States of Mind (11min.)

Noorderkroon

Informatie

Regie: Dirk Lentz

Ondertitel: Geen

Taal: geen dialoog

Originele titel: States of Mind

Jaartal: 2021

Omschrijving

In deze korte film zien we landschappen, time-lapse opnames, stop-motions en samengestelde edits van het Wad. Filmmaker Dirk Lentz verhuisde op zijn zesde van Dokkum naar het zuiden van het land, maar de Wadden lieten een fundamenteel sentiment bij hem achter. In deze afstudeerfilm van Lentz wordt gespeeld met de ervaring van tijd en invloeden uit de natuur. Op deze manier geeft hij vorm aan de constante stroom van invloeden die hij ervaart in zijn leven. Invloeden zoals informatie, overtuigingen en normen komen en gaan, maar bieden altijd ontwikkeling. Tijdens States of Mind ontdek je een mystieke wereld gevormd door water en wind. Je ervaart er rust, overprikkeling, schoonheid en aanschouwt een totstandkoming van een belevingswereld.

Film stills

De otter, een legende keert terug (47min.)

Noorderkroon

Informatie

Regie: Hilco Jansma

Ondertitel: Geen

Taal: Nederlands

Originele titel: De otter, een legende keert terug

Jaartal: 2020

Omschrijving

De otter. Een sierlijk, speels maar schuchter waterdier dat zich zelden laat zien en in 1988 in Nederland zelfs helemaal was verdwenen. Visfuiken, slechte waterkwaliteit, verlies van habitat en toenemend verkeer werd de otter fataal. Een legende die alleen nog voortleefde in plaats- en familienamen. Maar de otter is terug en hoe. Na 14 jaar van investeringen in natuurherstel werden de eerste otters uitgezet in Overijssel. De populatie groeit gestaag en verspreidt zich in Nederland. Inmiddels behoort zelfs de stadsgracht van Groningen tot het leefgebied van dit bijzondere dier, die weer de rol van zoetwaterambassadeur op zich neemt. De unieke beelden in de documentaire De otter, een legende keer terug tonen hoe de otter op jacht gaat naar voedsel, hoe er wordt gespeeld en zelfs hoe een moederotter haar jong zijn eerste zwemles geeft. Filmmaker Hilco Jansma vond in de natuur van Nederland waterland een prachtig decor.

Film stills

Noorderkroon

States of Mind + De otter, een legende keert terug

Bestel Ticket

States of Mind + De otter, een legende keert terug

Twee natuurfilms. De een richt zich op het wad; een mystieke wereld gevormd door water en wind, en de ander laat je de herstelde wereld zien waar de otter weer een thuis kan vinden.

Alle voorstellingen

14 november

Slieker Film Roze Zaal