Ik ben ook iemand (19min.)

Noorderkroon

Informatie

Regie: Marijke Huisman,
Ivo Kraan,
Annelies Visser

Ondertitel: Geen

Taal: Nederlands

Originele titel: Ik ben ook iemand

Jaartal: 2021

Omschrijving

Ronduit onstuimig, dat is hoe je de jeugd van Marijke Huisman kan omschrijven. Vanaf haar derde levensjaar wordt zij uit huis geplaatst. De jaren die volgen zijn een grote wirwar van pleeggezinnen, terugplaatsing, meer pleeggezinnen en verhuizingen door heel Friesland. Geen gewenste basis om klaargestoomd te worden voor het volwassen leven. Inmiddels is Marijke 25 en vindt ze het tijd om terug te kijken. Niet alleen voor haarzelf, maar ook voor al die andere meisjes en jongens die hetzelfde meemaken of hebben meegemaakt. Ik ben ook iemand is een poëtisch portret waarin Marijke haar roerige jeugd onderzoekt. In deze stilistIsche documentaire is de nacht de rode draad en word je door middel van de vele woonlocaties van Marijke meegenomen in haar verhaal, dat symbool staat voor dat van zovelen. Een eerlijke en hoopvolle film ondersteund door Marijke’s poëzie. Recht uit het hart.

Film stills

In The Right Place (28min.)

Noorderkroon

Informatie

Regie: Sam van Zoest

Ondertitel: Nederlands

Taal: Engels,

Originele titel: In The Right Place

Jaartal: 2021

Omschrijving

Bogdan is de charismatische leider van een vrijwilligersorganisatie in een Grieks vluchtelingenkamp. Zijn ngo Samos Volunteers ondersteunt migranten met taallessen, onderwijs en een wasserette. Bogdan, die van Roemeense afkomst is, arriveerde op Samos in 2016. Zijn oorspronkelijke plan was om een paar maanden te blijven maar door aanbod van een vreemdeling kon hij zijn verblijf verlengen. Drie jaar later verhuist hij naar Duitsland om samen te gaan wonen met zijn vriendin. Terwijl Bogdan terugkeert naar het vasteland, realiseert hij zich dat zijn hart in tweeën is gespleten tussen Samos en zijn nieuwe leven. De Groningse Sam van Zoest, maker van de documentaire In The Right Place, leerde Bogdan in 2019 kennen toen hij zelf vrijwilligerswerk deed. Bogdan maakte indruk, en hij besloot zijn verhaal vast te leggen.

Film stills

Hopsa Heisasa (17min.)

Noorderkroon

Informatie

Regie: Vincent van den Ouden

Ondertitel: Engels

Taal: Nederlands

Originele titel: Hopsa Heisasa

Jaartal: 2020

Omschrijving

Deze korte film is het afstudeerwerk van filmmaker Vincent van den Ouden. Van den Ouden ontwikkelde het plan voor deze film tijdens de eerste editie van de Filmkick Academy van het Noordelijk Film Festival. Hopsa Heisasa is een magisch realistisch verhaal over opgroeien en het vinden van liefde en troost op onwaarschijnlijke plekken. Als de eenzame Willem het liedje Hopsa, heisasa zingt, vergeet hij even de wereld om zich heen. Maar wanneer hij op een dag het verdronken vluchtelingmeisje Isra ontmoet, die zonder haar verloren teddybeer niet naar het hiernamaals durft, komt Willem erachter dat Hopsa, heisasa veel meer is dan alleen een liedje.

Film stills

Noorderkroon

Noorderkroon 4

Bestel Ticket

Noorderkroon 4

Van de Zeeuwse kust via Samos naar Friesland. Deze films stellen allemaal op hun eigen manier de vraag ¨waar ben je thuis?¨. Met een korte fictiefilm en twee documentaires laten we je zien dat het gevoel van ergens thuis zijn of bij horen moeilijk kan zijn door grotere problemen zoals jeugdzorg en de vluchtelingencrisis.

Alle voorstellingen

13 november

Slieker Film Roze Zaal

Q&A

Marijke Huisman, Sam van Zoest