Voortgezet Onderwijs

Leeuwarden staat begin november weer helemaal in het teken van film! Van 8 tot en met 12 november vindt het Noordelijk Film Festival plaats, een festivalweek vol met unieke films uit Noord-Europa. Scholieren brengen we via onze schoolvoorstellingen graag in aanraking met mooie noordelijke kinderfilms, met het filmfestival en (hopelijk) met de ultieme ervaring van het film kijken in het donker op het grote witte doek! Voor elke leeftijdsgroep selecteren we een geschikte film. Met je klas naar de film tijdens het festival is meer dan een leuke ochtend. Bij de film bieden we een passende digitale lesmap aan waarmee de film vooraf en na afloop op een leuke manier in de klas behandeld kan worden.

De schoolvoorstellingen vinden tijdens en na het festival plaats in Stadsschouwburg de Harmonie en Slieker Film. Iedere school wordt per film in één zaal geplaatst, er wordt niet gemengd met verschillende scholen in een zaal.

Het filmprogramma zie je hier onder. Opgeven kan via deze link.

Voor meer informatie en vragen kun je contact opnemen via de knop hieronder.

ZEEVONK – KLAS 1/2/3

Kijkwijzer 6+ 

De zeilster en skatester Lena verliest haar vader, een visser die met twee anderen op zee komt te overlijden. Geruchten doen de ronde dat haar vader aan de grondslag ligt van het ongeluk. Lena gelooft echter dat een mysterieus zeewezen de boosdoener is. Ze gaat tot het uiterste om het bestaan van het beest en de onschuld van haar vader te bewijzen.

Twijfelt u over of de film bij uw klas past? Dan kunt u altijd contact met ons opnemen om te overleggen via educatie@filminfriesland.nl

België/Nederland, 2023, 98 minuten
Regie: Domien Huyghe / Vlaams gesproken, Nederlands ondertiteld

BERABER – KLAS 2 EN HOGER & MBO

Kijkwijzer 6+

Freerunner Zeki (14) voelt zich opgesloten in een luxe villawijk in Istanboel, waar hij met zijn vader naartoe verhuisde vanuit Rotterdam. Het nieuwe huis is van alle gemakken voorzien, maar ligt in een compound en de portier heeft de opdracht gekregen de kinderen die daar wonen niet zonder begeleiding naar buiten te laten gaan. Tijdens deze eenzame zomervakantie zoekt Zeki vrijheid buiten de muren, waar hij in een arme wijk wordt opgenomen in een groep straatjongeren die geld verdienen met zakkenrollen. Al freerunnend ontdekt hij de stad, en raakt hij bevriend met Kemal, een jongen uit de ‘varos’ (arme buurt).

Nederland, 2023, 83 minuten
Regie: Mete Gümürhan / Nederlands & Turks gesproken, Nederlands ondertiteld

NFF VO Programma - AND THE KING SAID WHAT A FANTASTIC MACHINE

AND THE KING SAID WHAT A FANTASTIC MACHINE

Kijkwijzer 12+ / geschikt voor KLAS 4/5/6 & MBO

Zou er een manier bestaan om iets uit de werkelijkheid vast te leggen op beeld? Talloze uitvinders in vroegere eeuwen hielden zich met deze vraag bezig. En ja, dat kon; in 1826 was er de eerste foto en nog geen zeventig jaar later de allereerste film. Sindsdien is het hard gegaan met de ontwikkeling van dit magische apparaat, de foto- en filmcamera. Anno nu worden we dagelijks overspoeld met ontelbaar veel (bewegende) beelden.

Waar komt die obsessie met beeld vandaan? De Zweedse filmmakers Axel Danielson en Maximilien Van Aertryck proberen in deze essayistische, kritische documentaire die vraag te beantwoorden met het vertellen van de geschiedenis van de camera. Er komt veel voorbij, van Leni Riefenstahl en video’s van IS tot stokoude televisieprogramma’s, reclame en Instagram, waarbij de regisseurs zich vooral richten op de fundamentele relatie tussen mens en beeld. Is de mens van dit alles beter geworden?

Denemarken/Zweden, 2023, 88 minuten
Regie: Axel Danielson en Maximilien Van Aertryck / Nederlands ondertiteld