The Biocup: Local Action for Global Impact (29min.)

Noorderkroon

Informatie

Regie: Marije Boonstra

Ondertitel: Nederlands

Taal: Engels

Originele titel: The Biocup: Local Action for Global Impact

Jaartal: 2020

Omschrijving

Wist je dat je plastic bekers van suikerbieten kunt maken? De onderzoeksdocumentaire The Biocup: Local Action for Global Impact is gemaakt door twee NHL Stenden studenten en hun docent en vertelt het ontwikkelproces van een in zee-afbreekbare festivalbeker de Biocup. Een op het oog simpele beker, waar een heel verhaal achter schuilt. Zo wordt het plastic van de beker gemaakt door hongerige bacteriën die suiker omzetten in plastic en is de Biocup in het kader van de Culturele Hoofdstad 2018 ontworpen en onder andere getest op Welcome to the Village. Deze documentaire geeft een inkijkje in hoe Friese en Groningse ondernemers, onderzoekers, ontwerpers en boeren kunnen samenwerken met als gezamenlijk doel: duurzame innovatie.

Bart en de steen die terug naar huis ging (55min.)

Noorderkroon

Informatie

Regie: Bart Eysink Smeets

Ondertitel: Nederlands

Taal: Nederlands,
Zweeds

Originele titel: Bart en de steen die terug naar huis ging

Jaartal: 2020

Omschrijving

Tweehonderdduizend jaar geleden brak een gletsjer een steen af in Åland, een eilandengroep tussen Finland en Zweden, en duwde die naar een plek waar nu Borger ligt. Bart Eysink Smeets besluit om de steen terug naar huis te brengen. Zijn de inwoners van Borger bereid om de steen te laten gaan? Van wie is de steen eigenlijk en wat vindt de steen zelf? Wie gaat daarover? De actie wordt al snel een publieke discussie, die de filmmaker in de documentaire Bart en de steen die terug naar huis ging gebruikt om de bemoeizucht van de mens ten opzichte van de natuur op een luchtige en humoristische wijze uit te vergroten.

Film stills

Noorderkroon

The Biocup + Bart en de steen die terug naar huis ging

Bestel Ticket

The Biocup + Bart en de steen die terug naar huis ging

Twee films over de invloed van mensen op de natuur en het milieu. The Biocup beschrijft de positieve invloed die mensen kunnen hebben door nieuwe milieubewuste initiatieven en Bart en de steen die terug naar huis ging laat op een komische wijze zien hoe groot de bemoeizucht kan zijn van mensen met de natuur.

Alle voorstellingen

12 november

Slieker Film Roze Zaal