Still Het Monument 1

Het Monument (59min.)

Noorderkroon

Informatie

Regie: Sander Blom

Ondertitel: Engels

Taal: Nederlands

Originele titel: Het Monument

Jaartal: 2024

Omschrijving

Nederland kent duizenden oorlogsmonumenten die herinneren aan de Tweede Wereldoorlog. Filmmaker Sander Blom - lid van het 4 mei comité Aduard - onderzoekt in zijn eigen omgeving welke functie deze monumenten hebben. Verandert de functie van deze oorlogsmonumenten nu de laatste generatie die de oorlog zelf heeft meegemaakt langzaamaan verdwijnt?

Film stills

Joke in tuin

Huilende Bruiden (25min.)

Noorderkroon

Informatie

Regie: Tom Tieman

Ondertitel: Engels

Taal: Nederlands

Originele titel: Huilende Bruiden

Jaartal: 2024

Omschrijving

In de sprookjesachtige documentaire Huilende Bruiden neemt Groningse filmmaker Tom Tieman je mee naar het hart van de vergeten pracht van Oost-Groningen. Hier, tussen de monumentale herenboerderijen die ooit pronkten met de rijkdom van de Graanrepubliek, strijdt een handvol bewoners om het erfgoed te redden van verval. We volgen Annemarie en Boelo, die hun in wanhoop roze geverfde boerderij trachten te behouden, en Joke, die worstelt met haar verwaarloosde pand. Terwijl de boerderijen dreigen te verdwijnen, rijst de vraag: kunnen deze iconen van het verleden nog gered worden, of is het lot al bezegeld?

Wat de documentaire vooral bijzonder maakt, is dat er ook vanuit het perspectief van de boerderijen gedacht wordt. De panden (ook wel Huilende Bruiden genoemd) reflecteren op hun naderende einde. Onder een deken van surrealisme en poëzie vraagt de film ons stil te staan bij het verstrijken van de tijd en de kracht van verandering.

Film stills

Noorderkroon

Noorderkroon Docu 1

Bestel Ticket

Noorderkroon Docu 1

Huilende bruiden – Tom Tieman

In de uitgestrekte vlakten van Oost-Groningen staan oude, grote herenboerderijen, ooit gebouwd tijdens de welvaart van de Graanrepubliek eind 19e eeuw. Nu verkommeren veel van deze monumentale panden, te groot en kostbaar om te onderhouden. Huilende Bruiden worden de oude boerenkathedralen van weleer ook wel genoemd.

In Huilende Bruiden, een sprookjesachtige documentaire van Groningse filmmaker Tom Tieman, reflecteren twee herenboerderijen op hun verval. De bewoners doen hun best om de boerderijen te behouden, maar ze kunnen niet op tegen grotere krachten. Is redding nog mogelijk, en hoe kijken de boerderijen zelf naar hun naderende ondergang? Hoe is het om stil te blijven staan, terwijl alles om je heen in beweging is – als zelfs de normaal zo vaste grond begint te trillen? 

Het Monument – Sander Blom

Nederland kent duizenden oorlogsmonumenten die herinneren aan de Tweede Wereldoorlog. Filmmaker Sander Blom – lid van het 4 mei comité Aduard – onderzoekt in zijn eigen omgeving welke functie deze monumenten hebben. Verandert de functie van deze oorlogsmonumenten nu de laatste generatie die de oorlog zelf heeft meegemaakt langzaamaan verdwijnt?

Alle voorstellingen

16 november

Slieker Film Blauwe zaal