De Aardappeleters stil 1

De Aardappeleters (17min.)

Noorderkroon

Informatie

Regie: Demian van der Wekken

Ondertitel: Nederlands

Taal: Nederlands

Originele titel: De Aardappeleters

Jaartal: 2023

Omschrijving

Wanneer twee straatarme aardappelboeren na de zoveelste repetitieve maaltijd besluiten hun spaargeld te besteden aan een kip, denken ze eindelijk iets anders te kunnen eten dan de gele aardappel smurrie waar ze elke avond tot verdoemd zijn. Het wachten op hun eerste eitje duurt echter langer dan gedacht en langzaam drijft het de twee boeren tot waanzin. Honger en verlangen nemen over in het kleine houten krot en plots begint de kip er zelf ook lekker mals uit te zien.

In deze korte fictiefilm gaat de in Drenthe geboren en getogen regisseur Demian van der Wekken weer terug naar zijn roots. De film is volledig opgenomen in het Ellert en Brammert museum in Schoonoord.

Film stills

Scherm_afbeelding 2023-08-29 om 23-30-26

Lights (4min.)

Noorderkroon

Informatie

Regie: Pepijn Tebrunsvelt

Ondertitel: Geen

Taal: Engels

Originele titel: Lights

Jaartal: 2023

Omschrijving

Wanneer twee vilten geanimeerde poppetjes tot leven komen op een tafelblad, realiseren ze zich al snel dat de animator andere plannen met hen heeft. Deze plannen duwen hen in een richting die ze wellicht niet durven te nemen.

Deze film van filmmaker Pepijn Tebrunsvelt is geproduceerd door de Friese Klaas Bies. In het verleden werkte het duo samen aan de korte film Le Pain welke vorig jaar de Noordekroonaward voor beste korte film heeft gewonnen.

Film stills

Scherm­afbeelding 2023-08-29 om 21-40-18

Vanmiddag zal het regenen (20min.)

Noorderkroon

Informatie

Regie: Fabian Claes Coppoolse Jansen

Ondertitel: Geen

Taal: Nederlands

Originele titel: Vanmiddag zal het regenen

Jaartal: 2023

Omschrijving

Wanneer tachtiger Haan zijn dementerende vrouw Bes (Joke Tjalsma), probeert te vertellen dat ze zeer binnenkort naar een verzorgingstehuis moet, stelt hij zijn zwaarmoedige boodschap uit en besluit mee te gaan in haar ‘fantasie’. Keer op keer belt hij aan en laat zich als een vreemdeling binnen uitnodigen door zijn vrouw. Zij weet niet meer wie hij is, maar voelt wel aan dat hij geen goed nieuws heeft en houdt het liever gezellig met deze toch mooie en leuke man. Telkens vraagt ze hem de volgende dag maar weer terugkomen, tot de dag dat ze hem zal herkennen en dan kan vertellen waarvoor hij komt.

Deze korte fictiefilm is geregisseerd door de in Friesland woonachtige film- en theatermaker Fabian Jansen. De film is opgenomen in het Friese Piaam.

Film stills

Still 1

Taakstraf (15min.)

Noorderkroon

Informatie

Regie: Jelle Tigchelaar

Ondertitel: Engels

Taal: Nederlands

Originele titel: Taakstraf

Jaartal: 2023

Omschrijving

Dylan moet een taakstraf van 120 uur verrichten bij Ad, Annemieke en hun zoontje Job. Hiertoe is hij veroordeeld omdat hij een ongeluk veroorzaakt heeft, waarbij Ad invalide is geworden. Het getroffen echtpaar heeft zelf aan de rechter gevraagd of Dylan de straf bij hen thuis mocht uitvoeren. Dylan heeft daarmee ingestemd maar heeft moeite met de situatie. Nu hij het gehavende gezin met eigen ogen aanschouwt, voelt hij zich eens te meer schuldig. Kan het gezin hem vergeven?

Deze film van filmmaker Jelle Tigchelaar speelt zich af in de Biblebelt van Drenthe.

Film stills

44-_DSC3970

Malika (28min.)

Noorderkroon

Informatie

Regie: Reinout Hellenthal

Ondertitel: Engels

Taal: Nederlands

Originele titel: Malika

Jaartal: 2023

Omschrijving

Het talent wat de 17-jarige Malika voor basketbal heeft wordt deels in de weg gestaan door schaamte voor de thuissituatie. Hoewel ze zeker weet dat basketbal haar toekomst is, beseft ze dat ze iets moet overwinnen wat verder gaat dan zelfdiscipline en winnaarsmentaliteit alleen.

Deze korte film komt van Drentse filmmaker Reinout Hellenthal, die in het verleden meerdere films in de Noorderkroon competitie heeft gehad zoals ANDERS en MELANIE.

Film stills

soep02-HR-2581x1080

Soep (10min.)

Noorderkroon

Informatie

Regie: Christa Moesker

Ondertitel: Geen

Taal: geen dialoog

Originele titel: Soep

Jaartal: 2023

Omschrijving

Een schipbreukeling zit vast op een kleine zandbank. Op een dag graaft hij een plastic metselkuip uit het zand en probeert daarmee aan het eiland te ontsnappen. De zee heeft echter andere plannen en neemt de schipbreukeling mee op een confronterende excursie.

De aanleiding voor het maken van deze film was de containerramp in 2019 voor de kust van Nederland, toen een schip lading verloor en er honderden containers in zee verdwenen en de troep aanspoelde op stranden en dijken. Weet je hoeveel rommel er nog steeds in zee ligt?

Soep is een korte animatiefilm die daar over gaat. Het is een verhaal over de mens en de zee. Over een schipbreukeling, zijn wanhoop, zijn pogingen om zijn huid te redden. Over de zee, constant aanwezig, af en aanrollend, meedogenloos en zachtzinnig. Het is een film over schoonheid.

Film stills

Noorderkroon

Noorderkroon: fictie

Bestel Ticket

Noorderkroon: fictie

Een filmblokje vol met het beste wat Noord Nederland te bieden heeft aan korte fictiefilms. Lees hieronder meer over elke film.

Alle voorstellingen

12 november

Slieker Film Blauwe zaal