November 12 2023

Ruim 22.000 bezoeken op het Noordelijk Film Festival

De 43e editie van het Noordelijk Film Festival telde ruim 22.000 bezoeken van filmliefhebbers. Verdeeld over vijf dagen stonden meer dan honderd vertoningen geprogrammeerd. One Life was zondagavond de slotfilm in Stadsschouwburg De Harmonie.

Hester Simons, directeur van de overkoepelende stichting Film in Friesland, spreekt van een ,,fantastische editie”. ,,Ik wil jullie als bezoekers bedanken voor jullie komst. Voor jullie enthousiasme en gezelligheid. We hebben mooie reacties mogen ontvangen”, zei ze in haar slotwoord tegen het publiek in de grote zaal van Stadsschouwburg De Harmonie.

,,Wat opvalt is dat de films van Nederlandse bodem het ontzettend goed gedaan hebben”, concludeert ze. ,,Soms hoor je nog wel eens dat iets ‘best goed was voor Nederlandse begrippen’, maar dat stadium zijn we nu wel voorbij. We kunnen trots zijn op wat hier geproduceerd wordt.”

Ook de nieuwe programmalijnen sloegen goed aan, aldus Simons. ,,We hadden veel specials, zoals Sound & Cinema, Film & Food en Memmetaal. Die laatste lijn is echt uniek en we willen kijken of we die verder kunnen uitbreiden.”

Die wens is er ook voor het industry-programma, het programmaonderdeel voor filmmakers met workshops en masterclasses. ,,Daarin hebben we een mooie stap gemaakt. We merken dat daar steeds meer belangstelling voor is.”

Publieksprijs voor Arctic Mirage

Traditiegetrouw werden op de slotdag meerdere prijzen uitgereikt. Zo ging de publieksprijs naar Arctic Mirage van gitarist Tristan Visser en filmmaker Jeroen van de Bovenkamp. Laatstgenoemde nam de prijs in ontvangst uit handen van Marrit Greidanus van het programmateam.

Arctic Mirage ging vrijdag in première. De vertoning werd versterkt met een liveoptreden en kreeg na afloop een staande ovatie. Bezoekers waardeerden de film met een 9.7. Kort daarachter zat Vogels kun je niet melken, de documentaire over een boerengezin De Boer uit Tjerkwerd.

Noorderkroon-Awards

Eveneens traditie op de laatste festivaldag: het uitreiken van de Noorderkroon Awards. Tot beste speelfilm werd Zomervacht verkozen, met een eervolle vermelding voor Kiddo. Beste lange documentaire was volgens de driekoppige jury Het leven is niet kort genoeg en in de categorie korte fictie werd De aardappeleters tot winnaar gekroond. Warffum Danst kreeg de award voor beste korte docu en van de studentenfilms vond de jury Silent Waters de mooiste. Skuld won in de categorie ‘amateurfilms’. Ook werd het grootste talent onder filmmakers gekozen. Die eer ging naar Igor de Boer van de film Joram Krol: Quid pro quo.
 
Tot slot werd voor de tiende keer de winnaar in de Filmkick Competitie bekendgemaakt. Tobias van Raaij krijgt tienduizend euro om zijn plan Vastelander uit te voeren.

Award voor Aki Kaurismäki

Zaterdagmiddag is de Award for Special Contribution to Northern Cinema toegekend aan Aki Kaurismäki. Zijn nieuwste film, Fallen Leaves, was woensdagavond de openingsfilm van het festival. De award is een antiek kompas dat symbool staat voor de focus van het festival en de filmmaker op het Noorden, dichtbij en veraf. ,,Met deze award eren wij hem voor zijn unieke bijdrage aan de Noordelijke cinema”, aldus programmeur Harmen Huizenga.

Volgend jaar is het festival van 13 tot en met 17 november.