November 9 2023

Zo verliep de openingsavond van het Noordelijk Film Festival

Met de vertoning van Fallen Leaves in Stadsschouwburg De Harmonie in Leeuwarden is woensdagavond de 43e editie van het Noordelijk Film Festival afgetrapt. Het thema dit jaar is Thuis.

Voorafgaand aan de prijswinnende film van de Finse regisseur Aki Kaurismäki betrad een aantal hoofrolspelers van de organiserende stichting Film in Friesland het podium. Bestuursvoorzitter Tom van Mourik introduceerde de nieuwe directeur Hester Simons, maar niet voordat hij diens voorganger – Jacqueline Schrijver, aanwezig in de zaal – uitvoerig had bedankt. ,,We gaan de toekomst met vertrouwen tegemoet en daar heb jij een groot aandeel in gehad”, sprak hij haar toe. Een meervoudig applaus kwam haar ten deel.

Simons kijkt uit naar haar eerste Noordelijk Film Festival als directeur. ,,We hebben een mooie programmering met een divers aanbod. Het is een viering van de creativiteit”, zei ze. ,,Het thema ‘thuis’ komt op bijzondere manieren tot uiting. We hebben daarnaast ons best gedaan om de talentontwikkeling te stimuleren.”

Ze besloot haar opening met een woord van dank. ,,Ik ben blij met de steun die wij mogen ontvangen van fondsen, van sponsoren, overheden en vrienden. Daaruit blijkt dat zij het belangrijk vinden dat het festival blijft. Ook wil ik de vele vrijwilligers hartelijk bedanken. Want naast steun in financiën, hebben we ook de ‘handjes’ nodig. Daar drijven we als festival op.”

Na een aantal ,,spannende coronajaren” gaat het in aanloop naar het festival goed met de kaartverkoop, zo vermeldt Simons. ,,Fijn dat u allen de loop naar De Harmonie ook dit jaar weer weet te vinden”, richtte ze zich tot de volle zaal.

Vervolgens was het woord aan de drie leden van het programmateam van het Noordelijk Film Festival. Zij lichtten allen een aantal persoonlijke favorieten uit. Harmen Huizenga benoemde, naast het Spotlight-programma over Aki Kaurismäki en de Noordse Focus, de nieuwe lijn Sounds & Cinema, waarin negen muziekfilms zijn opgenomen. ,,Dat wordt een genot voor oog en oor”, zei hij over de vertoning van de film Blackmail die versterkt wordt met livemuziek.

Marrit Greidanus ging in op het Memmetaal-programma. ,,We hebben voor het eerst een verzameling films uit kleine taalgebieden geprogrammeerd”, vertelde ze. Daarnaast tipte Marrit de wereldpremière van Vogels kun je niet melken op zaterdag 11 november.

Loes Brinkman sloot het rijtje af door de nadruk te leggen op de titels uit de lijn Nederlands Eigenzinnig. ,,Er wordt veel moois dichtbij gemaakt”, is haar mening. Dat geldt ook voor de titels in de Noorderkroon-lijn, waar op zondag in zeven categorieën een Noorderkroon Award wordt uitgereikt.

Voordat de film Fallen Leaves echt van start ging, proostte het viertal in stijl: met een speciaal Noordelijk Film Festival-biertje. ,,Tsjoch!”