Het Noordelijk Film Festival werkt voor komende editie weer met een artistiek leider. Henriëtte Poelman is aangesteld om die rol te vervullen. Met Emmy Huiskamp is sinds begin dit jaar ook een nieuwe zakelijk leider gevonden.

Poelman is bepaald geen onbekende binnen de filmwereld. Ze werkte in dezelfde rol voor het Internationaal Filmfestival Assen, waar ze na zes edities ‘met enige pijn in het hart’ afzwaait. ,,We werkten in die jaren met veel plezier samen met het Noordelijk Film Festival”, zegt ze. ,,Toen bleek dat NFF op zoek was naar een artistiek leider wilde ik die kans niet laten liggen. Ik kan niet wachten om het festival, als grootste regionale filmfestival van de noordelijke provincies, inhoudelijk nog steviger neer te zetten en daar uit te bouwen waar kansen liggen.”

‘Veel mogelijkheden’

Poelman vervolgt: ,,Het Noordelijk Film Festival heeft als breed, toegankelijk en noordelijk geworteld festival zoveel mogelijkheden op het gebied van programmering, talentontwikkeling en een prachtige focus op regionale identiteit. Dit alles temidden van een wereld die steeds meer van onze aandacht vraagt.”

“Ik laat me graag door een hoop verschillende zaken inspireren. In de eerste plaats door film, maar ook door samenwerkingen, verdiepende context op zowel filmartistiek als sociaal-maatschappelijk gebied, door nieuwe makers en natuurlijk door het huidige NFF-team. Ik kijk ernaar uit om met hen toe te werken naar de 44e editie in november, waar dit allemaal weer feestelijk samenkomt in Leeuwarden.”

‘Belangrijke bouwsteen’

Emmy Huiskamp is de nieuwe zakelijk leider van het Noordelijk Film Festival. Zij is blij met de toevoeging van Poelman aan het kernteam. ,,Dit is een belangrijke bouwsteen om de artistieke basis van het festival nog beter neer te zetten”, zegt Huiskamp over de aanstelling van Poelman.

“De afgelopen jaren werkten we met een programmeursteam. Die hebben een prachtig, divers programma samengesteld. Dat horen we ook van ons publiek en dat zien we in de bezoekerscijfers terug. De komst van Henriëtte is een aanvulling daarop. Zij zorgt ervoor dat het artistieke beleid van het Noordelijk Film Festival goed geborgd is. Zowel intern als extern. Zo maken we er een nog mooier geheel van.”

Het kernteam van het Noordelijk Film Festival, dat dit jaar haar 44e editie beleeft, is verder aangevuld met een coördinator maatschappelijke impact, waaronder diversiteit & inclusie en duurzaamheid vallen.

‘Verheugd’

Hester Terpstra is directeur-bestuurder van Stichting Film in Friesland, de organiserende stichting van het Noordelijk Film Festival. ,,Ik ben verheugd met de komst van Henriëtte als onze nieuwe artistiek leider”, laat ze weten. ,,Met haar aan boord staat er, samen met onze nieuwe zakelijk leider Emmy Huiskamp, een fris en dynamisch team klaar om de komende editie voor te bereiden. Ik heb er alle vertrouwen in dat deze samenstelling ons zal helpen om onze doelstellingen te realiseren en onze visie voor de toekomst verder te ontwikkelen.”

Het Noordelijk Film Festival is dit jaar van 13 tot en met 17 november. Het thema voor deze editie is ‘in beweging’. Het programma wordt 16 oktober bekendgemaakt via de website: www.noordelijkfilmfestival.nl.

(Foto vlnr: Emmy Huiskamp, Henriëtte Poelman)