De Slaap van de Rede (13min.)

Noorderkroon

Informatie

Regie: Reynaert Vosveld

Ondertitel: Engels

Taal: Nederlands,
Engels

Originele titel: De Slaap van de Rede

Jaartal: 2021

Omschrijving

Dankzij onze globaliserende wereld waarin kunst, cultuur en ideeën vrijelijk lijken te migreren, ontwikkelen we een proces van interculturalisatie die kritische vragen oproept over de betekenis en waarde van culturele, etnische en nationale identiteit. De onzekerheid die hierover is ontstaan, gekoppeld met de toevloed van migratie, is vruchtbare grond geweest voor rechts-populistisch gedachtegoed. Hoewel er over dit soort kwesties een groeiende maatschappelijke verdeeldheid is, is er blijkbaar toch zo veel maatschappelijk draagvlak waarin rechts-populisme bodem vindt. We dragen eraan bij, of ondernemen geen actie. Het roept de vraag op waar we als maatschappij naar toe willen. Welke verlangens en angsten houden ons momenteel bezig? Wat is ons emotionele karakter? De slaap van de rede is een korte experimentele documentaire van de Groninger regisseur Reynaert Vosveld over de emoties die onze huidige sociale en politieke tijdsgeest vormen.

Film stills

Nonchelange & Le Motat – Ben ik daar? (4min.)

Noorderkroon

Informatie

Regie: Geerten Harmens

Ondertitel: Geen

Taal: geen dialoog

Originele titel: Nonchelange & Le Motat - Ben Ik Daar?

Jaartal: 2021

Omschrijving

De muziek ondersteunt de beelden en de beelden zetten de teksten van de band Nonchelange & Le Motat kracht bij. Deze korte film van Drentse filmmaker Geerten Harmens, laat in de vorm van een videoclip een jonge, ambitieuze man genaamd Patrick Détruit zien. Patrick tekende op zijn 32e een levenslang contract bij een mysterieuze fabriek genaamd Lumière. Hij is net als de anderen in de fabriek elke dag bezig met één doel: het najagen van een witte lichtbron. De vraag 'waarom?' wordt al jaren niet meer gesteld. Elke dag worden de fysieke capaciteiten van de werknemers op proef gesteld. Maar, langzaam zien we dat Patrick z'n ambitie ten koste van hem gaat en zien we zijn wereld steeds kleiner worden. Zal hij zijn doel bereiken?

Film stills

Pavel (21min.)

Noorderkroon

Informatie

Regie: Jonathan Sipkema

Ondertitel: Engels

Taal: Spaans

Originele titel: Pavel

Jaartal: 2020

Omschrijving

Een audiovisuele productie van filmmaker Jonathan Sipkema en songwriter Bente Hout. De korte film Pavel is een drieluik waarin kijkers drie personages volgen door de ogen van een vierde. Alle personages staan symbool voor een vorm van individualiteit. Megan staat symbool voor de invloed die andere factoren op onze keuzes hebben. Austin staat symbool voor het accepteren van een situatie en het ervaren van de gevolgen van onze keuzes. Nico staat symbool voor het ingaan tegen dat wat logisch lijkt te zijn en het volgen van onze eigen overtuiging. Ook, of misschien juist, als dit tegen wat gangbaar is ingaat. We volgen Megan, Austin en Nico door de ogen van Pavel.

Film stills

Eb (18min.)

Noorderkroon

Informatie

Regie: Frederik Stuut,
Maria Stuut

Ondertitel: Engels

Taal: Nederlands

Originele titel: Eb

Jaartal: 2020

Omschrijving

Een hybride coming-of-age film over de tieners Indy, Emma en Myrte. Ze groeien op onder het altijd toeziend oog van de Amelander vuurtoren. De Friese natuur is een vreemde bekende, net als de oudere achterneef van Indy, Jornt, die de meisjes mee uit vissen neemt. Wanneer Jornt al scheurend door de duinen een konijn doodrijdt, neemt de sfeer een subtiele wending. De onrust bij de drie tienermeisjes neemt meer en meer toe, en het wordt tegelijkertijd ook cinematografisch onstuimig. Regisseurs Frederik en Maria Stuut nemen in de korte film Eb de kijker gevoelsmatig mee in de onvermijdelijke zoektocht van de jeugd. De deels Friese filmmakers kozen voor acteurs van Ameland en uit Friesland en er wordt zowel met Amelands als Leeuwarder dialect in de film gesproken.

Film stills

Rebellious Silence (6min.)

Noorderkroon

Informatie

Regie: Nuria Zantman

Ondertitel: Nederlands

Taal: Engels

Originele titel: Rebellious Silence

Jaartal: 2020

Omschrijving

In deze korte documentaire neemt filmmaker Nuria Zantman je mee op een visuele reis naar de ervaring en emoties van een vrouwelijke activiste in Iran. De Iraanse vertelt hoe het is om in haar land vrouw te zijn. In een systeem dat naar de man gevormd is, komt ze al meer dan tien jaar op voor vrouwenrechten. Wat nou als je nee zegt, wat nou als je niet meegaat in wat er van je wordt verwacht? Rebellious Silence laat je zien wat voor tol het kost om te vechten voor vrouwenrechten, maar geeft ook hoop voor de toekomst van deze stille rebellen. De Leeuwarder Zantman is naast filmmaker zelf ook activiste.

Film stills

It Skip (2min.)

Noorderkroon

Informatie

Regie: Anne Fie Salverda

Ondertitel: Geen

Taal: Fries

Originele titel: It skip

Jaartal: 2020

Omschrijving

Deze prikkelende korte animatiefilm van Anne Fie Salverda is een visualisatie van het gedicht It skip van Friese dichter Eeltsje Hettinga. Hettinga schreef het gedicht naar aanleiding van de verloedering van het Waddengebied. “It Wad ferpatst, it Wad ferpatst”, klinkt zijn stem over de beelden. In de film verliest een schipper zichzelf in een melancholische droom over de toekomst van zijn wereld. Ondersteund door de pianomuziek van Kanako Inoue, nemen de animaties van Salverda je mee naar een dromerige waddenwereld.

Film stills

Noorderkroon

Noorderkroon 3

Bestel Ticket

Noorderkroon 3

Zes hele verschillende films met allemaal een artistieke of muzikale inslag. Van muziekclips tot gedichten en kunstzinnige vertellingen. Een bijzondere combinatie die je laat denken en dromen.

Alle voorstellingen

12 november

Slieker Film Roze Zaal

Q&A

Nuria Zantman, Maria Stuut