Schermafbeelding 2022-09-01 om 22-53-55

Infinite Lines (7min.)

Noorderkroon

Informatie

Regie: Louka Hoogendijk

Ondertitel: Nederlands

Taal: Nederlands

Originele titel: Infinite Lines

Jaartal: 2022

Omschrijving

Wat voor emotionele betekenis geven we aan natuurlijke lichamelijke reacties op gevaar? Is er een verband tussen mens en natuur? En kan dit ons helpen onszelf meer te begrijpen?

De onderzoeksvraag van maker Louka Hoogendijk ontstond uit haar eigen ervaring die ze had met de reactie bevriezen en het schuldgevoel wat hier op volgde. Wat reken je jezelf aan nadat je lichaam een keuze heeft gemaakt voor jou, om je te beschermen? 

Een korte poëtische documentaire, ontwikkeld in Friesland, over een onderzoek naar de verbinding tussen de lichamelijke en emotionele reacties na seksueel overschrijdend gedrag.

Film stills

Nij Each_still-1

Nieuw Oog (9min.)

Noorderkroon

Informatie

Regie: Eline van Diggelen

Ondertitel: Engels

Taal: Nederlands

Originele titel: Nieuw Oog

Jaartal: 2022

Omschrijving

In Nederland zijn slechts drie ocularisten. Eén van hen is de Friese ocularist Jelmer Remmers. In zijn praktijk in Grou komen volwassenen en kinderen die door ziekte of trauma een oogprothese nodig hebben. Samen met schilder en prothesemaker Julios maakt Jelmer doormiddel van modelleren, scans en ambachtelijk schilderwerk oogprotheses. Terwijl Jelmer en Julios zich met veel delicate aandacht focussen op de allerkleinste details tijdens het maakproces en tegelijkertijd oog hebben voor wat zich bij de patient afspeelt, krijgen we een beeld van wat het nieuwe oog betekent voor de ontvanger.

Deze film is gemaakt in het kader van het project Nije Eagen en is geregisseerd door Leeuwarder maker Eline van Diggelen.

Film stills

Screenshot 2021-11-09 at 13-52-16

A Play For Public (25min.)

Noorderkroon

Informatie

Regie: Vida Kasaei,
Amir Komelizadeh

Ondertitel: Engels

Taal: Engels

Originele titel: A Play For Public

Jaartal: 2021

Omschrijving

Experimentele korte film van Groningse filmmakers Vida Kasaei en Amir Komelizadeh. De film deed mee aan de talentdagen van het Nederlands Film Festival.

A Play for Public is een korte poëtische essay film die gaat over de menselijke worstelingen met de Neoliberale stad.

Isle of Sien (39min.)

Noorderkroon

Informatie

Regie: Karim Ouri

Ondertitel: Engels

Taal: Nederlands

Originele titel: Het Pad van Sien

Jaartal: 2021

Omschrijving

Paradijsvogel en kunstenaarsmodel Sien (74) spreekt voor bevriende Leeuwarder filmmaker Karim Ouri haar herinneringen, gedichten en gedachten in op een oude taperecorder. Vanaf haar toevluchtsoord Vlieland, waar ze elk jaar maandenlang kampeert, vertelt ze over haar turbulente leven als moeder, model, kraker en activist in het Amsterdam van de jaren zestig en zeventig.  

De film verweeft archiefbeelden van de stad tijdens de woningnood en opkomende tegencultuur van de jaren 60 met de begindagen van Sien’s verhaal en haar jonge gezin. Het vrije en eigenzinnige leven van Sien bleek een zwaarbevochten recht waarbij agressie en onbegrip van de buitenwereld een terugkerende factor was. Dit is ook van grote invloed op haar twee zoons, die op hun beurt naar de tapes van hun moeder luisteren. Het eiland toont zich als magisch decor voor een diepzinnig portret van een vrijgevochten vrouw.

Film stills

Noorderkroon

Noorderkroon 4

Bestel Ticket

Noorderkroon 4

Een collectie van vier korte documentaires van makers uit Noord Nederland.

Alle voorstellingen

12 november

Slieker Film Blauwe zaal

Q&A

Karim Ouri, Louka Hoogendijk