January 26 2022

Ambitieus Leeuwarder plan wint Filmkick Competitie

Remco Efdé heeft met zijn plan en script voor de film SMOG de negende editie van de Filmkick Competitie gewonnen. Dit werd bekend gemaakt in Slieker. De competitie wordt jaarlijks georganiseerd door het Noordelijk Film Festival. De filmmaker ontvangt een budget van €10.000 om de korte film te realiseren, die vervolgens in wereldpremière gaat op het Noordelijk Film Festival.

SMOG

SMOG gaat over drie opportunistische draaideurcriminelen die op een mistige oudejaarsavond naar een mysterieuze afspraak rijden die hun leven kan veranderen. Door de onderlinge discussies, de moeilijk verklaarbare gebeurtenissen en de dichte mist raken ze steeds verder verdwaald in de smog. De film wordt in het stadsdialect Liwwadders gesproken en opgenomen met cast en crew uit deze regio.

Remco Efdé

Remco is een geboren en getogen Leeuwarder en woont nu in Noord-Scharwoude (West-Friesland). Na een studie Media en Entertainment in Leeuwarden en Film & Photographic Studies in Leiden ontpopte hij zich tot een creatieve duizendpoot. Zo vormt hij met Wytze Hoogslag het Kunstenaarsduo ‘Team Posi’, staat hij met broertje Ezra op het toneel als cabaretduo Efdé&Efdé, is hij gastdocent van Eye Filmmuseum, recenseert hij voor de Filmkrant en deed hij maar liefst 6 keer mee aan 48 Hour. Met zijn deelname aan de Firstwave (2022), het talentprogramma van New Noardic Wave, ontwikkelde hij zich als filmmaker wat resulteerde in SMOG.

Jury-oordeel

De jury bestond dit jaar uit Joke Olthaar (filmmaker van o.a. Berg), Tim Leyendekker (filmmaker van o.a. Feast) en Safirah Dijkstra (dramaturg bij HUMAN en bestuurslid van filmvereniging VERS). Na een grondige individuele beoordeling van de 7 deelnemende plannen, hield de jury deze week een juryoverleg. Allemaal heel diverse, behoorlijk sterke en originele plannen, maar het werd al vrij snel duidelijk dat SMOG er bovenuit stak en het beste plan was om dit jaar de Filmkick te winnen.

De jury: “SMOG is een super uitgewerkt, interessant, maar ook ambitieus plan. De jury heeft hardop kunnen lachen om de dialogen in het script en de enthousiasme van de makers spat er van af. Het verhaal en de gekozen vorm zijn origineel en de regievisie is scherp. We kijken er naar uit deze film in november op het Noordelijk Film Festival te kunnen zien.”

Over de Filmkick Competitie

Met de Filmkick wil het Noordelijk Film Festival de regionale filmcultuur uitdagen en talentvolle filmmakers van eigen bodem stimuleren in hun werk. De prijs van €10.000 wordt mede mogelijk gemaakt door de Provincie Fryslân. Met de tot nu toe gerealiseerde Filmkick-films zijn succesvolle resultaten geboekt, zoals vele selecties op festivals over de hele wereld en diverse prijzen.