Filmkick Competitie

Dien je eigen filmplan en script in en maak kans op €10.000 om jouw film te realiseren! Met deze competitie biedt het Noordelijk Film Festival een opstapje en een platform voor talentvolle filmmakers. De competitie staat breed open voor korte filmplannen die fictie, documentaire, kunst, animatie of muziekvideo betreffen.

Winnaar Filmkick competitie 2023 Noordelijk Film Festival Maria Stuut

De deadline voor Filmkick 2023 is 1 oktober

Ben je geen Friese maker, dan is het van belang dat er een andere link met Friesland wordt meegenomen in de filmplannen. Dat kan bijvoorbeeld door te gaan filmen op een locatie in Friesland of te werken met een Friese crew of acteur(s), de Friese taal op te nemen in het script, etc. Die keuze is aan jou.

Het tijdpad van de Filmkick Competitie vind je hieronder in detail. Filmmakers hebben tot en met 1 oktober 2023 de tijd om een filmplan in te dienen. Tijdens het Noordelijk Film Festival in november 2023 wordt de winnaar bekendgemaakt. De filmplannen worden beoordeeld door een vakjury die bestaat uit Nederlandse filmprofessionals.

Win je? Dan ontvang je de geldprijs van €10.000, beschikbaar gesteld door de Provincie Fryslân. Dit budget mag aangevuld worden met maximaal €5.000 eigen/andere financiering (aanbevolen). Met het bedrag van maximaal €15.000 dien je de film te realiseren, zoals beschreven in het plan. Je hebt dus ongeveer 10 maanden de tijd, zodat de film in première kan gaan tijdens het festival in 2024.

Meeuwen schreeuwen in het weekend premiere Filmkick 2022 Noordelijk Film Festival

Zo doe je mee

Lees eerst alles wat hieronder staat goed door! Het tijdpad, wat er allemaal in je filmplan aan bod moet komen, wat de inhoudelijke criteria zijn waar de juryleden het plan op beoordelen en de contractuele voorwaarden.

Ga vervolgens aan de slag met je plan waarin alle onderstaande punten aan bod komen en waaruit duidelijk blijkt op welke manier aan de inhoudelijke criteria wordt voldaan. Klaar? Stuur dan uiterlijk 1 oktober je filmplan in. Let op, wij willen het graag als volgt ontvangen:

 • 1 pdf van maximaal 35 pagina’s waarin je complete filmplan, inclusief script is opgenomen
 • Het bestand heet ‘Naam Filmmaker – Filmtitel.pdf’
 • Je mailt het naar info@noordelijkfilmfestival.nl
 • Het onderwerp van je mail is: ‘Inzending Filmkick Competitie 2023’

Elke inzending wordt z.s.m. na ontvangst bevestigd, dus als je geen ontvangstbevestiging ontvangt, neem dan even contact met ons op of de verzending goed is gegaan. Als het bestand te groot is voor een bijlage bij de mail, dan kun je gebruik maken van WeTransfer. Wij adviseren het plan enkele dagen voor de deadline in te dienen, zodat er nog een final check op volledigheid plaats kan vinden en het plan indien nodig nog één keer verbeterd ingezonden kan worden.

Tijdpad

Wanneer je besluit mee te doen
Stuur een mailtje naar info@noordelijkfilmfestival.nl dat we een plan van je kunnen verwachten voor de deadline
Zondag 1 oktober 2023
Deadline indienen plan
8 t/m 12 november 2023
Prijsuitreiking tijdens het Noordelijk Film Festival
November t/m augustus
Film maken
Zondag 1 september 2024
Deadline rough cut (en deadline aanmelding Noorderkroon)*
Zondag 29 september 2024
Deadline definitieve film (screening link sturen aan programmeurs)**
Donderdag 31 oktober 2024
Deadline aanleveren film op DCP
Noordelijk Film Festival 2024
Wereldpremière op het Noordelijk Film Festival***
Noorderkroon awards Noordelijk Film Festival

* Indien de makers met deze film mee willen doen aan de Noorderkroon competitie, moet de film op uiterlijk 1 september aangemeld zijn via het inzendformulier van het Noorderkroonprogramma en via dit formulier in ieder geval een screening link van een ‘rough cut’ aanleveren. Alleen dan kan de film ook genomineerd worden voor de Noorderkroon awards.

** De programmeur bepaalt na het zien van je korte film waar en wanneer je film draait tijdens het festival.

*** Als winnaar ontvang je in totaal 25 vrijkaarten voor eigen cast en crew en eventueel andere gasten voor de première.

Vereisten

Filmplan en -script

 • Korte inleiding op het plan met jouw eigen motivatie voor het maken van de film, het meedoen aan deze competitie en wat de link met Friesland is
 • (Werk)titel film, logline, synopsis (max 250 woorden) en ingeschatte lengte van de film (minimaal 3, maximaal 10 minuten)
 • Informatie over de vorm van de film, zoals cameravoering, geluid, set design en inspiratiebronnen (evt. moodboard)
 • Karakterbeschrijvingen en castingplan
 • Overzicht van eerder werk van de regisseur en/of producent
 • Heldere en realiseerbare productieplanning (november 2023 t/m oktober 2024), waar nodig met toelichting
 • Een uitgewerkte begroting op basis van het prijzengeld (€10.000), eventueel aangevuld met maximaal €5.000 anders te realiseren financiering (deze graag toelichten)
 • Het script (scenario)
Juryleden Filmkick competitie Noordelijk Film Festival

Criteria waarop de juryleden je plan beoordelen

 • Het onderwerp is actueel (actualiteit)
 • Het script is origineel (originaliteit)
 • Het productieplan en de begroting zijn reëel opgezet (realiseerbaarheid)
 • Het plan straalt artistieke kwaliteit uit
 • Er is een relevante link met Friesland

Die €10.000 winnen?

Mail ons dat je meedoet of stuur meteen je plan in!

Hoe is het de winnaars vergaan?

Filmkick Wall of Fame

Winnaar Filmkick 2023 Remco Efdé via telefoon en producer Karim Hamad Noordelijk Film Festival

Remco Efdé met ‘SMOG’

2022 // Filmkick winnaar #9

Remco Efdé heeft met zijn plan en script voor de film SMOG deze Filmkick gewonnen. SMOG gaat over drie opportunistische draaideurcriminelen die op een mistige oudejaarsavond naar een mysterieuze afspraak rijden die hun leven kan veranderen. Door de onderlinge discussies, de moeilijk verklaarbare gebeurtenissen en de dichte mist raken ze steeds verder verdwaald. De film wordt in het stadsdialect Liwwadders gesproken en opgenomen met lokale cast en crew.

Winnaar-Filmkick-Competitie-Skutsje Maria Stuut noordelijk film festival

Maria Stuut met ‘Skûtsje’

2021 // Filmkick winnaar #8

Op de laatste avond van de 41e editie van het Noordelijk Film Festival is de 8e winnaar van de Filmkick bekendgemaakt: Maria Stuut, met haar plan voor de film ‘Skûtsje’. Deze korte film is in première gegaan op NFF 2022, met de titel ‘Meeuwen schreeuwen in het weekend’.

Hensen-Brothers-met-Filmkick-prijs-winnaar noordelijk film festival

The Hensen Brothers met ‘Steengoed’

2020 // Filmkick winnaar #7

In 2020 wonnen The Hensen Brothers met hun plan ‘Steengoed’. Door de coronapandemie kon de film niet in 2020 gemaakt worden, maar in 2021 is de film alsnog in alternatieve vorm (als animatie) gerealiseerd. Steengoed ging in première op de 41e editie van het Noordelijk Film Festival 2021.

Sven Peetoom & Dobber Bolhuis met ‘Fietsvakantie’ winnaar filmkick competitie noordelijk film festival

Sven Peetoom & Dobber Bolhuis met ‘Fietsvakantie’

2019 // Filmkick winnaar #6

In 2019 wonnen Sven Peetoom en producent Dobber Bolhuis met hun plan ‘Fietsvakantie’. De film is in première gaan op de slotavond van het 40e Noordelijk Film Festival op zondag 10 november 2019.

Rutger Veenstra met ‘Nei de dûns’ winnaar filmkick competitie noordelijk film festival

Rutger Veenstra met ‘Nei de dûns’

2018 // Filmkick winnaar #5

In 2018 won Rutger Veenstra de prijs, die vanaf nu ‘De Filmkick’ heet, voor zijn filmplan ‘Nei de dûns’. Wegens persoonlijke omstandigheden kon deze film nog niet gerealiseerd worden voor het festival van 2018, maar hij is wel in première gegaan op de openingsavond van het 40e Noordelijk Film Festival in 2019.

Niels Bourgonje met ‘Skógafoss’ winnaar filmkick competitie noordelijk film festival

Niels Bourgonje met ‘Skógafoss’

2017 // Filmkick winnaar #4

Deze keer pakte Niels Bourgonje de €10.000 en realiseerde Skógafoss. De film werd met een bekende Nederlandse cast (Martijn Lakemeier, Gaite Jansen en Anneke Blok) succesvol opgenomen op IJsland en ging op het 38e NFF in wereldpremière voorafgaand aan de uitverkochte openingsfilm. Inmiddels is de film met bijna 50 festivalselecties en 14 awards in de pocket de hele wereld over gereisd.

Froukje van Wengerden en Julia Schellekens met ‘Ik was pas 14’

2016 // Filmkick winnaar #3

Deze keer wonnen regisseur Froukje van Wengerden en producente Julia Schellekens de prijs. Zij kregen op dezelfde dag ook hun Nederlandse Filmacademie diploma overhandigd! Een mooie start dus voor het maken van een onafhankelijke korte film. De kunstzinnige documentaire ging glansrijk in première op de openingsavond van het 37e NFF en draaide op het Rotterdams Open Doek en is geselecteerd voor ShortCutz Amsterdam, het Euregion Film Festival en Moscow International Documentary Film Festival DOKer.

3mensenvindeneenauto-750x442 filmkick competitie noordelijk film festival

Het Collectief met ‘Drie mensen vinden een auto’

2015 // Filmkick winnaar #2

In 2015 wonnen deze jonge Friezen; Max Lunter (regisseur), Hidde de Vries, Domenica Tundo (producer), Wessel de Vries (scenario), Ali Zijlstra, Bart Harder, Nuria Zantman (acteurs) en René Thie (componist). Drie mensen vinden een auto mocht de 36e editie van het NFF als voorfilm openen in een bomvolle Aegonzaal en is de film door diverse filmfestivals en -theaters door het land vertoond.

Christiaan-van-duuren-nff-prijsuitreiking-750x442 Filmkick competitie

Christian van Duuren met ‘Tussentijd’

2014 // Filmkick winnaar #1

De prachtige korte film Tussentijd van Christian van Duuren won de eerste editie en heeft in dat jaar het 35e NFF geopend. Vervolgens reisde de film langs vele filmfestivals in binnen- en buitenland en was op de NPO te zien. Bovendien ontving Van Duuren een ‘Wildcard’ van Filmfonds, een geweldige stimuleringsprijs ter waarde van €80.000 om zonder restricties een volgende film te maken!