ADA (29min.)

Noorderkroon

Informatie

Regie: Fabian Claes Jansen

Ondertitel: Geen

Taal: Duits,
Nederlands

Originele titel: ADA

Jaartal: 2021

Omschrijving

Ada (32) zorgt, maar dan met seks. Haar werk bestaat uit fysieke liefde, zorg en omgaan met beperkingen. Het gaat eigenlijk altijd wel goed, maar vandaag is het allemaal iets wankeler van evenwicht. De korte film van regisseur Fabian Jansen zet, gedurende de 24 uur dat je haar volgt, telkens een stap terug. Je ziet wat de dag met haar deed, wat dit werk voor haar betekent en wat het beweegt bij haar cliënten. Als Ada op donderdagavond bij haar cliënt en stille liefde Frank (38) komt, blijkt dit na een jaar bezoek voor het laatst te zijn. Hij wordt morgen op zijn verzoek dan eindelijk geëuthanaseerd. Het valt haar toch zwaarder dan verwacht, terwijl ondertussen ook de autistische Crijn en jonge Rita die dag om haar aandacht vragen. Als op vrijdagavond het leven van Frank is beëindigd, geeft Ada een ander juist weer het gevoel te leven terug.

Film stills

Bettie van de Thuiszorg (25min.)

Noorderkroon

Informatie

Regie: Carmen Maria

Ondertitel: Engels

Taal: Nederlands

Originele titel: Bettie van de Thuiszorg

Jaartal: 2021

Omschrijving

Vreemden en Rutte bedanken haar en er klinkt zelfs een oorverdovend applaus wanneer heel Amsterdam op het balkon staat om te ‘klappen voor de zorg’. Bettie ervaart een nieuwgevonden zelfrespect doordat ze eindelijk de waardering krijgt die ze verdient. Ze durft meer voor zichzelf op te komen, zowel in haar werk- als thuissituatie. In deze korte film zien we dat Bettie zich ontpopt tot een ware heldin. Vol trots draagt ze het naar de supermarkt en geniet van de eerbiedige blikken van de omstanders. Wanneer echter het verlossende bericht komt dat de maatregelen opgeheven worden, merkt ze dat het lastig is hier ware blijdschap over te voelen. Zal alles weer precies worden zoals het was? Bettie van de thuiszorg is een verhaal van een lang ondergewaardeerd zorgmedewerker die door de Meppelse filmmaker Carmen Maria in de spotlight wordt gezet.

Film stills

Melanie (16min.)

Noorderkroon

Informatie

Regie: Reinout Hellenthal

Ondertitel: Engels

Taal: Nederlands

Originele titel: Melanie

Jaartal: 2021

Omschrijving

De jonge, noordelijke makers van de korte film Melanie, laten op een visueel poëtische manier de complexiteit van een getroebleerde moeder-dochter relatie zien. Het verhaal gaat over de 18-jarige Melanie die, als ze van een jeugdtehuis weer terug naar huis in Assen verhuisd en bij haar moeder intrekt, zich alles behalve welkom voelt. Na de bekroonde film Anders van de regisseur, laat Reinout Hellenthal ook dit keer weer een sterk en kwetsbaar portret zien. Anders won op het Chicago International Children’s Film Festival in de categorie Best Live-Action Short Film.

Film stills

Noorderkroon

Noorderkroon 1

Bestel Ticket

Noorderkroon 1

Een drieluik van fictiefilms over zorg. Alle films benaderen het thema op een eigen wijze, waar Melanie in gaat op thema’s als jeugdzorg en de relatie met je ouders, gaat de Bettie van de thuiszorg over de lof die er plots was voor zorgwerkers in de coronacrisis en zie je in ADA het bijzondere werk van de sekswerker.

Alle voorstellingen

11 november

Slieker Film Roze Zaal

Q&A

Carmen Maria

13 november

Slieker Film Roze Zaal

Q&A

Carmen Maria