Schermafbeelding 2022-08-31 om 20-22-42

Humid (2min.)

Noorderkroon

Informatie

Regie: Ida Boxem

Ondertitel: Geen

Taal: geen dialoog

Originele titel: Humid

Jaartal: 2022

Omschrijving

Humid is een korte film van jonge Groninger filmmaker Ida Boxem. Met deze film heeft Ida de landelijke prijs voor beste film gewonnen tijdens Kunstbende.

Humid gaat over de realiteit die zich kan uitten in fictie, een droomwereld waarin vervreemdingen iemands grootste angst verpakken. Over verdrinken, het verliezen van het jeugdige en daarbij de angst om op te groeien. Een wereld waarin je oog in oog staat met je innerlijke kind, en deze langzaam weg ziet glijden. Over water. Het effect van je omgeving op je binnenwereld en hoe je een andere wereld induikt wanneer enkel ogen sluiten.

Film stills

Still4

Gustav & Grace (13min.)

Noorderkroon

Informatie

Regie: Lucas Boerwinkel

Ondertitel: Engels

Taal: geen dialoog

Originele titel: Gustav & Grace

Jaartal: 2022

Omschrijving

In deze moderne stomme film komen een bankier uit 1922 (Gustav) en een studente uit 2022 (Grace) met elkaar in aanraking via een portaal in hun ladekast. Op een Chaplin-achtige wijze ontstaat er zo een brug tussen hun twee tijdperken. Ze leven echter in werelden die zo verschillend zijn dat communiceren om interessante oplossingen vraagt. En dat niet alleen: vroeg of laat zal deze situatie de twee dwingen zich over de onvermijdelijke vraag te buigen: "Is the future bright?". 

In deze film worden op symbolische wijze de problemen van vandaag de dag behandeld, en wordt een ander perspectief geboden op de grote hoeveelheid pessimisme over de toekomst die ieder mens nu over zich heen krijgt. Klimaatverandering, oorlog, racisme: deze problemen voelen soms onoverbrugbaar. Maar als we eens honderd jaar terug kijken, zoals in deze film letterlijk gebeurt, zijn we dan niet best ver gekomen?

Deze korte film is geregisseerd door jonge filmmaker Lucas Boerwinkel uit Groningen. De muziek is live opgenomen in VERA Groningen.

WhatsApp Image 2022-06-30 at 11-24-37 AM

Moeder mag ik monsters jagen (5min.)

Noorderkroon

Informatie

Regie: Mees Kooijman

Ondertitel: Geen

Taal: Nederlands

Originele titel: Moeder mag ik monsters jagen

Jaartal: 2022

Omschrijving

We volgen Tamara met haar zoektocht naar haar moeder, het grootste monster wat er ter jagen valt.

Deze spannende korte fictiefilm is gemaakt door de 18-jarige Mees Kooijman en won de Friese voorronde van Kunstbende in de categorie film.

Film stills

de DUIF (28min.)

Noorderkroon

Informatie

Regie: A.l de Witte

Ondertitel: Nederlands

Taal: Fries,
Nederlands

Originele titel: de DUIF

Jaartal: 2022

Omschrijving

Na het faillissement van hun bedrijf leiden Renze en Griet een eenvoudig en rustig bestaan. Hij is druk met zijn hobby: het houden van duiven en zij doet de rest. Wat gebeurt er met hen als ze in een toeslagaffaire terecht komen? Is het buitenkansje om hun probleem op te lossen wel zo mooi als het er uit ziet, of worden de problemen alleen maar groter?

De film is opgenomen door de Leeuwarder filmclub Kleare Kimen.

Film stills

One More Night (6min.)

Noorderkroon

Informatie

Regie: Tobias Haccou,
Sara Janse

Ondertitel: Engels

Taal: Engels,
Nederlands

Originele titel: One More Night

Jaartal: 2022

Omschrijving

Klusjesvrouw Nikki van Megen werkt voor een huiseigenaar en ziet op de tv haar popidool. Ze zou ontzettend graag naar zijn concert gaan, maar dat is voor haar onbetaalbaar. Wanneer ze kaartjes vindt in het huis komt ze voor een lastige en morele keuze te staan. Zal ze de kaartjes stelen?

Deze korte film is gemaakt in het kader van het 48 Hour Film Project en is dus in 48 uur geschreven, gefilmd en gemonteerd. Het team dat hieraan heeft gewerkt komt uit Groningen en Drenthe.

Film stills

TAOISM (6min.)

Noorderkroon

Informatie

Regie: Mats Kribben

Ondertitel: Geen

Taal: Engels

Originele titel: TAOISM

Jaartal: 2021

Omschrijving

Experimentele film van Mats Kribben die deze film heeft gemaakt voor de opleiding AV-specialist in Leeuwarden. 

Deze film gaat over 2 personen die Yin en Yang symboliseren. Beide kanten van het taoïsme worden gevisualiseerd terwijl filosoof Alan Watts ons verteld wat de filosofie van het taoïsme inhoudt.

Film stills

Noorderkroon

Noorderkroon 6

Bestel Ticket

Noorderkroon 6

Zes korte films van amateurmakers uit Noord Nederland. 

Alle voorstellingen

12 november

Slieker Film Blauwe zaal

Q&A

Lucas Boerwinkel, Mees Kooijman