44e editie opent met Ierse film Kneecap  

Oscarwinnaar en Deense topactrice blikvangers Noordelijk Film Festival 

LEEUWARDEN Hoog bezoek voor het Noordelijk Film Festival: de Deense topactrice Trine Dyrholm en Oscarwinnaar Thomas Vinterberg komen naar Leeuwarden. Het festival, dit jaar van 13 tot en met 17 november, opent met de Ierse film Kneecap.  

,,We zijn erg blij met de komst van Dyrholm en Vinterberg naar ons festival”, zegt Henriëtte Poelman, artistiek leider van het Noordelijk Film Festival over de bijzondere gasten. ,,Hun bezoek is een prachtige en inspirerende toevoeging op ons verder ook al mooie programma, zowel voor bezoekers als voor andere filmmakers.” 

Het Noordelijk Film Festival reikt jaarlijks de Award for Special Contribution to Northern Cinema uit. Die is dit jaar voor actrice Trine Dyrholm. Als Spotlight-gast neemt zij op de openingsavond de onderscheiding persoonlijk in ontvangst. Verder gaat ze in de voor publiek toegankelijke Spotlight Talk uitgebreid in gesprek over haar werk.   

Retroperspectief rond Dyrholm
Ook is er tijdens het festival een Retrospectief opgezet rond Dyrholm, met daarin haar twee nieuwste films en vier oudere titels, waaronder het recente Poison (Désirée Nosbusch) naar het bekende toneelstuk Gif van Lot Vekemans.  

Eén van de oudere films van Dyrholm is Festen (1998). Daarvoor werkte de actrice samen met Thomas Vinterberg. Het leverde de Deense regisseur de European Film Award voor Europese ontdekking van het jaar op. Vinterberg won in 2020 met Druk een Oscar voor Beste Internationale Film. Op het Noordelijk Film Festival worden voor het eerst in Nederland de eerste afleveringen van zijn nieuwe serie Families like Ours vertoond. Op donderdag 14 november is de regisseur aanwezig voor een uitgebreid gesprek over de serie en zijn films. 

Openingsfilm en thema
De openingsfilm van de 44ste editie van het Noordelijk Film Festival is het eigenzinnige Ierse Kneecap. ,,De film gooide op filmfestivals als Sundance en in Galway hoge ogen bij zowel publiek als critici”, aldus Poelman; ,,Kneecap laat op een geheel eigen en energieke wijze zien wat het belang van taal is voor een culturele identiteit.” 

Het thema dit jaar is ‘in beweging’. Poelman: ,,Er is zoveel in de wereld in beweging: mensen zoeken een veilige plek om te leven, de natuur verandert en inzichten schrijden voort. Elke beweging heeft zijn eigen impact, en met elke ervaring groeit onze blik. Op het Noordelijk Film Festival komen we samen en vinden we elkaar. Film brengt iets in beweging.” 

Programmalijnen
Alle titels zijn onderverdeeld in verschillende programmalijnen. De vorig jaar geïntroduceerde lijn Memmetaal krijgt een vervolg. Onder die paraplu worden films uit kleine taalgebieden vertoond. Zo is de openingsfilm Kneecap in het Iers-Gaelisch en zijn er vertoningen in het Samisch en het Catalaans. Daarnaast zijn er de gebruikelijke lijnen als Noordse Focus, Nederlands Eigenzinnig, Noorderkroon en Sounds & Cinema, en binnen de special Wadleven zijn er films te zien over het waddengebied. 

Het volledige programma wordt op 16 oktober bekendgemaakt op deze website.