Heimen_1-2-35

Heimen (26min.)

Noorderkroon

Informatie

Regie: Carmen Maria

Ondertitel: Nederlands

Taal: Nederlands,
Engels,
Noors

Originele titel: Heimen

Jaartal: 2023

Omschrijving

Antropologe Ira trekt voor een onderzoek naar lokale mythen het Noorse natuurgebied Trollheimen in. Met een ietwat vreemde gids zoekt ze naar informatie over de Vaettir die zogenaamd in contact staan met de overledenen. Gaandeweg komt ze er achter dat er misschien toch een minder wetenschappelijke motivatie achter haar onderzoek zit.

Filmmaker Carmen Maria is opgegroeid in Meppel en deze korte fictiefilm is onderdeel van haar opleiding aan de filmacademie.

Film stills

Kon_Minder_Still_1-25-1 (1)

Kon Minder (32min.)

Noorderkroon

Informatie

Regie: Fleur Nonnekes

Ondertitel: Nederlands

Taal: Nederlands

Originele titel: Kon Minder

Jaartal: 2023

Omschrijving

Kon Minder is een romantische, komische, kleurrijke, muzikale hybride korte film (zowel documentaire als fictiefilm) over de schoonheid van het dagelijkse leven van Groningers. Portretten als schilderijtjes laten het verloop van een doodgewone vrijdag zien. In deze film zit geen drama. Dat is namelijk helemaal niet Gronings. Alles gaat gewoon zoals het gaat. En dat alles is prachtig, rustgevend en prima zoals het is. Zoals een echte Grunneger zou zeggen: ‘Kon minder’.

Film stills

Bloemen

Silent Waters (20min.)

Noorderkroon

Informatie

Regie: Brent Bosker

Ondertitel: Engels

Taal: Bosnisch

Originele titel: Silent Waters

Jaartal: 2023

Omschrijving

Bosnië en Herzegovina, 1992; de vooravond van de Joegoslaviëoorlog. Amir, Nada en hun dochter Lejla zijn goed bevriend met hun Bosnisch Servische buren. Wanneer een gezellige avond tussen de twee gezinnen plotseling omslaat in een beladen gesprek over politiek ontstaat er een onderhuidse spanning die reflecteert op de sfeer in huis. Amir doet er alles aan om de verbinding met zijn gezin terug te vinden; echter, wanneer het noodlot toeslaat, is de veiligheid van zijn gezin het enige dat ertoe doet.

De Friese filmmaker Brent Bosker heeft met deze korte film de NPO fictie talent award gewonnen op het Nederlands Film Festival.

Film stills

shot 3

Byrrus (3min.)

Noorderkroon

Informatie

Regie: Sanne Loredana Ruhé

Ondertitel: Geen

Taal: geen dialoog

Originele titel: Byrrus

Jaartal: 2023

Omschrijving

Byrrus is latijns voor ´rood´. Rood kan veel vormen aannemen. Is het de kleur van liefde of haat? Staat het voor romantiek of haat? In deze korte animatie volg je Byrrus, het wezen met de rode hoofddeksel door verschillende werelden waar hij strijdt tegen alles wat dichtbij komt.

Filmmaakster Sanne is woonachtig in Drenthe.

Film stills

King Ridwan_Still1

King Ridwan (15min.)

Noorderkroon

Informatie

Regie: Sammy Shefa Idris

Ondertitel: Nederlands

Taal: Nederlands

Originele titel: King Ridwan

Jaartal: 2023

Omschrijving

Ridwan (20) geeft zijn allereerste optreden als rapper. Dit is in zijn ogen de kans om eindelijk serieus genomen te worden in de wereld ondanks zijn verstandelijke beperking. 

Ridwan is erg populair in zijn stad Leeuwarden doordat zijn video’s meerdere malen viraal zijn gegaan op TikTok. Zijn populariteit is echter deels gegroeid doordat mensen hem belachelijk maken. Zijn familie wil hem behoeden voor de negatieve effecten van social media, maar Ridwan wilt serieus genomen worden in het najagen van zijn passies. 

Laat Ridwan zich weerhouden door alle obstakels die op zijn pad komen, of blijft hij geloven in zijn droom om een social media superster te worden?

Film stills

Uitverkocht Noorderkroon

Noorderkroon: student

Bestel Ticket

Noorderkroon: student

Jonge filmmakers die nog bezig zijn met een filmopleiding tonen in dit blokje hun werk. We reizen door alle films van Leeuwarden naar de natuur in Noorwegen en van Bosnië naar Groningen.

Alle voorstellingen

12 november

Slieker Film Blauwe zaal