in plaats van individualiteit. Maar tegelijkertijd is de kijker zich bewust van hun zeer reële sociale, economische en culturele verschillen. De film is een visualisatie van hiaten in verhalen die zijn verteld, en hiaten in ons begrip van de natuur.

Film stills

Noorderkroon

Noorderkroon mix 3

Bestel Ticket

Noorderkroon mix 3

Een bijzondere mix van vijf korte documentaires en één documentaire-achtige fictiefilm. Met verhalen over identiteit en samenlevingen. Alle films gaan over mensen die een verhaal over zichzelf of hun omgeving te vertellen hebben. We reizen van een boksschool in Leeuwarden naar een verborgen reisbureau in Tunesië en van Pieterburen naar Teheran.