Grondrede (15min.)

Noorderkroon

Informatie

Regie: Marcia de Graaff

Ondertitel: Geen

Taal: Nederlands,
Fries,
Engels

Originele titel: Grondrede

Jaartal: 2020

Omschrijving

"Grondrede" is een poetische rede, begeleid door dans en muziek,  waarbij de bodem aan het woord is.  Ze wijst ons op onze relatie met haar, de grond van ons bestaan, eerlijk, sterk, zonder verwijt.

Prinsjesdag begon dit jaar vroeg in Leons, Fryslân. Bij zonsopgang spraken Peter Oosterhof, Drentse boer op Friese grond en Welmoed Deinum, boerin uit Sondel, de Grondrede uit. Ze duidden aan wat er aan de hand is met ‘die grûn, le sol, the soil, turang’ en leggen uit wat voor magisch spel zich onder onze voeten afspeelt. Het is een prachtig organisme. Maar we gaan er te ruig mee om.

kening geeft middels een tekst van Tjeerd Bisschof en Marcia de Graaff de aarde een stem. Trompet, didgeridoo, dans en spel duiden het gevoel dat bodem zo langzamerhand moet hebben: dat van een vergeten geliefde.

Film stills

PAVEL (30min.)

Noorderkroon

Informatie

Regie: Jonathan Sipkema

Ondertitel: Engels

Taal: Spaans

Originele titel: PAVEL

Jaartal: 2020

Omschrijving

Pavel gaat over de betekenis van individualiteit, een thema dat voortkomt uit een gedeelde fascinatie van de makers. De drang naar eigenheid huist in ieder mens. Maar hoeveel grip heb je op je eigen vorming? En welk deel van jou wordt gevormd door factoren waar je zelf geen invloed op hebt?

In Pavel volg je drie personages door de ogen van de protagonist, Pavel. Ieder hoofstuk introduceert een nieuw karakter, dat symbool staat voor een vorm van individualisme. Pavel vormt de verbinding tussen deze karakters en hun interacties. Je zou kunnen zeggen dat Pavel symbool staat voor het lot, of het onoverkomelijke.

PAVEL is gemaakt door Groninger filmmaker Jonathan Sipkema en Leeuwarder muzikant Benthe Hout.

Film stills

Noorderkroon

Noorderkroon mix 1

Bestel Ticket

Noorderkroon mix 1

Een korte mix met twee films. Een muziekfilm in de vorm van een drieluik over de betekenis van individualiteit door filmmaker Jonathan Sipkema en muzikant Bente Hout en een liefdesbrief aan de grond van Kening.