Luw (8min.)

Noorderkroon

Informatie

Regie: Jos van Meerveld

Ondertitel: Geen

Taal: Nederlands

Originele titel: Luw

Jaartal: 2021

Omschrijving

In deze korte fictiefilm ontmoeten we Bram, een devoot vader en echtgenoot. Hij woont in de Biblebelt, in een vroom dorp waar iedereen elkaar kent. Maar wanneer Bram een man voor seks ontmoet in het bos, merkt hij na afloop dat iemand hem heeft gezien. Daar staat Tess, acht jaar, en met haar hond aan de lijn staart ze hem aan. Diezelfde avond nog slaat de schrik om Brams hart wanneer Tess ineens voor de deur staat, voor de ogen van zijn gezin, om haar sporttas op te halen. Vervolgens stelt Bram vastbesloten haar naar de sportclub te rijden maar stiekem heeft hij verborgen intenties. Hij zal zijn eigen morele grenzen moeten overschrijden om haar ervan te overtuigen niets door te vertellen, anders valt zijn hele leven uit elkaar. Luw is geregisseerd door Jos van Meerveld en geproduceerd door Pien Maat en de Friese Marrit Greidanus.

Film stills

Color of a goodbye (8min.)

Noorderkroon

Informatie

Regie: Max Houtman

Ondertitel: Engels

Taal: Nederlands

Originele titel: Color of a goodbye

Jaartal: 2021

Omschrijving

Een portret waarin de liefde voor God een jong koppel steeds verder uit elkaar trekt. Simon herbeleeft zijn leven met haar, terwijl Helena bezig is met haar eigen toekomst. Tegelijkertijd ontstaat een groter goed voor beiden; acceptatie, en vrijheid. Met deze korte film van regisseur Max Houtman wordt in negen minuten een poëtisch zwart-wit verhaal gevat. Color of a Goodbye is geproduceerd door de Friese Marrit Greidanus.

Film stills

Schervengericht (18min.)

Noorderkroon

Informatie

Regie: Hidde Muskee

Ondertitel: Geen

Taal: Nederlands

Originele titel: Schervengericht

Jaartal: 2021

Omschrijving

Mats is een student en woont samen met twee huisgenoten. Hij is een niet handelende pedofiel, maar dit gevoel stopt hij diep weg. Dit lukt tot één van zijn huisgenoten zijn kleine half broertje mee neemt naar hun studentenhuis. Mats wordt op dat moment geconfronteerd met zijn eigen gevoelens en kan niet langer om zijn seksualiteit heen. Zal hij zijn geheim kunnen delen en worden geaccepteerd voor wie hij is of wordt hij veroordeeld voor iets wat hij niet gedaan heeft? De taboedoorbrekende Schervengericht is een korte afstudeerfilm van regisseur Hidde Muskee. Het thema is schaamte en ook angst, acceptatie en inclusiviteit worden behandeld. De Groningse Muskee wil hiermee een veelverzwegen onderwerp aansnijden, een onderwerp dat gebukt gaat onder vele misvattingen.

Film stills

Kom Hier (26min.)

Noorderkroon

Informatie

Regie: Marieke Elzerman

Ondertitel: Engels

Taal: Nederlands

Originele titel: Kom hier

Jaartal: 2020

Omschrijving

Sam is een verlegen en gevoelige dierenverzorgster in een hondenasiel in Oostende. Ze houdt zich liever afzijdig en voert haar dagelijkse taken, zoals poetsen, eten geven en uitlaten, nauwgezet uit. Koen, een gedragsdeskundige, helpt nieuwe hondeneigenaars een band op te bouwen met hun dier. Wanneer een neurotisch baasje van een Mechelse herder in het asiel verschijnt, besluit Sam haar te helpen. Vol warmte en sympathie voor de hoofdrolspelers vertelt de korte film een charmant verhaal over het gevoel van verloren zijn, de behoefte aan nabijheid, een tweede kans en het overwinnen van de eigen angsten. Het is een zintuiglijk portret van een ontluikende vriendschap in geluid, gebaar en beweging, geregisseerd door Marieke Elzerman en geproduceerd door de Friese Marrit Greidanus. Ze sleepten met Kom hier al meerdere prijzen in wacht, waaronder voor beste script (Leuven International Short Film Festival) en beste fictie (Indie Lisboa).

Film stills

AYOR (11min.)

Noorderkroon

Informatie

Regie: Tom Bakker

Ondertitel: Engels

Taal: Nederlands

Originele titel: AYOR

Jaartal: 2021

Omschrijving

Scenarist en regisseur Tom Bakker, geboren en getogen in Leeuwarden, wil met deze korte film een verhaal vertellen dat onderdeel is van de Nederlandse LHBTI+-geschiedenis. Het is 4 mei 1970, op de Dam in Amsterdam vindt de nationale Dodenherdenking plaats. Twee jongens, Enno en Ad, willen die dag een statement maken tegen homodiscriminatie. In de momenten voor en na het statement wordt hun twijfel, angst en overtuiging duidelijk. Bakker laat zien waarom representatie en herdenking zo belangrijk is en zet met AYOR (At Your Own Risk) een sterk beeld neer: “Ik vind het belangrijk om een verhaal te vertellen over homo’s die niet worstelen met hun identiteit, maar die vol dapperheid, kracht en trots vechten om zichzelf te mogen zijn”.

Film stills

Noorderkroon

Noorderkroon 2

Bestel Ticket

Noorderkroon 2

Vijf korte films over vriendschap, liefde, verboden gevoelens en lust.

Alle voorstellingen

13 november

Slieker Film Roze Zaal

Q&A

Jos van Meerveld