Doorgaan naar inhoud

De 42e editie van het Noordelijk Film Festival: faces of the north.

Van 9 tot en met 13 november is het weer zo ver en vindt de 42e editie van het Noordelijk Film Festival plaats. Het festival verschijnt namelijk net als vorig jaar in hybride-vorm, waarbij er naast het sfeervolle filmfestival zoals je dat van ons gewend bent een online aanbod beschikbaar zal zijn. Zoals elk jaar houden we daarbij onze vertrouwde Noordse Focus aan, maar in 2022 willen we nog meer aandacht geven aan de diversiteit en rijkheid van de noordelijke filmcultuur onder de slogan ‘Faces of the North’. 

Over het festival

Het Noordelijk Film Festival is een filmfestival in Leeuwarden dat over het algemeen elk jaar plaatsvindt rond het tweede weekend van november. In 2019 werd nog het jubileum van het 40-jarig bestaan gevierd met een speciale langere editie. Van 1976 tot en met 1988 vonden de eerste tien edities plaats onder de naam Fries Film Festival. Stadsschouwburg De Harmonie heeft zo goed als alle jaren als festivalhart gediend. Daarnaast zijn filmtheater Slieker Film (in het Fries Museum) en Pathé Leeuwarden een festivallocatie. Dit jaar trekken we ook weer de provincie in met een programma dat zich uitstrekt tot De Lawei in de Drachten en De Koornbeurs in Franeker. Het festival is met circa 20 duizend bezoekers, geteld over vijf dagen, één van de grootste regionale filmfestivals van Nederland.

Face The North!

Het festival onderscheidt zich van andere festivals met zijn unieke internationale en lokale Noordse Focus. Dit is een uitgebreide filmexpeditie door een breed Noord-Europa: van IJsland, via Ierland, het Verenigd Koninkrijk en Nederland tot aan de Scandinavische landen en de Baltische staten. Een sterke selectie van de nieuwste internationale speelfilms en documentaires uit deze grote noordelijke regio deelt het scherm met veelbelovende films uit eigen regio. Het Noordelijk Film Festival biedt met het Noorderkroon programma een podium en springplank voor professionele talenten, studenten en zelfs amateurfilmmakers, door middel van vertoningen, competities en bijeenkomsten.

EcoCinema

Het Noordelijk Film Festival heeft zich ten doel gesteld om waar mogelijk zijn eigen foot print te reduceren en een groener filmfestival te organiseren. Het festival wil ook graag het publiek met nieuwe inzichten informeren en inspireren. De groene en duurzame voornemens worden daarom ook onderstreept met een nieuw verdiepingsprogramma EcoCinema. Hierin worden belangrijke films getoond die verrijkende inzichten bieden in onderwerpen als klimaatverandering, vervuiling en het duurzamer en beter omgaan met de aarde. Deze films worden zo veel mogelijk gecombineerd met inleidingen of debatten met lokale partners die hierbij de nodige context kunnen bieden.

Zijprogramma en specials

Naast de Noordse Focus zijn er verschillende zijprogramma’s, met dit jaar een aantal nieuwe toevoegingen. De bekende programmaonderdelen zoals livemuziek, verschillende film & food-evenementen en schoolvertoningen keren terug. Daarnaast zijn er dit jaar een aantal speciale programmaonderdelen, zoals een winterspecial met beelden van uitzonderlijk koude winters uit het Fries Film en Audio Archief.

Welkom in Friesland!

Het Noordelijk Film Festival vindt plaats in het hart van Leeuwarden, de hoofdstad van Friesland (of Fryslân in ’t Fries) en culturele hoofdstad van Europa in 2018. Bezoekers en gasten uit binnen- en buitenland prijzen het festival om de programmering, gastvrijheid en geweldige sfeer. Kom het zelf ervaren!