De 44e editie van het Noordelijk Film Festival!

Van 13 tot en met 17 november vindt de 44e editie van het Noordelijk Film Festival plaats. Zoals elk jaar houden we onze vertrouwde Noordse Focus aan. De programmalijnen Memmetaal en Sounds & Cinema zetten we voort. Thema van de 44ste editie is ‘Beweging’.

Noordelijk Film Festival Noorderkroon talent jonge makers filmmakers competitie wedstrijd uitreiking podium feestelijk film

Over het festival

Het Noordelijk Film Festival is een vijfdaags filmfestival in Leeuwarden dat elk jaar plaatsvindt in november. In het najaar werken 200 mensen mee aan het Noordelijk Film Festival, waarvan 180 vrijwilligers. Jaarlijks verkoopt het festival rond de 20.000 tickets. Stadsschouwburg De Harmonie is het bruisende festivalhart, daarnaast zijn ook Slieker Film, Pathé Leeuwarden en Neushoorn festivallocaties.

Thuis

Thema van de 43ste editie is ‘Thuis’. Thuis is een heel gevoelsmatig en sensitief begrip dat moeilijk in een paar woorden te vatten valt, maar in films vaak prachtig wordt weergegeven. Voor veel mensen is thuis een bekend terrein, een warm bad, een plek waar ze zich veilig en geborgen voelen en waar ze familie en vrienden treffen. Voor anderen roept thuis een gemis op, iets wat was en niet meer is of nooit geweest is. We zien deze (positieve en negatieve) connotatie met thuis veel terug in het filmaanbod.

Noordse focus & zijprogramma’s

Het Noordelijk Film Festival onderscheidt zich door een focus op de Noord-Europese cinema. Van IJsland, Ierland, het Verenigd Koninkrijk en Nederland tot Scandinavië en de Baltische staten. Spannende speelfilms, intrigerende documentaires en unieke arthouse films uit deze grote noordelijke regio delen het scherm met veelbelovende films uit eigen regio. Met de Noorderkroon competitie en het Industry programma biedt het een podium en springplank voor professioneel talent. Daarnaast zijn er diverse zijprogramma’s. Nieuw dit jaar is het onderdeel Memmetaal over minderheidstalen.

Verbindend

Het Noordelijk Film Festival staat voor gastvrijheid en inclusiviteit: we willen dat iedereen zich welkom en geaccepteerd voelt bij ons. Ook staan we voor bijzondere ontmoetingen, bijvoorbeeld tussen gevestigde filmmakers en aanstormend talent in een masterclass, of op de aansluitende netwerkborrel. Het festival heeft veel langdurige samenwerkingen, zowel binnen het team (o.a. terugkerende vrijwilligers) als met partners (o.a. Stadsschouwburg De Harmonie), fondsen, sponsoren en subsidiënten. Als organisatie zijn we geïnteresseerd en betrokken bij de mienskip.

Onze ‘why’ (missie)

Vanuit onze worteling in het Noorden zetten wij de kracht van film op het grote doek in om mensen te verbinden. Wij geloven dat films emoties oproepen, diversiteit vieren en gesprekken aanzwengelen die een positieve impact op de wereld hebben.

Wolkom yn Fryslân!

Het Noordelijk Film Festival vindt plaats in het hart van Leeuwarden, culturele hoofdstad van Europa 2018. Jaar in jaar uit prijzen bezoekers en gasten uit binnen- en buitenland het festival om de programmering, gastvrijheid en geweldige sfeer. Kom het zelf ervaren!