Prison Pictures

Informatie

  • Regie: Ole Stenum
  • Ondertitel: Engels
  • Taal: Deens
  • Productielanden: Denemarken
  • Jaartal: 2022
  • Speeltijd 1h 31min.

The View

Wat betekent vrijheid als je opgesloten zit? The View volgt de bouw van de allereerste hoogbeveiligde gevangenis in Groenland, een ambitieus Deens project dat gedetineerden een beter uitzicht wil bieden: niet op grauwe muren, maar op het adembenemende Groenlandse landschap. Het idee klinkt nobel, maar de realiteit blijkt ingewikkelder.

Regisseur Ole Stenum registreert gedurende acht jaar het groeiende misverstand tussen architecten, gedetineerden en de lokale gemeenschap. Terwijl de ontwerpers dromen van een humaner gevangenissysteem, voelen de gedetineerden zich nauwelijks gehoord. Deze scherpe documentaire laat zien hoe goedbedoelde vooruitgangsvisies botsen met culturele verschillen en de complexiteit van straf en verlossing. Ook laat het zien dat je pas weet wat vrijheid is, als het je ontnomen wordt. 

The View is onderdeel van de special Prison Pictures. Deze documentaire wordt vertoond op een wel heel bijzondere locatie: in de Penitentiaire Inrichting in Leeuwarden. Na afloop van de film is regisseur Ole Stenum aanwezig voor een nagesprek met publiek, gevangenisdirecteur Gino Tibboel en een gedetineerde uit de PI Leeuwarden. Het nagesprek wordt geleid door Asing Walthaus, oud-journalist van de Leeuwarder Courant. 

Voor deze vertoning gelden strikte voorwaarden. Zo worden bezoekers van tevoren gescreend en mogen bepaalde voorwerpen zoals een telefoon, sleutels etc. niet mee naar binnen. Meer info volgt tijdens het bestellen van een ticket. 

Alle voorstellingen

14 november

Penitentiaire Inrichting

15 november

Penitentiaire Inrichting