The Committee (14min.)

Noordse Focus

Informatie

Regie: Jenni Toivoniemi,
Gunhild Enger

Ondertitel: Engels

Taal: Zweeds,
Noors,
Engels,
Fins

Originele titel: Kommittén

Productielanden: Zweden,
Finland,
Noorwegen

Jaartal: 2016

Omschrijving

Deze komedie toont de absurditeit van het democratische beslissingsproces. Het schets een lachwekkend portret van een internationale samenwerking. De film onderzoekt de aard van compromissen en weerspiegelt politieke processen die vaak grote ambities hebben maar weinig concrete resultaten behalen.

Film stills

War, What If (6min.)

Noordse Focus

Informatie

Regie: Puk Grasten

Ondertitel: Engels

Taal: Deens

Originele titel: Hvis der var krig i Norden

Productielanden: Denemarken

Jaartal: 2019

Omschrijving

Na een tijdperk van Trump, Brexit en grenscontroles is Europa één grote chaos. Denemarken heeft de oorlog verklaard aan de rest van Scandinavië. De oorlog wordt groter en een familie van vijf valt uit elkaar vanwege verschillende idealen. Als vluchtelingen proberen ze weer samen te komen als familie, terwijl ze een nieuw leven opbouwen in een vreemd land. Gebaseerd op het prijswinnende boek van Janne Teller.

Film stills

Get Ready With Me (28min.)

Noordse Focus

Informatie

Regie: Jonatan Etzler

Ondertitel: Engels

Taal: Zweeds

Originele titel: Get Ready With Me

Productielanden: Zweden

Jaartal: 2018

Omschrijving

Tiener en aspirant YouTuber Vendela laat tijdens de les een verontrustende vlog zien die de klas ontwricht en haar docent Lukas doet vrezen voor haar leven. Deze knappe afstudeerfilm uit Zweden is een verfrissend onvoorspelbare thriller over een generatie-eigen machtsstrijd, die grimmige satire combineert met actuele problematiek als tienerangst, sociale media en roem. 

Film stills

A Target (8min.)

Noordse Focus

Informatie

Regie: Antti Heikki Pesonen

Ondertitel: Engels

Taal: Fins

Originele titel: Maalitaulu

Productielanden: Finland

Jaartal: 2018

Omschrijving

Arto wacht in de auto op zijn vrouw en kind. Als ze terugkomen uit de winkel, vertellen ze dat een onbekende man hun lastigviel. Arto besluit gelijk het heft eigen te handen nemen en filmt de confrontatie om hem zwart te maken op social media.

Film stills

To Plant a Flag (15min.)

Noordse Focus

Informatie

Regie: Bobbie Peers

Originele titel: To Plant a Flag

Productielanden: Noorwegen,
IJsland

Jaartal: 2018

Omschrijving

Ter voorbereiding op de maanlanding in 1969 zendt de NASA een team van astronauten naar het IJslandse maanlandschap. Hun hightech trainingsmissie ontdekt al snel wat voor obstakels men zoal tegen kan komen wanneer geconfronteerd met een IJslandse schapenboer.

Film stills

Train Robbers (20min.)

Noordse Focus

Informatie

Regie: Martin A. Walther

Ondertitel: Engels

Taal: Noors

Originele titel: Togrøvere

Productielanden: Noorwegen

Jaartal: 2019

Omschrijving

Een gereconstrueerde coming-of-age docu over een groepje jongens tussen de 11 en 15 jaar oud dat in mid-jaren 90 een enorme hoeveelheid bier en frisdrank stal van vrachttreinen in Trondheim, Noorwegen. Nostalgische, grappige, serieuze, warme, trieste en poëtische docu over kinderen die niet mee konden komen op school of pasten in het voetbalteam. Een verhaal over kinderen die nog een toekomst voor zich hadden, maar de maatschappij liet ze zitten.

Film stills

Noordse Focus

Nordic Shorts

Bestel Ticket

Nordic Shorts

Zes interessante korte Scandinavische films waarin met name de huidige maatschappij waarin we leven flink uitvergroot wordt. Klik hieronder op de films voor meer info. 

* Een spontaan verjaardagskadootje van het festival: dit programma met aanvankelijk vijf Nordic Shorts wordt uitgebreid met de IJslandse bonusfilm To Plant a Flag en is op donderdag 17:00 uur in de Accentzaal gratis toegankelijk! Haal nu alvast bij de kassa een 0-euro ticket! 

Alle voorstellingen

7 november

De Harmonie Bovenzaal

Q&A

Ingvar Sigurdsson

8 november

Slieker Film Groene Zaal