Doorgaan naar inhoud

Noordelijk Film Festival viert in 2021 de 41e editie

In 2020 zou het Noordelijk Film Festival zijn 41e editie vieren! Door de pandemie heeft de organisatie van het Noordelijk Film Festival diverse scenario’s bedacht waarin er in ieder geval nog een Noordelijk Filmprogramma aangeboden kon worden in de Noordelijke filmzalen en bioscopen. Helaas werd ook dit onmogelijk door de verscherping van de corona-maatregelen vlak voor de tweede lockdown waarbij alle filmtheaters en bioscopen de deuren moesten sluiten.

2021

Momenteel wordt er alweer volop gewerkt aan de 2021-editie: het 41e Noordelijk Film Festival. In tegenstelling tot 2020, heeft de organisatie van het Noordelijk Film Festival nu voldoende tijd om te anticiperen op mogelijke situaties waarin het Noordelijk Film Festival mogelijk een nieuwe vorm moet aannemen. Zoals vele andere (film)festivals kijkt de organisatie naast de mogelijkheden van een fysiek festival, ook naar een hybride en/of volledig online-variant van het Noordelijk Film Festival in november 2021.

Over het festival

Het Noordelijk Film Festival is een filmfestival in Leeuwarden dat over het algemeen elk jaar plaatsvindt rond het tweede weekend van november. In 2019 werd nog het jubileum van het 40-jarig bestaan gevierd met een speciale langere editie. Van 1976 tot en met 1988 vonden de eerste tien edities plaats onder de naam Fries Film Festival. Stadsschouwburg De Harmonie heeft zo goed als alle jaren als festivalhart gediend. Daarnaast is filmtheater Slieker Film (in het Fries Museum) ook een festivallocatie. Het festival is met circa 20 tot 25 duizend bezoeken, geteld over vijf dagen, één van de grootste regionale filmfestivals van Nederland.

Face The North!

Het festival onderscheidt zich van andere festivals met zijn unieke internationale en lokale Noordse Focus. Dit is een uitgebreide filmexpeditie door een breed Noord-Europa: van IJsland, via Ierland, het Verenigd Koninkrijk en Nederland tot aan de Scandinavische landen en de Baltische staten. Een sterke selectie van de nieuwste internationale speelfilms en documentaires uit deze grote noordelijke regio deelt het scherm met veelbelovende films uit eigen regio. Het Noordelijk Film Festival biedt met het Noorderkroon programma een podium en springplank voor professionele talenten, studenten en zelfs amateurfilmmakers, door middel van vertoningen, competities en bijeenkomsten.

Filmkick Academy

Tijdens het filmfestival kun je als professionele, beginnende filmmaker deelnemen aan een script- en pitch-ontwikkelingsprogramma voor fictie en documentaire films. Samen met verschillende coaches en elkaar ga je aan je project werken, volg je masterclasses, verzamel en verwerk je feedback en doe je tot besluit mee aan een pitchwedstrijd op de laatste dag van het Noordelijk Film Festival.

Eco-cinema

Het Noordelijk Film Festival heeft zich ten doel gesteld om waar mogelijk zijn eigen foot print te reduceren en een groener filmfestival te organiseren. Het festival wil ook graag het publiek met nieuwe inzichten informeren en inspireren. De groene en duurzame voornemens worden daarom ook onderstreept met een nieuw verdiepingsprogramma Ecocinema. Hierin worden belangrijke films getoond die verrijkende inzichten bieden in onderwerpen als klimaatverandering, vervuiling en het duurzamer en beter omgaan met de aarde. Deze films worden zo veel mogelijk gecombineerd met inleidingen of debatten met lokale partners die hierbij de nodige context kunnen bieden.

Zijprogramma’s

Naast de Noordse Focus zijn er verschillende zijprogramma’s. Een kleine selectie interessante films uit de rest van Europa wordt gepresenteerd, evenals live muziekoptredens, talkshows, vertoningen van The 48 Hour Film Project, een tentoonstelling, verschillende film & food-evenementen, schoolvertoningen en andere verrassende activiteiten.

Welkom in Friesland!

Het Noordelijk Film Festival vindt plaats in het hart van Leeuwarden, de hoofdstad van Friesland (of Fryslân in ’t Fries) en culturele hoofdstad van Europa in 2018. Bezoekers en gasten uit binnen- en buitenland prijzen het festival om de programmering, gastvrijheid en geweldige sfeer. Kom het zelf ervaren!