Waarom niet naar Wyldemerk? (29min.)

Noorderkroon

Informatie

Regie: Anne van Slageren

Ondertitel: Nederlands

Taal: Nederlands

Originele titel: Waarom niet naar Wyldemerk?

Jaartal: 2021

Omschrijving

De vader van Nikki Manuputty groeit op in het Molukse kamp Schattenberg, beter bekend als het voormalig kamp Westerbork in Drenthe. Zijn vader kwam, met duizenden anderen, als voormalig KNIL-militair naar Nederland. In een kamp waarin de meeste Molukkers christelijk zijn, behoort het gezin tot de moslimminderheid. Dit levert spanningen op, en daarom verhuizen de meeste moslim Molukkers naar een eigen kamp in Friesland: Wyldemerk. Nikki’s grootvader wil echter niet verhuizen en blijft als enige moslim met zijn gezin in Schattenberg. Nikki probeert in deze korte documentaire te achterhalen waarom hij dat deed en of haar gevoelens van uitsluiting en er niet bij horen hier vandaan komen. Waarom niet naar Wyldemerk? werd geregisseerd door Anne van Slageren en is een productie van Stichting Beeldlijn in samenwerking met Omrop Fryslân.

Nearne Thús (33min.)

Noorderkroon

Informatie

Regie: Annet Huisman

Ondertitel: Nederlands

Taal: Nederlands,
Duits,
Fries

Originele titel: Nearne Thús

Jaartal: 2021

Omschrijving

Joseph Schijveschuurder is twee jaar als hij vanuit Amsterdam bij het Friese onderduikgezin Veenstra in Bolsward terechtkomt. Een warm nest waarin hij zich thuisvoelt. Na de oorlog echter wordt hij in Amsterdam geplaatst bij een getroebleerd gezin. Joseph verzet zich, voelt zich ontheemd. Op zijn zeventiende wordt hij naar een uithoek van de DDR verbannen. Een moeilijk leven volgt. Toch vindt hij de liefde en sticht een gezin. Maar de gevolgen van zijn ontheemding achtervolgen hem tot op de dag van vandaag in Dresden. Joseph kan niet slapen. In de documentaire Nearne Thús vindt regisseur Annet Huisman, documentairemaker bij FryslânDOK, Josephs zoon Mario, die vijfenzeventig jaar na dato in de archieven van de commissie oorlogspleegkinderen onthullende aanwijzingen vindt over de gang van zaken rond zijn vader.

Film stills

Ferdinand, The Happy Pathmaker (24min.)

Noorderkroon

Informatie

Regie: Hannah Swart

Ondertitel: Nederlands

Taal: Nederlands

Originele titel: Ferdinand, The Happy Pathmaker

Jaartal: 2021

Omschrijving

Ferdinand krijgt, na een zwervend bestaan over de wereld, plotseling een herseninfarct. Hij komt te wonen in het gezin van zijn broer, om te revalideren in Friesland. De arts vertelt dat hij mede door zijn spraakverlies 24 uur per dag zorg nodig heeft. Ferdinand denkt hier zelf anders over. Hoe gaan hij en de familie om met het advies van de revalidatiearts? De verschillende meningen en karakters leveren de nodige spanningen en confrontaties op. Kan hij nog zelf voor zichzelf blijven zorgen of niet? Ferdinand, The Happy Pathmaker is een korte film over universele thema’s zoals vrijheid, zorg, moed, onzekerheid en liefde voor het leven. Filmstudent Hannah Swart presenteert met deze film een bijzonder persoonlijk portret van haar familie.

Film stills

Noorderkroon

Fryslân Dok Premières

Bestel Ticket

Fryslân Dok Premières

Drie nieuwe Fryslân Doks van Omrop Fryslân gaan in première tijdens het festival. Het gaat om de films: 

Waarom niet naar Wyldemerk?
In deze korte documentaire gaat Nikki op zoek naar het verhaal van haar grootvader. Waarom bleef hij als enige Molukse moslim wonen in kamp Schattenberg en verhuisde hij niet met de andere moslims mee naar kamp Wyldemerk?

Nearne Thús
Een Joods onderduikkind overleeft de oorlog bij een Fries onderduikgezin, maar wordt na de oorlog op wrede wijze ontheemd. Waarom en hoe? Een onthullende documentaire van Annet Huisman.

Ferdinand, The Happy Pathmaker
Wanneer de vrije Ferdinand opeens een herseninfarct krijgt, moet hij opnieuw zijn eigen pad zien te vinden. Deze korte film, gemaakt door filmstudente Hannah Swart, gaat over vrijheid en afhankelijkheid, moed en zorg.

Klik hieronder op de films voor meer informatie!

Alle voorstellingen

11 november

Slieker Film Blauwe zaal