Still De Vlaggenhijsers 8

De Vlaggenhijsers (45min.)

Noorderkroon

Informatie

Regie: Okki Poortvliet

Ondertitel: Nederlands

Taal: Nederlands

Originele titel: De Vlaggenhijsers

Jaartal: 2023

Omschrijving

Wanneer is het moment dat je denkt: ik ga de Drentse vlag hijsen? Wie is de Drent die dit doet? En wat is dat, dat Drent zijn? Dat zijn vragen die filmmaker Okki Poortvliet, theatermaker Hans van der Werf en vormgever Vera Vos stelden. Dus gingen ze heel Drente door, de provincie waar ze alledrie opgroeiden om zoveel mogelijk verhalen van de Drentse Vlaggenhijsers te verzamelen.

De Vlaggenhijsers is een film over de confrontatie tussen het platteland en, zoals de Drenten het noemen, “de stedelingen”. Een verhaal over een verdwijnende taal, de veiligheid van je dorp, “moi” zeggen, trots zijn en gewoon normaal doen.

Film stills

hj_still_001

Hunting Jack (48min.)

Noorderkroon

Informatie

Regie: Hidde de Vries

Ondertitel: Nederlands

Taal: Nederlands,
Engels,
Duits

Originele titel: Hunting Jack

Jaartal: 2023

Omschrijving

In 1940 schrijft de 10-jarige Jack Kooistra de naam van zijn favoriete visboer - Jan Venema - in een zwart schriftje. Meneer Venema was ineens verdwenen en zou nooit meer terugkomen.

Jack blijft dit doen gedurende de gehele Tweede Wereldoorlog totdat het schriftje overvol raakt met de namen van oorlogsslachtoffers. Na de oorlog spoort Jack verschillende SS’ers en NBS’ers op waaronder ‘De Schrik van Roden’ Jacob Luitjes, in Canada, Herbertus Bikker ‘De Slager van Ommen’ in Duitsland en ging undercover op feestjes en partijen van Nazi sympathisanten. Hij wordt hierdoor ook wel de ‘Friese Wiesenthal’ genoemd.

Dagelijks werkt de inmiddels 93-jarige Fries nog iedere ochtend aan zijn archief waarin de namen van naar schatting 180.000 oorlogsslachtoffers staan en helpt hiermee nabestaanden die meer over hun familielid, vriend of vriendin willen weten. In deze documentaire wordt het verhaal van Jack geportretteerd.

Film stills

Uitverkocht Noorderkroon

Noorderkroon: docu 1

Bestel Ticket

Noorderkroon: docu 1

In dit blokje vertonen we twee middellange documentaires. Lees hieronder meer over beide films.

Alle voorstellingen

11 november

Slieker Film Groene Zaal

Q&A

Hidde de Vries, Karim Hamad