Doorgaan naar inhoud

Noordelijk Film Festival is in 2020 Noordelijk Film Programma

In 2020 zou het Noordelijk Film Festival zijn 41e editie vieren! Door de nieuwe wereld waarin we nu leven met alle coronamaatregelen, waaronder het verbod op evenementen, heeft de organisatie van het Noordelijk Film Festival moeten besluiten dit jaar geen filmfestival meer te kunnen organiseren. Dat betekent natuurlijk niet dat wij bij de pakken neerzitten, in tegendeel!

2020

Wij blijven met volle creativiteit en flexibiliteit zoeken naar oplossingen tot wij echt niet meer mogen. Op dit moment is het vertonen van films in goed geventileerde bioscopen met maximaal 30 personen op 1,5 meter afstand toegestaan. Daarom gaan wij vooralsnog door als het Noordelijk Film Programma. We kunnen niet de festivalsfeer bieden die je van ons gewend bent, maar natuurlijk wel ons fantastische programma waar zo hard aan gewerkt is voor jullie! Het Noordelijk Film Programma is te zien in verschillende bioscopen en filmtheaters in Friesland. Je kunt het Noordelijk Film Programma zien in de Lawei Drachtende Bios Heerenveende Koornbeurs FranekerPathé Leeuwarden en Slieker Film.

Zo kunnen we met zijn allen toch nog genieten van dat waar het uiteindelijk allemaal om gaat: een maximale Noordse filmbeleving! Wij gaan er vanuit dat we volgend jaar gewoon weer keihard terug zijn met een ijzersterk en volledig Noordelijk Film Festival!

Over het festival

Het Noordelijk Film Festival is een filmfestival in Leeuwarden dat jaarlijks plaatsvindt in november. Vorig jaar vierden wij nog ons jubileum van het 40-jarig bestaan met een specials langere editie. Van 1976 tot en met 1988 vonden de eerste tien edities plaats onder de naam Fries Film Festival. Stadsschouwburg De Harmonie heeft (met uitzondering van een paar keer en dus de 2020-editie) alle jaren als festivalhart gediend. Daarnaast is Slieker Film ook een festivallocatie. Het festival is met 25.000 bezoekers, geteld over vijf dagen, het grootste regionale filmfestival van Nederland.

Face The North!

Het festival onderscheidt zich van andere festivals met zijn unieke internationale en lokale Noordse Focus. Het is een uitgebreide filmexpeditie door een breed Noord-Europa: van IJsland, via Ierland, het Verenigd Koninkrijk en Nederland tot aan de Scandinavische landen en de Baltische staten. Misschien zelfs Canada of Groenland. Een sterke selectie van de nieuwste internationale speelfilms en documentaires uit deze grote noordelijke regio deelt het scherm met veelbelovende films uit onze eigen regio. We bieden een podium en springplank voor professionele talenten, studenten en zelfs amateurfilmmakers, door middel van vertoningen, competities en bijeenkomsten.

Filmkick Academy

Tijdens het filmfestival kun je als professionele, beginnende filmmaker deelnemen aan een script- en pitch-ontwikkelingsprogramma voor fictie en documentaire films. Samen met verschillende coaches en elkaar ga je aan je project werken, volg je masterclasses, verzamel en verwerk je feedback en doe je tot besluit mee aan een pitchwedstrijd op de laatste dag van het festival.

Eco-cinema

het Noordelijk Film Festival heeft het doel om bewuster om te gaan met de keuzes die we maken in de organisatie om onze eigen foot print te reduceren en een groener filmfestival te organiseren. Onze groene en duurzame voornemens als festival willen we niet alleen intern, maar ook extern onderstrepen in de vorm van een speciaal verdiepingsprogramma met films voor publiek. Als festival heb je de mogelijkheid een groot en breed publiek te bereiken. Dit brengt een verantwoordelijkheidsgevoel en kansen met zich mee. Wij willen ons publiek graag met nieuwe inzichten informeren en inspireren. Dit doen we door een nieuw en terugkerend programma te presenteren met een aantal interessante documentaires. Dit zijn belangrijke films die verrijkende inzichten bieden in onderwerpen als klimaatverandering, vervuiling, het duurzamer en beter omgaan met de aarde, ook wel ‘eco-cinema’ genoemd. Deze films combineren we met inleidingen of debatten met lokale partners die hierbij de nodige context kunnen bieden. Dit jaar blijft het vanwege alle beperkingen door corona bij de vertoningen van de films, zonder randprogramma. Met het vertonen van deze films zijn wij echter nog steeds van mening bij te dragen aan het energiedoel om draagvlak of bewustwording te creëren met betrekking tot de noodzaak van energietransitie

Zijprogramma’s

Naast onze Noordse Focus zijn er verschillende zijprogramma’s. Een klein selectie interessante films uit de rest van Europa wordt gepresenteerd, evenals live muziek optredens, talkshows, vertoningen van The 48 Hour Film Project, een tentoonstelling over 40 jaar filmfestival, verschillende film & food evenementen, schoolvertoningen en andere verrassende activiteiten.

Welkom in Friesland!

Het Noordelijk Film Festival vindt plaats in het hart van Leeuwarden, de hoofdstad van Friesland (of Fryslân in ’t Fries) en culturele hoofdstad van Europa in 2018. Bezoekers en gasten uit binnen- en buitenland prijzen het festival om de programmering, gastvrijheid en geweldige sfeer. Kom het zelf ervaren!