Nei de dûns (12min.)

Noordse Focus

Informatie

Regie: Rutger Veenstra

Ondertitel: Nederlands

Taal: Fries

Originele titel: Nei de dûns

Productielanden: Nederland

Jaartal: 2019

Omschrijving

Voorafgaand aan de officiële openingsfilm, beleeft de korte film Nei de dûns van Rutger Veenstra zijn wereldpremière. Rutger won in 2018 de Filmkick Competitie met zijn filmplan. Met het prijzengeld realiseerde hij dit kleine, maar grootse drama met in de hoofdrollen Jan Arendz en Marijke Geertsma als Gjalt en Anke. Op een boerenbedrijf op het Friese platteland verzorgt Gjalt vol overgave zijn vrouw, die lijdt aan een agressieve vorm van dementie. Met het definitieve afscheid nabij voelt Gjalts liefde voor Anke sterker dan ooit. 

Film stills

Swoon (1h 45min.)

Noordse Focus

Informatie

Regie: Måns Mårlind,
Björn Stein

Ondertitel: Engels

Taal: Zweeds,
Engels,
Fins

Originele titel: Eld & lågor

Productielanden: Zweden

Jaartal: 2019

Omschrijving

Een kleurrijk, bruisend en waargebeurd Romeo & Julia verhaal dat zich afspeelt in het Zweden van de jaren veertig. Twee rivaliserende families runnen in Stockholm elk hun pretpark met spannende ritjes, shows en attracties. Waar Gröna Lund het gerespecteerde, burgerlijke park is, tref je bij het om de hoek gelegen Nöjesfältet, goedkoop bier, strippers en vervallen attracties aan. Vastbesloten elkaar te vernietigen, voeren de twee families een bittere concurrentiestrijd, maar ondertussen worden erfgenamen John en Ninni onverwacht stapelverliefd op elkaar. In de schaduw van de Tweede Wereldoorlog escaleert het conflict tussen de families in een magisch en wervelend verhaal van oorlog, verraad en verboden liefde.

Regisseurs Måns Mårlind en Björn Stein (bedenkers van The Bridge) werken al sinds hun vijftiende samen en winden er geen doekjes om in Swoon. Dit is het soort film dat niet bang is om kitsch te zijn. Met over-the-top entertainment, visuele bravoure, maar wel ietsje meer Scandinavische terughoudendheid, doet het denken aan het magisch realisme van Baz Luhrman.

Film stills

Noordse Focus

Officiële opening SWOON + Nei de dûns

Bestel Ticket

Officiële opening SWOON + Nei de dûns

Het is de 40e editie, een jubileumjaar, dus tijd voor een feestje. En Swoon is een feestje voor het oog! Een kleurrijk liefdesverhaal in de jaren ’40, een fantasierijke rollercoaster, maar waargebeurd. Geef je over aan het spektakel en geniet! Maar eerst, presenteren we de wereldpremière van het liefdevolle en aangrijpende drama Nei de dûns.

Klik hieronder op beide films voor meer informatie!

Draait ook nog op zaterdag en zondag, klik hier >> Swoon + Nei de dûns

Alle voorstellingen

6 november

De Harmonie Fellini Zaal (Grote zaal)

Q&A

Rutger Veenstra