Filmstill 2

Gedragen door de wind (10min.)

Noorderkroon

Informatie

Regie: Merel Musch

Ondertitel: Nederlands

Taal: Spaans,
Nederlands

Originele titel: Gedragen door de wind

Jaartal: 2022

Omschrijving

Soms lijken we te zijn vergeten hoe we op de natuur aangewezen zijn. Durven we ons nog wel te laten leiden door de kracht van de natuur? In deze korte docu volgen we de Peruaanse Juan, die opgroeide in het Andesgebergte en daar leerde verbinden met de natuur. Inmiddels woont hij in het noorden van Friesland en droomt hij ervan om, samen met zijn paarden, een tocht te maken langs het IJsselmeer.

Film stills

Closet Clouds still (that did not make it to the final cut)

Closet Clouds (4min.)

Noorderkroon

Informatie

Regie: Antonia Rehnen

Ondertitel: Geen

Taal: geen dialoog

Originele titel: Closet Clouds

Jaartal: 2022

Omschrijving

Closet Clouds is een compliment aan de wolken en hun inherente potentieel van verbeelding. De film is gemaakt als geschenk aan de filmmaker zelf, op een moment dat zij te veel thuis was en verlangde naar meer ruimte. Met het beeld uit haar jeugdherinnering van de kledingkast, die langzaam opengaat met de hulp van muizen en vogels in Disney's Assepoester, besloot zij haar eigen kledingkast op wonderbaarlijke wijze te openen om daarin de lucht na te bootsen, door wolken van watten op te hangen. De projecties zijn als gedachten; soms zijn ze van korte duur en soms blijven ze langer hangen. De muziek versterkt de beelden, en is samengesteld uit tweedehands geluiden en bijna vergeten melodieën. 

De film bestaat uit geprojecteerd filmmateriaal (Groninger Archieven) en stop-motion animaties.

Blowing on the Embers (52min.)

Noorderkroon

Informatie

Regie: Chris Frieswijk

Ondertitel: Nederlands

Taal: Nederlands,
Engels

Originele titel: Blazen in het vuur

Jaartal: 2022

Omschrijving

Wat doet het met een geloofsgemeenschap als blijkt dat haar leraar zich schuldig maakte aan verschillende vormen van misbruik? In Blazen in het vuur volgen we de worsteling van muzikant Frank, die 25 jaar volger was van boeddhistisch leraar Sogyal Rinpoche. In hoeverre kun je boos en dankbaar zijn tegelijkertijd? Na de beschuldigingen van Rinpoche's misdragingen raakten volgers in verwarring. Er ontstond een enorme kloof binnen de gemeenschap. Tijdens de crematie van zijn leraar, in Sikkim, India, gaat Frank afscheid nemen. Afscheid van Rinpoche, maar ook van oude vrienden.

De van oorsprong Groningse filmmaker Chris Frieswijk deed met het plan voor deze film mee aan de Filmkick Academy van het Noordelijk Film Festival in 2019.

Film stills

Between Summits (26min.)

Noorderkroon

Informatie

Regie: Ilse Lavell,
Roeland Wendel

Ondertitel: Engels

Taal: Nederlands,
Duits

Originele titel: Between Summits

Jaartal: 2022

Omschrijving

Hein Noortman belandt na een klimongeluk in een coma van vijf weken vol visioenen. Als hij wakker wordt moeten een blind geworden Hein en zijn vrouw Mariëlle door met hun leven. Maar hoe doe je dat? Wat ben je als vader en als geliefde nog waard? Een film over hoe je het leven niet op- maar doorpakt.

BETWEEN SUMMITS is gemaakt door het jonge duo Ilse Lavell en Roeland Wendel. Ilse is geboren en getogen in Groningen.

Film stills

Noorderkroon

Noorderkroon 2

Bestel Ticket

Noorderkroon 2

Een selectie korte films uit Noord Nederland. Met twee korte docu’s, een middellange documentaire en een experimentele film.

Alle voorstellingen

11 november

Slieker Film Blauwe zaal

Q&A

Merel Musch, Ilse Lavell