Podium en competitie voor Noordelijk filmtalent

Noorderkroon 2023

Noorderkroon is het podium en de competitie voor professionele, studenten- en amateurfilms van Friese, Groningse of Drentse makers, of films over deze regio. ‘Noorderkroon’ is een klein sterrenbeeld aan de noorderhemel, gevormd door zeven zichtbare sterren. Deze sterren staan symbool voor de zeven prijzen die wij uitreiken aan onze eigen sterren, de Noordelijke filmmakers. Bekijk de selectie hier.

De inschrijving voor Noorderkroon 2023 is gesloten

Welke films doen er mee?

Deze films komen in aanmerking voor selectie: zowel lange als korte fictie en documentaire films van professionele filmmakers, AV-studenten en amateur filmmakers (regisseur en/of producent en/of scenarist) uit Friesland, Groningen en Drenthe, of films die heel specifiek gaan over deze regio en een duidelijke connectie tonen met een van de Noordelijke provincies.

Films konden ingestuurd worden in de volgende categorieën:

Noorderkroon awards Noordelijk Film Festival

Noorderkroon Awards

De winnaars worden, na een nominatieronde, gekozen door een professionele jury. Er worden in totaal zeven Noorderkronen uitgereikt in de volgende categorieën:

In 2024 meedoen?

Dit zijn de regels

  • Noord-Nederlandse regio: Friesland, Groningen en/of Drenthe.
  • De film is geproduceerd in het jaar 2023 of 2024 en is nog niet eerder op het Noordelijk Film Festival vertoond. Bij de selectie gaat de voorkeur uit naar films die niet openbaar online zijn gepubliceerd.
  • Voor de selectieprocedure dienen films ingestuurd te worden (voor 1 sep 2024) via een beschermde online streaming (een link naar Vimeo + inlogcode of een privévideo op YouTube bijvoorbeeld). Deze link moet tot aan het festival beschikbaar blijven voor eventuele jurering.
  • Geselecteerde films dienen in een later stadium als DCP aangeleverd te worden via filemail. Ben je niet bekend met het maken van een DCP? Dan hebben we hier een makkelijke handleiding voor.
  • Het festival behoudt het recht de ingestuurde werken en publiciteitsmateriaal te gebruiken voor de promotie van de film, de filmmaker en het festival.
  • De contactpersoon wordt op de hoogte gesteld als zijn/haar film geselecteerd en eventueel genomineerd wordt.
  • Over de selectie, nominaties en uitslag van de competitie wordt niet gecorrespondeerd.
  • Na het festival is er de mogelijkheid voor de winnende films om een regionale tour te maken langs filmhuizen en bioscopen. De precieze uitwerking hiervan volgt later en met de winnaars nemen we hierover contact op.

Geselecteerd?

We nodigen alle filmmakers uit om bij de vertoning(en) van hun geselecteerde film op het Noordelijk Film Festival aanwezig te zijn en waar mogelijk een Q&A te doen met het publiek en mede-filmmakers. De geselecteerde films worden door het festival heen gepresenteerd en de bekroning van genomineerde films vindt plaats tijdens een feestelijke prijsuitreiking.