FAQ
Veelgestelde vragen
Hier vind je de antwoorden op veelgestelde vragen.
Na het festival versturen we ieder jaar een publieksenquête. Naar aanleiding van deze enquêtes hebben we de meest gestelde vragen verzameld en hieronder beantwoord. Heb je nu toch nog een prangende vraag waarop het antwoord niet vermeld staat? Mail naar info@noordelijkfilmfestival.nl
Tickets
De tickets voor de openingsavond zijn wat duurder dan een reguliere film. Dit komt omdat je naast de film ook gratis garderobe, hapjes en drankje achteraf en een feestelijke act aangeboden krijgt. Deze extra’s zitten bij het ticket in.
We hebben ieder jaar een zogenaamde ruilzuil naast de kassa in Stadsschouwburg De Harmonie. Hier kun je tickets te ruil aanbieden aan andere bezoekers.
Wacht eerst nog heel even, soms zit er een kleine vertraging tussen het bestellen en ontvangen van tickets. Controleer daarna je spamfilter of je map met ongewenste items. Nog steeds niets? Neem dan contact met ons op per e-mail. Let op met welk e-mailadres je kaarten bestelt, de tickets worden naar dat e-mailadres gestuurd.
Ja, dat kan. Zorg ervoor dat je de tickets al hebt geopend op je mobiele telefoon en dat de streepjescode is ingezoomd. Ook moet je display zo helder mogelijk staan. Zo kunnen de publieksbegeleiders aan de deur je tickets snel scannen.
Wanneer je de melding van een phishing mail te zien krijgt, of de boodschap: “Ter bescherming van uw privacy is sommige inhoud in dit bericht geblokkeerd. Als u zeker weet dat dit bericht afkomstig is van een vertrouwde afzender en u de geblokkeerde functies weer wilt inschakelen, klik hier.” kun je de e-mail gewoon openen. Deze meldingen hebben te maken met de veiligheidsinstellingen van je mailprogramma, bij de één zijn die strenger dan bij de ander.
Er kan niet gereserveerd worden, tickets moeten online direct worden afgerekend, of kunnen bij de kassa’s tijdens het festival worden gekocht.
Controleer eerst of je niet per ongeluk bij het knippen en plakken van je nieuwe wachtwoord een spatie of dubbele punt hebt meegekopieerd. Ook hoef je maar één keer op ‘Wachtwoord vergeten’ te klikken. Je kunt het door het systeem automatisch gegenereerde wachtwoord trouwens wijzigen door rechtsboven op ‘welkom, [je e-mailadres]‘ te klikken. Hier kun je je account beheren.
Wanneer je een strippenkaart koopt, moet je eerst de betaling van de strippenkaart afronden. Daarna kan er opnieuw ingelogd worden en verschijnt de kaartsoort ‘Strippenkaart’. Soms duurt dit heel even, dit heeft met de cache van de website te maken. Met andere woorden: de website onthoudt de laatste gegevens. Dan helpt het om de browser af te sluiten, opnieuw te openen en opnieuw in te loggen. Sommige browsers zijn wat hardnekkiger in het onthouden van deze gegevens. Bij enkele gevallen is het daarom zelfs noodzakelijk om de gehele computer opnieuw op te starten.
Hetzelfde geldt voor kortingskaarten.
Kies eerst de film uit die je wilt zien. In je winkelmandje zie je de tekst: Wil je een actiecode invoeren? Klik hierop en vul de actiecode in. Nu zie je de ticketsoort die bij de actiecode hoort verschijnen. Kies voor het aantal tickets dat je met je actiecode mag bestellen. Rond het bestelproces af. Je ontvangt vervolgens je e-ticket(s) in de mail. Heb je nog niks ontvangen? Controleer dan ook je spam of ongewenste mail.
De kortingskaart bieden we voor één of twee personen aan. De kaart kan door één persoon gekocht worden en vervolgens kunnen er voor elke film maximaal één of twee kortingstickets besteld worden (afhankelijk van of je een 1 of 2-persoons kortingskaart hebt aangeschaft).
Per e-mailaccount kan er maar één kortingskaart worden gekocht. De kortingskaart wordt namelijk gekoppeld aan het account en geeft recht op één of twee kortingstickets per kaart. Wanneer je meerdere kaarten wilt kopen (voor een of twee personen) dien je dus ook meerdere e-mailadressen te gebruiken.
Je hebt voor de gehele transactie één uur de tijd. De foutmelding verschijnt wanneer je na meer dan een uur de kaarten probeert af te rekenen. Een bestelling moet binnen een uur afgerond en betaald zijn.
We geven in principe geen geld terug en gekochte kaarten worden niet geruild. Uitzondering kunnen alleen gemaakt worden bij ernstige persoonlijke omstandigheden. Stuur in dit geval een mail naar tickets@noordelijkfilmfestival.nl
Vanwege de veranderde regelgeving moet je voordat je kaarten kan bestellen, het Noordelijk Film Festival toestemming geven om je persoongegevens te gebruiken. Je krijgt deze vraag nadat je inlogt en voordat je kaarten kan bestellen. Ook bezoekers met een bestaand account krijgen deze vraag nadat ze ingelogd hebben. De gegevens die je invult in ons kaartsysteem worden enkel gebruikt voor ticketing doeleinden. Lees onze privacyverklaring voor meer informatie over ons gebruik van je persoongegevens.
Om de vriendenkorting te zien, dien je in te loggen met het mailadres dat je hebt opgeven bij het lidmaatschap. Soms helpt het ook om even uit te loggen en opnieuw in te loggen. Zie je nog steeds geen vriendenkorting? Neem contact op met tickets@noordelijkfilmfestival.nl
Praktisch
De festivalkassa in de foyer van Stadsschouwburg De Harmonie is op woensdag 13 november geopend vanaf 12 uur. Van 13 t/m 17 november is de kassa vanaf een half uur voor de start van de eerste film geopend, tot een kwartier na de start van de laatste film. Let op: er zijn geen festivalkassa’s op andere NFF locaties.
Openingstijden
Woensdag 13 november 12:00 – 20:45 uur
Donderdag 14 november 10:30 – 21:30 uur
Vrijdag 15 november 10:45 – 22:00 uur
Zaterdag 16 november 09:30 – 22:00 uur
Zondag 17 november 09:30 – 20:15 uur
Op de pagina Nieuws vind je altijd een item met actuele wijzigingen tijdens het festival. Ook kun je tijdens het festival terecht bij de infobalie.
Ben je slecht ter been of zit je in een rolstoel? Weet je de weg naar de lift niet? Onze medewerkers bij de toegankelijkheidsbalie kunnen je hiermee verder helpen. Ook is er bij de toegankelijkheidsbalie een mindervaliden garderobe aanwezig. Er is een (prikkelarme) ruimte in het pand aanwezig waar moeders kunnen kolven, je kunt mediteren of bidden of even tot rust kunt komen. Vraag hiernaar bij de balie. De toegankelijkheidsbalie bevind zich bij de infobalie en de kassa in Stadsschouwburg de Harmonie. Je kunt tevens bij de kassa aangeven dat je een rolstoelplek in de zaal nodig heeft.
Op de pagina Toegankelijkheid vind je meer informatie over toegang tot het festival bij verminderde mobiliteit en over rolstoelplaatsen.
Heb je een andere vraag? Stuur een mail naar info@noordelijkfilmfestival.nl, zodat we met je kunnen meedenken.
Van 30 oktober t/m 12 november
Voor algemene vragen kun je mailen naar info@noordelijkfilmfestival.nl
Voor vragen over ticketing kun je mailen naar tickets@noordelijkfilmfestival.nl
Van 13 t/m 17 november
Naast bovenstaande opties zijn wij op deze dagen ook telefonisch bereikbaar op 058-20 50 333 van 10.00 tot 21.00 uur en zondag 12 november van 10.00 tot 19.00 uur.
Op het Wilhelminaplein is een bewaakte fietsenstalling waar je jouw fiets tot zeven dagen gratis kunt parkeren. Kijk voor meer info over tarieven en openingstijden op de website van Parkeergarages Leeuwarden.
Er zijn twee parkeergarages dicht bij de festivallocaties: Parkeergarage Zaailand en Parkeergarage Oldehove. Beide zijn op loopafstand van het festival. Kijk voor meer info over tarieven en openingstijden op de website van Parkeergarages Leeuwarden.
Vanaf station Leeuwarden zijn de festivallocaties lopend in 5 tot 10 minuten te bereiken. Buslijn 6 is de enige lijn die stopt bij zowel Stadsschouwburg De Harmonie als op het Wilhelminaplein. Andere opties zijn Halte Harlingersingel: lijn 74, 154, 60, 66 (8 min lopen) en Halte Wissesdwinger: lijn 612 (13 min lopen).
Je bestelt jouw favoriete merchandise op de pagina Merchandise. Wanneer je merchandise hebt besteld, ontvang je een e-ticket in je mail. Het e-ticket dient als betaalbewijs voor jouw bestelling. Met het e-ticket kun je bij de merchandise stand in de foyer van Stadsschouwburg De Harmonie je bestelde artikel(en) afhalen, tijdens het Noordelijk Film Festival. Het e-ticket wordt op je telefoon of print gescand. We verzenden geen merchandise per post.
Je kunt bij de merchandise stand ook merchandise kopen zonder deze vooraf besteld te hebben.
We kunnen niet de hele lijst op de beeldschermen publiceren, vanwege de lengte, maar ook omdat we ervoor kiezen om de nadruk te leggen op positiviteit (meest gewaardeerde films) en spanning (alleen de top 10).
Cineville
Je kunt de films reserveren via de website door bij het kopen van een ticket voor tarief Cineville te kiezen. Je ontvangt een bevestigingsmail van je reservering. Vervolgens kun je je tickets direct laten scannen bij de ingang van de filmzaal.
Let op: valideren aan de festivalkassa in Schouwburg De Harmonie hoeft niet meer.
Je kunt maximaal 10 kaartjes met je Cinevillepas kopen. Cineville kan alleen gebruikt worden op het reguliere programma, en niet voor Film & Food, specials, sommige Talent & Industry workshops of de openingsavond. Vanaf dit jaar kun je met je Cineville pas helaas niet naar NFF-voorstellingen in Pathé.
Valideren aan de festivalkassa in Schouwburg De Harmonie hoeft niet meer. Je kunt je tickets direct laten scannen bij de ingang van de filmzaal.
Je vindt deze mogelijkheid in de bevestigingsmail van je reservering.
Met een Cinevillepas heb je gratis toegang tot alle films uit het reguliere programma. De Cinevillepas kan niet worden gebruikt voor de opening van NFF, Film & Food, enkele specials en sommige Talent & Industry onderdelen. Voor een aantal films is de Cinevillepas geldig met een toeslag. Een overzicht van films met toeslag vind je op de pagina Ticketinfo. Vanaf dit jaar kun je met je Cineville pas helaas niet naar NFF-voorstellingen in Pathé.
Toegankelijkheid
Onze medewerkers bij de toegankelijkheidsbalie kunnen je hiermee verder helpen. Deze (verlaagde) balie bevindt zich bij de infobalie naast de kassa. Ook vind je daar een toegankelijke garderobe, bedoeld voor mensen die niet of moeilijk gebruik kunnen maken van de trap naar beneden.
Er is een rustige, afsluitbare ruimte in het pand aanwezig waar je bijvoorbeeld kunt kolven, mediteren, bidden of even tot rust kunt komen. Je kunt hiernaar vragen bij de toegankelijkheidsbalie, een vrijwilliger wijst je de weg.
Je vindt in de Harmonie zittoiletten en toiletten met een urinoir. Je maakt zelf een keuze van welk toilet je gebruik maakt. Ook zijn er toegankelijk toiletten. Een is op de begane grond, bij de lift aan de waterkant, de andere is bij de reguliere toiletten op de eerste verdieping.
Wij vinden het bij NFF belangrijk om ons steentje bij te dragen aan een betere wereld, zodat de komende generaties ook nog kunnen genieten van onze mooie aarde. We proberen dit zo te doen, dat zoveel mogelijk mensen op hun eigen manier aan deze beweging kunnen meedoen. Voor meer informatie kun je nu ook de pagina duurzaamheid bezoeken hier.
Programma
We werken met onze programmalijn Human Nature (voorheen EcoCinema) aan de verduurzaming van het Noordelijk Film Festival. Een van de acties voor de verduurzaming van het festival, is het beperken van ons gedrukte materiaal. Daar hoort het programmaboekje ook bij. Gelukkig kun je het programma altijd online inzien, en is het blokkenschema te downloaden. Meer informatie over Human Nature lees je hier.
Het programma kun je enkel online bekijken. Mocht je het handig vinden, kun je deze thuis uitdraaien. Ook bieden we een kleine oplage gedrukte blokkenschema’s aan tijdens het festival.
Meestal is een aantal films meteen na het festival te zien in Slieker, of ze komen later in het programma terug. Dit is afhankelijk van het feit of de film wel of niet is aangekocht door een Nederlandse distributeur, en van de ruimte in het filmprogramma van Slieker (want er worden wekelijks prachtige nieuwe films uitgebracht). De Nederlandse distributeur zorgt ervoor dat films in de Nederlandse bioscopen en filmtheaters terecht komen.
Onze programmeur bezoekt verschillende filmfestivals in binnen- en buitenland en kijkt veel films via bijvoorbeeld FestivalScope (een streaming service voor film professionals) en via screening links die aangeleverd worden door filminstituten, producenten, sales agents en distributeurs.
De films worden geselecteerd op basis van verrassende en esthetisch gezien indrukwekkende cinematografische kwaliteiten, maar ook op basis van inhoudelijke eigenschappen, zoals de geografische oorsprong of thematiek. Er wordt een gevarieerde selectie gemaakt van films die passen bij de Noordse Focus en de andere programmaonderdelen van het Noordelijk Film Festival. Bovendien wordt continu naar een goede balans gezocht zodat er telkens een passend aanbod is voor diverse doelgroepen. Voor het regionale programmaonderdeel Noorderkroon wordt geselecteerd op basis van inzendingen.
Ja, dit kan. We hebben hier zelfs een heel programma voor: Noorderkroon. Noorderkroon is het podium en de competitie voor professionele -, studenten – en amateurfilms van Friese, Groningse of Drentse makers, of films over deze regio. Je kunt hier zowel korte als lange films van eigen bodem zien.
Het Noordelijk Film Festival programmeert een uniek en bijzonder programma met veel nieuwe films en films uit delen van de wereld die niet veel te zien zijn in Nederland. Wij willen ons onderscheiden van andere filmfestivals én van de reguliere programmering in de Nederlandse bioscopen en filmtheaters. Dit betekent dat wij veel internationale films selecteren die niet zijn aangekocht door Nederlandse distributeurs voor vertoningen in de Nederlandse bioscopen en filmtheaters – en daardoor niet Nederlands ondertiteld zijn.
Er worden wereldwijd veel goede films gemaakt die onder de radar blijven in ons land. Wij geven een selectie hiervan een podium door deze films speciaal voor het festival naar Leeuwarden te importeren. Hiermee krijg je als bezoeker een unieke kans om films te zien waar je anders waarschijnlijk niet mee in aanraking zou komen. Dat betekent wel dat veel films op het Noordelijk Film Festival Engels ondertiteld zijn. We zouden graag al die films Nederlands laten ondertitelen. Dit is echter niet mogelijk, omdat het te kostbaar is.
In 2018 was het mogelijk om een paar films te laten ondertitelen, om het aanbod met Nederlandse ondertitels te vergroten. Naast de internationale import films vullen we het programma aan met passende films van Nederlandse distributeurs die wél Nederlands ondertiteld zijn en films uit eigen regio.
Er zijn allerlei weloverwogen redenen om een film in een grote of kleine zaal te plaatsen op een bepaald moment van de dag. Dat hangt bijvoorbeeld af van de film zelf, van de talen/ondertitels bij de film of van de prijsafspraak met de distributeur of sales agent. Het aantal films dat we willen vertonen is groot en er wordt elk jaar gestreefd naar een zo goed mogelijke verdeling van de filmvertoningen over de dagen en de zalen van het festival. Die puzzel is moeilijk om zo te maken dat het voor iedereen perfect is. Ga er a.u.b. vanuit dat er een goede reden was om een film in een kleine zaal te vertonen.
Overig
Om de bezoekers tussen de films door snel van eten te kunnen voorzien, hebben we een overzichtelijk menu in Stadsschouwburg De Harmonie. Wil je uitgebreider eten, dan zijn er veel mogelijkheden in andere eetgelegenheden vlakbij de festivallocaties.
Het festival kan niet bestaan zonder de grote groep vrijwilligers die ons ieder jaar weer ondersteunen. De vrijwilligers hebben verschillende functies: publieksbegeleider, kassamedewerker, medewerker informatiebalie, operateurs, opbouwmedewerkers en hosts bij de vrijwilligerscatering. Heb je zelf interesse om als vrijwilliger op het festival te werken? Houd de pagina Vrijwilligers in de gaten. Elk jaar begint onze vrijwilligerswerving in september.
Je kunt van deze speciale actie tussen Hotel Vie Via en het Noordelijk Film Festival gebruik maken.
Een beoordelingsstrookje met een schaal tot en met 5 is gebruikelijk in de film- en festivalwereld. De meeste films worden beoordeeld met sterren van 1 t/m 5.