Programma­onderdelen

Het Noordelijk Film Festival onderscheidt zich door een uniek internationaal programma met een focus op het noorden. Het festival biedt een breed programma, dat verder reikt dan alleen film. Op deze pagina vindt je alle informatie over de programmaonderdelen in 2023.

Noordse Focus

Ieder jaar vliegen we van Friesland uit naar de mooiste filmische decors van het noorden: van IJsland, via Ierland, het Verenigd Koninkrijk en Nederland tot aan de Scandinavische landen en de Baltische staten. De Noordse focus vormt het hoofdprogramma van het Noordelijk Film Festival, en biedt een sterke selectie van de nieuwste internationale speelfilms en documentaires uit deze grote noordelijke regio. Veel films worden speciaal geïmporteerd uit het buitenland en zijn (nog) niet te zien in de Nederlandse bioscopen en filmtheaters. Dit is ook de reden dat er veel films Engels ondertiteld zijn.

Binnen het programma vind je een unieke mix van speelfilms; van absurde, zwarte of lichtvoetige komedie tot historisch, psychologisch of maatschappelijk drama, van a-typische actie of crime thriller tot arthouse, mysterie en film noir. Met de documentaires schetsen we daarnaast een mooi beeld van de culturele diversiteit binnen ons brede Noord-Europa. Laat je verrassen, verwonderen en ontroeren. Ga op avontuur en ontdek films die je anders nooit zou zien!

Noorderkroon

De Noord-Europese selectie van het hoofdprogramma deelt het scherm met veelbelovende en professionele films in allerlei soorten en maten uit eigen regio. Met het Noorderkroon-programma bieden we een podium en springplank voor professionele filmmakers, aanstormende talenten, studenten en zelfs amateurfilmmakers, door middel van de vertoningen en de competitie waar de Noorderkroon Awards worden verdeeld. De winnaars van 2022 vind je hier.

De films in dit programma zijn allemaal gemaakt door regisseurs of producenten die wonen in of afkomstig zijn uit Friesland, Groningen of Drenthe. Het kan ook zijn dat het verhaal zich afspeelt in een van deze provincies. Er is in ieder geval een sterke connectie met ons eigen regionale noorden. Heel veel films in deze selectie beleven bovendien hun première op het festival en er zijn vaak makers aanwezig voor een Q&A!

Spotlight

Jaarlijks zet het Noordelijk Film Festival een regisseur, acteur of actrice in de spotlight die zijn of haar sporen ruimschoots heeft verdiend. We houden nog even geheim wie dat dit jaar is, maar hou rekening met een droefgeestige maker uit Scandinavië die ondanks, of misschien wel dankzij, dat karakter  gortdroge, melancholische films maakt die een grote schare fans weet te bekoren.

660176A7-6771-4E75-A3D9-25D292F03FEA

Sounds & Cinema

Dit jaar zit er extra veel schwung in het Noordelijk Film Festival. Met het programma Sounds & Cinema presenteren we schitterende muziekdocu’s en een enkele speelfilm waar muziek een grote rol speelt. Laat je meevoeren door de klanken van het arctisch gebied, de weemoed in Molukse liederen of de New Yorkse jazzy sound van een hedendaagse Deense componist. Natuurlijk ontbreekt ook dit jaar de filmvertoning van een stille klassieker met livemuziek niet.

Mensen die een film kijken in een volle bioscoopzaal

Films in de Memmetaal

Het Frysk verstaat het meerendeel van onze bezoekers wel. Maar hoe zit dat met het Baskisch, Sami, Nauvhal, Kannada of Marathi? Het Noordelijk Film Festival presenteert dit jaar een programma met films uit zogenaamde kleine taalgebieden. De memmetaal als belangrijke uiting van een (culturele) identiteit, daar weten we in Friesland wel raad mee. Maar hoe kan het dan dat er zo weinig films volledig in het Fries worden gemaakt? Rondom dat thema organiseren we een panelgesprek met filmmakers en beleidsmakers.

Nederlands Eigenzinnig

Nederland barst van de regisseurs die een eigen(zinnige) stem hebben ontwikkeld met werk dat vernieuwend is en prikkelt. Helaas vallen de films van deze vooruitstrevende filmmakers met hun korte bioscooprun vaak weg in het overvolle weekprogramma van filmhuizen. Het Noordelijk Film Festival licht een selecte groep Nederlandse filmmakers nog eens uit en biedt daarmee avontuurlijke filmliefhebbers in het Noorden de kans om kennis te maken met werk dat prikkelt met zijn inhoud en in zijn vorm. Diverse regisseurs zijn na afloop van de vertoning aanwezig voor een Q&A.

Human Nature

Het Noordelijk Film Festival heeft zich ten doel gesteld een groener filmfestival te organiseren en het publiek met nieuwe inzichten te informeren en inspireren. In het verdiepingsprogramma Human Nature (voorheen EcoCinema) wordt dit voornemen onderstreept met een selectie interessante documentaires en mooie natuurfilms. Met deze films bieden we verrijkende inzichten in onderwerpen als klimaatverandering of het duurzamer en beter omgaan met de aarde. Bij een aantal van deze films zijn ook inleidingen of Q&A’s.

Film en food Noordelijk Film Festival fine dining

Specials

Ons specials programma bestaat uit een aantal bijzondere evenementen die net even anders zijn dan ‘alleen maar film’. Vele van deze filmvertoningen worden in samenwerking met andere partijen georganiseerd. Wat dacht je van een bijzonder archiefprogramma in samenwerking met het Fries Film en Audio Archief, een Film & Food special met heerlijke gerechten van ROAST of de klapper van dit jaar: een secret cinema op een geheime locatie!

Drii-Winter_st_3_jpg_sd-high

Series

Millennium, Wallander, Borgen, The Killing, The Bridge; het is een handjevol titels uit een ogenschijnlijk onuitputtelijke bron van Scandinavische inspiratie. Steeds weer weten vooral Deense en Zweedse televisieproducties het publiek en masse in zijn greep te krijgen. Het Noordelijk Film Festival zal voor het derde jaar op rij een gloednieuwe serie introduceren en daar de eerste twee afleveringen van vertonen.

Man geeft presentatie aan schoolklas in een filmzaal Noordelijk Film Festival

Schoolvoorstellingen

Via schoolvoorstellingen komen meer dan tweeduizend scholieren van het primair en voortgezet onderwijs in aanraking met mooie noordelijke kinderfilms en het filmfestival. We werken samen met het kunstmenu van Schoolkade, maar nodigen ook alle andere scholen in de provincie uit. Voor elke leeftijdsgroep is een geschikte film geselecteerd en bij elke film wordt gratis lesmateriaal aangeboden, dat speciaal wordt ontwikkeld bij de films. Meer informatie over schoolvoorstellingen en filmeducatie vind je hier.