Soort van Hetzelfde (27min.)

Noorderkroon

Informatie

Regie: Jan Martien Dekker

Ondertitel: Nederlands

Taal: Engels,
Fries,
Nederlands,
Oekraïens

Originele titel: Soort van Hetzelfde

Jaartal: 2019

Omschrijving

We volgen de muzikanten YVI (Diederick Brandsma) en Sasha Boole (Oleksandr Bulich) op hun woelige zoektocht naar inspiratie en een objectief wereldbeeld. De documentaire vertelt het hedendaagse verhaal van een oorlog als inspiratiebron, twijfelende onzekerheden op het podium en proosten op de dood van een rebel. Het verhaal van twee personen op twee uiteinden van een continent die langzaamaan ontdekken dat ze niet zo verschillend zijn als ze aanvankelijk dachten. Een korte versie van de film werd vorig jaar ook al vertoont op het festival maar regisseur Jan Martien Dekker heeft sindsdien lang gewerkt aan deze volledige versie van de film.

Film stills

Still 3

SIERD (10min.)

Noorderkroon

Informatie

Regie: Jacco Rienks

Ondertitel: Geen

Taal: Nederlands

Originele titel: SIERD

Jaartal: 2019

Omschrijving

Een korte documentaire over Sierd van der Berg geregisseerd door de Friese Jacco Rienks. Sierd heeft zich na een ongeslaagde carrière als keeper ontwikkeld tot keeperstrainer bij SC Cambuur, FC Groningen en PEC Zwolle. Op zijn verjaardag in 2013 kreeg hij te horen dat er acute Leukemie werd geconstateerd. Hier is hij volledig van hersteld en traint momenteel Jong Oranje bij de KNVB in Zeist. De documentaire laat ons zien hoe Sierd omgaat met tegenslagen, zijn eigen mentaliteit en wat hij mensen probeert mee te geven buiten het keepersvak om.

Film stills

Doarpsthús (26min.)

Noorderkroon

Informatie

Regie: Tom Roggen,
Casper Slotboom

Ondertitel: Engels

Taal: Nederlands

Originele titel: Doarpsthús

Jaartal: 2019

Omschrijving

In deze documentaire van de Groningse Tom Roggen en de Friese Casper Slotboom volgen we kunstenaar en muzikant Felix die ons het dorp Pingjum toont vanuit zijn perspectief. Hij komt oorspronkelijk uit Amsterdam, maar is verliefd geworden op het dorp en wil niet terug te keren naar de grote stad. Samen met andere inwoners van het dorp geeft hij ons een kijkje in deze hechte gemeenschap. De makers laten zien wat er zo bijzonder is aan het wonen in een dorpsgemeenschap.

Film stills

Der Inselmaler (14min.)

Noorderkroon

Informatie

Regie: Leo Apitz

Ondertitel: Engels

Taal: Duits

Originele titel: Der Inselmaler

Jaartal: 2018

Omschrijving

Deze korte documentaire volgt de Duitse Michael Horn. In 1991 is hij naar Nederland verhuist en in 1999 op Vlieland terecht gekomen. Hier werd hij gekozen tot Eilandschilder van Vlieland. Horn vertelt over zijn werkmethoden, wat hem zo aanspreekt aan het eiland en hoe deze zijn werk en zijn leven beïnvloed. De film is in zijn geheel opgenomen op en rond Vlieland.

Film stills

Noorderkroon

Noorderkroon Mix 3

Bestel Ticket

Noorderkroon Mix 3

Vier korte documentaires die elk een verhaal vertellen over Friesland. Een keeper die bijna nooit keepte, een typisch Fries dorp en haar inwoners, de schilder van Vlieland en een Friese muzikant die een unieke connectie maakt met een collega uit Oekraïne.

Alle voorstellingen

8 november

Slieker Film Roze Zaal

Q&A

Jan Martien Dekker, Tom Roggen, Casper Slotboom