Doorgaan naar inhoud

Voortgezet onderwijs

Leeuwarden staat begin november weer helemaal in het teken van film! Van 9 tot en met 13 november vindt het Noordelijk Film Festival plaats, een festivalweek vol met unieke films uit Noord-Europa. Scholieren brengen we via onze schoolvoorstellingen graag in aanraking met mooie noordelijke kinderfilms, met het filmfestival en (hopelijk) met de ultieme ervaring van het film kijken in het donker op het grote witte doek! Voor elke leeftijdsgroep selecteren we een geschikte film. Met je klas naar de film tijdens het festival is meer dan een leuke ochtend. Bij de film bieden we een passende digitale lesmap aan waarmee de film vooraf en na afloop op een leuke manier in de klas behandeld kan worden.

De schoolvoorstellingen vinden tijdens en na het festival plaats in Stadsschouwburg de Harmonie en Slieker Film. Ook zijn de schoolvoorstellingen te boeken via De Lawei in Drachten. Mochten vertoningen op locatie niet kunnen door de dan geldende maatregelen dan verplaatsen we het filmprogramma naar de klas.

Het filmprogramma zie je hier onder. Opgeven kan via deze link.

Voor meer informatie en vragen kun je contact opnemen met:
schoolvoorstelling@noordelijkfilmfestival.nl

Programma 2022 VO

Flee - Klas 5 & 6

Thema’s: migratie, familie, vluchtelingen, oorlog

Donderdag 10 of vrijdag 11 november tussen 09:00u & 11:00u

Locatie: Slieker Film of Stadsschouwburg de Harmonie

Flee vertelt het intieme verhaal van een Afghaanse vluchteling in Denemarken, die om zijn nieuwe toekomst te beginnen, eerst zijn schrijnende verleden moet loslaten. Hij doet voor het eerst zijn buitengewone verhaal bij goede vriend en documentairemaker Johas Poher Rasmussen. Stukje bij beetje ontrafelt het schrijnende verleden van een jonge vluchteling… De documentaire werd al geselecteerd voor Cannes en won al de World Cinema Documentary Grand Jury Prize op Sundance. 

Denemarken, 2021, 83 minuten 

Regie: Jonas Poher Rasmussen / Deens gesproken, Nederlands ondertiteld 

Kids Cup - Klas 3 & 4

Thema’s: sport, culturele verschillen, opgroeien

Donderdag 10 of vrijdag 11 november tussen 09:00u & 11:00u

Locatie: Slieker Film of Stadsschouwburg de Harmonie

Ambitieuze jonge voetballers uit China, Brazilië, de Verenigde Staten, Palestina en Noorwegen trainen al maanden om mee te doen aan de Norway Cup, een internationaal toernooi op topniveau. Met snelle montage en een goede soundtrack volgt deze film meerdere van deze spelers, allemaal rond de 14 jaar oud, terwijl ze trainen in hun thuisland, hun tas pakken, tot aan de Oslo waar ze het toernooi spelen.  

 In deze documentaire gaat het niet alleen om winnen en verliezen. Alle jongeren hebben hun eigen culturele bagage en sommigen maken zich zorgen over familie of hoe het thuis gaat. Vriendschappen vormen zich, euforie wisselt zich af met diepe teleurstelling en de gierende hormonen zijn niet te missen.  

Noorwegen, 2021, 90 minuten

Regie: Line Hatland / Noors, Portugees, Chinees, Engels & Arabisch gesproken, Engels ondertiteld 

 

Movies that Matter & NFF presenteren: Comedy Queen - Klas 1 & 2

Thema’s: rouw, zelfmoord, comedy

Donderdag 10 november 09:45u tot ca. 11:45u

Locatie: Stadsschouwburg de Harmonie – Rabozaal

De 13 jarige Sasha wil niet huilen. Ze is super boos op haar moeder omdat zij zelfmoord heeft gepleegd. Om niet ook zo te eindigen heeft ze een survival-lijst gemaakt. Allereerst: haren kort! Vervolgens: geen boeken meer lezen. En dan: zorg nooit voor iets levends. Als laatst: word een stand-up comedian om je vader weer aan het lachen te krijgen. Tijdens het verwezenlijken van haar droom als cabaretier kan ze rekenen op steun van familie en vrienden, zelfs als die haar niet helemaal begrijpen.  

Movies That Matter organiseert bij deze vertoning een gratis lesprogramma in de zaal! 

Zweden, 2022, 93 minuten

Regie: Sanna Lenken / Zweeds gesproken, Nederlands ondertiteld