Lady (29min.)

Noordse Focus

Informatie

Regie: Fabian Jansen

Taal: Engels,
Nederlands

Originele titel: Lady

Productielanden: Nederland

Jaartal: 2018

Omschrijving

Als Lady, een 18-jarige Ethiopische vluchteling, hoort dat ze over vier dagen het land moet verlaten, vlucht ze de stad in om een keuze te maken tussen verdwijnen in de illegaliteit of terugkeren naar haar vaderland. Ze ontmoet de oude, dakloze Wander en er ontstaat een bijzondere vriendschap. Samen dwalen ze door de stad waar zij nooit iets heeft gehad en hij alles is verloren. De film is volledig opgenomen in Leeuwarden.

Film stills

Ég (15min.)

Noordse Focus

Informatie

Regie: Vala Ómarsdóttir,
Hallfríður Þóra Tryggvadóttir

Ondertitel: Engels

Taal: IJslands

Originele titel: Ég

Productielanden: IJsland,
Litouwen

Jaartal: 2018

Omschrijving

Svanur is een jonge transgender die op het IJslandse platteland woont. Op zoek naar de vrijheid om zichzelf te zijn, reist Svanur naar de stad voor een afspraak met een arts om het geslachtsveranderingsproces te starten. Wanneer het interview niet verloopt zoals Svanur had gehoopt, overtuigt een vriend hen ervan het heft in eigen handen te nemen. Hoewel eerst aarzelend, besluit Svanur dat het tijd is om naar huis terug te keren en te stoppen met het verbergen van hun ware zelf. 

Film stills

To Plant a Flag (15min.)

Noordse Focus

Informatie

Regie: Bobbie Peers

Originele titel: To Plant a Flag

Productielanden: Noorwegen,
IJsland

Jaartal: 2018

Omschrijving

Ter voorbereiding op de maanlanding in 1969 zendt de NASA een team van astronauten naar het IJslandse maanlandschap. Hun hightech trainingsmissie ontdekt al snel wat voor obstakels men zoal tegen kan komen wanneer geconfronteerd met een IJslandse schapenboer.

Film stills

5% Heimat (15min.)

Noordse Focus

Informatie

Regie: Johann Schultz

Ondertitel: Engels

Taal: Duits

Originele titel: 5% Heimat

Productielanden: Duitsland

Jaartal: 2017

Omschrijving

De jonge astronaut Anne Koch is de enige overlevende van een mislukte ruimtevaartexpeditie. Terug op aarde wordt ze in quarantaine geplaatst en ondervraagd over haar tijd in de ruimte en haar persoonlijke verhaal. Er zijn namelijk een paar storende discrepanties. Regisseur Johann Schultz, geboren in 1987 in Schwerin, heeft vijftien korte films en één speelfilm gemaakt. Producent en hoofdrolspeler Hille Norden is ook een opkomende filmregisseur uit Kiel.

Film stills

Mann auf Blau (12min.)

Noordse Focus

Informatie

Regie: Friedrich Tiedke

Ondertitel: Engels

Taal: Duits

Originele titel: Mann auf Blau

Productielanden: Duitsland

Jaartal: 2018

Omschrijving

Van de nog studerende filmmaker Friedrich Tiedke uit Schleswig-Holstein komt deze korte Duitse docu over Henri Haake uit Lübeck, die recentelijk zijn Master of Arts behaalde aan de Universiteit van Berlijn en nu een onafhankelijke kunstenaar is. Onzeker over zijn toekomst, probeert hij deel uit te maken van de oppervlakkige kunstwereld, terwijl hij hard werkt aan een blauw schilderij dat op zijn eigen manier, zijn emoties reflecteert. 

Film stills

Koekoek! (7min.)

Noordse Focus

Informatie

Regie: Jörgen Scholtens

Ondertitel: Geen

Taal: Nederlands

Originele titel: Koekoek!

Jaartal: 2019

Omschrijving

Absurde komedie over een man (Frank Lammers) die woont in een koekoeksklok. Elk heel uur gespt hij zich in zijn lanceerstoel en schiet hij door de deurtjes van de klok naar buiten om ‘Koekoek!’ te roepen. Zijn werk is van levensbelang want de oude dame die onder de klok zit moet elk uur haar medicijnen nemen en dat luistert nauw. Dan krijgt de man de kans om een groot geld bedrag te winnen bij een radioquiz. Probleem is wel dat hij alleen op het hele uur kan inbellen. De film is gemaakt door Friese regisseur en acteur Jörgen Scholtens in samenwerking met Videoland en DOXY films.

Film stills

Noordse Focus

Northern Criss Cross

Bestel Ticket

Northern Criss Cross

We werken samen met het Reykjavik International Film Festival en de Nordische Filmtage Luebeck! Twee gerespecteerde filmfestivals die net als ons veel aandacht besteden aan Noord-Europese cinema en het stimuleren van talent uit eigen regio. We presenteren deze internationale uitwisseling om jonge of startende makers nog meer te ondersteunen, hun film internationaal te laten reizen, de filmmakers elkaar te laten ontmoeten en hun netwerk te vergroten. Regisseur Fabian Jansen (Lady) en scenarist Pepijn van Weeren (Koekoek!) namen in oktober al deel aan het Talent Lab van Reykjavik en regisseur Jörgen Scholtens (Koekoek!) reist de week voor ons festival af naar Luebeck. Nu is het tijd voor Leeuwarden, waar we diverse filmmakers van dit programma verwelkomen met hun films!

Alle voorstellingen

7 november

Theaterskip Bald'r

8 november

Theaterskip Bald'r

Q&A

Vala Ómarsdóttir

9 november

Theaterskip Bald'r

Q&A

Fabian Jansen, Vala Ómarsdóttir, Johann Schultz, Sascha Witt