De 44e editie van het Noordelijk Film Festival!

Van 13 tot en met 17 november vindt de 44e editie van het Noordelijk Film Festival plaats. Zoals elk jaar houden we onze vertrouwde Noordse Focus aan. De programmalijnen Memmetaal en Sounds & Cinema zetten we voort. Het thema van de 44ste editie is ‘In beweging’.

Over het festival

Het Noordelijk Film Festival is een vijfdaags filmfestival in Leeuwarden dat elk jaar plaatsvindt in november. In het najaar werken 220 mensen mee aan het Noordelijk Film Festival, waarvan 200 vrijwilligers. Jaarlijks verkoopt het festival rond de 22.000 tickets. Stadsschouwburg De Harmonie is het bruisende festivalhart, daarnaast zijn ook Slieker Film, Pathé Leeuwarden en Neushoorn festivallocaties.

In beweging

Het thema van de 44ste editie is ‘In beweging’. De wereld is flink in beweging, met 2 oorlogen dichtbij het door ons veilige gewaande Europa en mensen die zich bewegen over de wereld (migratie). De natuur roert haar staart door klimaatverandering, de ‘regels’ over identiteit zijn onderwerp van discussie (gender/geaardheid) en de regio staat weer volop in de belangstelling. En hoe hervormen we eigenlijk de landbouw, voor eerlijk, gezond en gifvrij voedsel? Hoe gaan we daar als mensen en samenleving mee om? Als filmfestival selecteren we een programma en filmmakers die daarop reflecteren. En zetten de kracht van film op het grote doek in om mensen te verbinden.

Noordse focus & Memmetaal

Het Noordelijk Film Festival onderscheidt zich door een focus op de Noord-Europese cinema. Van IJsland, Ierland, het Verenigd Koninkrijk en Nederland tot Scandinavië en de Baltische staten. Spannende speelfilms, intrigerende documentaires en unieke arthouse films uit deze grote noordelijke regio delen het scherm met veelbelovende films uit eigen regio. Met de Noorderkroon competitie en het Industry programma biedt het een podium en springplank voor professioneel talent. Sinds 2023 hebben we een nieuw vast programmaonderdeel: Memmetaal, met films uit kleine taalgebieden zoals Fryslân.

Verbindend

Het Noordelijk Film Festival staat voor gastvrijheid en inclusiviteit: we willen dat iedereen zich welkom en geaccepteerd voelt bij ons. Ook staan we voor bijzondere ontmoetingen, bijvoorbeeld tussen gevestigde filmmakers en aanstormend talent in een masterclass, of op de aansluitende netwerkborrel. Het festival heeft veel langdurige samenwerkingen, zowel binnen het team (o.a. terugkerende vrijwilligers) als met partners (o.a. Stadsschouwburg De Harmonie), fondsen, sponsoren en subsidiënten. Als organisatie zijn we geïnteresseerd en betrokken bij de mienskip.

Onze ‘why’ (missie)

Vanuit onze worteling in het Noorden zetten wij de kracht van film op het grote doek in om mensen te verbinden. Wij geloven dat films emoties oproepen, diversiteit vieren en gesprekken aanzwengelen die een positieve impact op de wereld hebben.

Wolkom yn Fryslân!

Het Noordelijk Film Festival vindt plaats in het hart van Leeuwarden, culturele hoofdstad van Europa 2018. Jaar in jaar uit prijzen bezoekers en gasten uit binnen- en buitenland het festival om de programmering, gastvrijheid en geweldige sfeer. Kom het zelf ervaren!