Doorgaan naar inhoud

Filmkick Competitie

Dien je eigen filmplan en script in en maak kans op €10.000 om jouw film te realiseren! Met deze competitie biedt het Noordelijk Film Festival een opstapje en een platform voor talentvolle filmmakers. De competitie staat breed open voor korte filmplannen die fictie, documentaire, kunst, animatie of muziekvideo betreffen. Ben je geen Friese maker, dan is het van belang dat er een andere link met Friesland wordt meegenomen in de filmplannen. Dat kan bijvoorbeeld door te gaan filmen op een locatie in Friesland of te werken met een Friese crew of acteur(s), de Friese taal op te nemen in het script, etc. Die keuze is aan jou, wat het beste past bij jouw filmplan.

Het tijdpad van de Filmkick Competitie vind je hieronder in detail. Filmmakers hebben tót 8 januari 2023 de tijd om een filmplan in te dienen. Tijdens het Noordelijk Film Festival in november 2023 wordt de winnaar bekendgemaakt. De filmplannen worden beoordeeld door een vakjury die bestaat uit Nederlandse filmprofessionals. Win je? Dan ontvang je de geldprijs van €10.000, beschikbaar gesteld door de Provincie Fryslân. Dit budget mag aangevuld worden met maximaal €5.000 eigen/andere financiering (aanbevolen). Met het bedrag van maximaal €15.000 dien je de film te realiseren, zoals beschreven in het plan. Je hebt dus ongeveer 10 maanden de tijd, zodat de film in première kan gaan tijdens het festival in 2023.

Meedoen? Lees dan snel verder!

Zo doe je mee:

Lees eerst alles wat hieronder staat goed door! Het tijdpad, wat er allemaal in je filmplan aan bod moet komen, wat de inhoudelijke criteria zijn waar de juryleden het plan op beoordelen en de contractuele voorwaarden. Besluit je om mee te doen? Laat het ons dan z.s.m. weten!

Ga vervolgens aan de slag met je plan waarin alle onderstaande punten aan bod komen en waaruit duidelijk blijkt op welke manier aan de inhoudelijke criteria wordt voldaan. Klaar? Stuur dan uiterlijk zondag 8 januari om 23.59 uur je filmplan in. Let op, wij willen het graag als volgt ontvangen:

 • 1 pdf van maximaal 35 pagina’s waarin je complete filmplan, inclusief script is opgenomen
 • het bestand heet ‘Naam Filmmaker – Filmtitel.pdf’
 • je mailt het naar info@noordelijkfilmfestival.nl
 • het onderwerp van je mail is: ‘Inzending Filmkick Competitie 2022’.

Elke inzending wordt z.s.m. na ontvangst bevestigd, dus als je geen ontvangstbevestiging ontvangt, neem dan even contact met ons op of de verzending goed is gegaan. Als het bestand te groot is voor een bijlage bij de mail, dan kun je gebruik maken van WeTransfer. Wij adviseren het plan enkele dagen voor de deadline in te dienen, zodat er nog een final check op volledigheid plaats kan vinden en het plan indien nodig nog één keer verbeterd ingezonden kan worden.

Tijdpad 2022

Wanneer je besluit mee te doen
Stuur een mailtje naar info@noordelijkfilmfestival dat we een plan van je kunnen verwachten voor de deadline.
Zondag 8 januari 2023 23:59
Deadline indienen plan
donderdag 26 januari 19:00u - 20:00u
Prijsuitreiking in Slieker
februari t/m augustus
Film maken
Vrijdag 1 september 2023
Deadline rough cut (en deadline aanmelding Noorderkroon)*
Vrijdag 29 september 2023
Deadline definitieve film (screening link sturen aan programmeurs)**
Dinsdag 31 oktober 2023
Deadline aanleveren film op DCP
NFF2023
Wereldpremière op het Noordelijk Film Festival***

Filmplan & script

Zorg dat je complete filmplan de volgende elementen bevat:

 • Korte inleiding op het plan met jouw eigen motivatie voor het maken van de film, het meedoen aan deze competitie en wat de link met Friesland is
 • (Werk)titel film, logline, synopsis (max 250 woorden) en ingeschatte lengte van de film (minimaal 3, maximaal 10 minuten)
 • Informatie over de vorm van de film, zoals cameravoering, geluid, set design en inspiratiebronnen (evt. moodboard)
 • Karakterbeschrijvingen en castingplan
 • Overzicht van eerder werk van de regisseur, scenarioschrijver, producent (en eventueel uittreksel KvK productiemaatschappij)
 • Heldere en realiseerbare productieplanning (februari 2023 t/m augustus 2023), waar nodig met toelichting
 • Een uitgewerkte begroting op basis van het prijzengeld (€10.000), eventueel aangevuld met maximaal €5.000 anders te realiseren financiering (deze graag toelichten)
 • Drie korte steunbetuigingen (bijvoorbeeld van filmprofessionals of andere relevante contacten waar je mee hebt gewerkt en die uit ervaring iets waardevols kunnen zeggen over jouw manier van werken, je plan, eerder werk, etc.)
 • Het script (scenario)

Inhoudelijke criteria

Dit zijn inhoudelijke punten waarop de juryleden de plannen onder meer beoordelen:

 • Het onderwerp is actueel (actualiteit)
 • Het script is origineel (originaliteit)
 • Het productieplan en de begroting zijn reëel opgezet (realiseerbaarheid)
 • Het plan straalt artistieke kwaliteit uit
 • Er is een relevante link met Friesland

Blijf op de hoogte

Wil jij op de hoogte blijven van alles wat we organiseren voor filmmakers? Schrijf je hier in voor de speciale nieuwsbrief (max 4 keer p/j).

Wall of Fame

2021 // Filmkick winnaar #8

Maria Stuut met ‘Skûtsje’

Op de laatste avond van de 41e editie van het Noordelijk Film Festival is de 8e winnaar van de Filmkick bekendgemaakt: Maria Stuut, met haar plan voor de film ‘Skûtsje’. Het is de bedoeling dat deze korte film in première gaat op de volgende editie van het festival in november 2022.

2020 // Filmkick winnaar #7

The Hensen Brothers met ‘Steengoed’

In 2020 wonnen The Hensen Brothers met hun plan ‘Steengoed’. Door de coronapandemie kon de film niet in 2020 gemaakt worden, maar in 2021 is de film alsnog in alternatieve vorm (als animatie) gerealiseerd. Steengoed ging in première op de 41e editie van het Noordelijk Film Festival 2021.

2019 // Filmkick winnaar #6

Sven Peetoom & Dobber Bolhuis met ‘Fietsvakantie’

In 2019 wonnen Sven Peetoom en producent Dobber Bolhuis met hun plan ‘Fietsvakantie’. De film is in première gaan op de slotavond van het 40e Noordelijk Film Festival op zondag 10 november 2019.

2018 // Filmkick winnaar #5

Rutger Veenstra met ‘Nei de dûns’

In 2018 won Rutger Veenstra de prijs, die vanaf nu ‘De Filmkick’ heet, voor zijn filmplan ‘Nei de dûns’. Wegens persoonlijke omstandigheden kon deze film nog niet gerealiseerd worden voor het festival van 2018, maar hij is wel in première gegaan op de openingsavond van het 40e Noordelijk Film Festival in 2019.

2017 // Filmkick winnaar #4

Niels Bourgonje met ‘Skógafoss’

In 2017 ging het prijzengeld van 10.000 euro naar Niels Bourgonje om zijn filmplan Skógafoss te realiseren. De film werd met een bekende Nederlandse cast (Martijn Lakemeier, Gaite Jansen en Anneke Blok) succesvol opgenomen op IJsland. De film ging op het 38e Noordelijk Film Festival in wereldpremière voorafgaand aan de openingsfilm Thelma. Inmiddels is de film met bijna vijftig festivalselecties en 14 awards in de pocket de hele wereld over gereisd. Volg deze film hier op Facebook!

2016 // Filmkick winnaar #3

Froukje van Wengerden en Julia Schellekens met ‘Ik was pas 14’

In 2016 won het vrouwelijke duo bestaande uit regisseur Froukje van Wengerden en producente Julia Schellekens met het documentaireplan voor de film Dag, Mannen. De jonge dames kregen op dezelfde dag dat de prijs werd uitgereikt ook hun diploma van de Nederlandse Filmacademie in Amsterdam overhandigd! Een perfecte start dus na de opleiding voor het maken van een onafhankelijke korte film. De titel werd uiteindelijk Ik was pas 14 en de kunstzinnige documentaire ging glansrijk in première op de openingsavond van het 37e festival. In aanvulling op de film werd een expositie met portretten uit de film op een schip ingericht dat naast De Harmonie lag gedurende het festival. De film draaide inmiddels op het Rotterdams Open Doek en is geselecteerd voor ShortCutz Amsterdam, het Euregion Film Festival en Moscow International Documentary Film Festival DOKer. Volg deze film hier op Facebook.

2015 // Filmkick winnaar #2

Het Collectief met ‘Drie mensen vinden een auto’

In 2015 won het collectief van jonge Friezen onze Nieuwe Competitie; Max Lunter (regisseur), Hidde de Vries, Domenica Tundo (producers), Wessel de Vries (scenario), Ali Zijlstra, Bart Harder, Nuria Zantman (acteurs) en René Thie (componist). Samen realiseerden zij de korte, absurd komische film Drie mensen vinden een auto. Deze film mocht de 36e editie van het Noordelijk Film Festival als voorfilm openen in een bomvolle Aegonzaal van De Harmonie. Inmiddels is Drie mensen vinden een auto al door diverse filmfestivals en -theaters door het land geselecteerd en vertoond. Het collectief is omgedoopt tot ‘Natte Haring’ en werkt nu aan een volgende korte film die gaat leiden tot een lange speelfilm; Het Grandioze FalenVolg de ontwikkelingen van Natte Haring hier op Facebook.

2014 // Filmkick winnaar #1

Christian van Duuren met ‘Tussentijd’

De Nieuwe Competitie is in 2014 voor het eerst kleinschalig maar succesvol georganiseerd. Met de prachtige korte film Tussentijd van Christian van Duuren als eerste resultaat. De film heeft in dat jaar het 35e Noordelijk Film Festival geopend, voorafgaand aan de officiële openingsfilm. Vervolgens reisde de film langs vele filmfestivals in binnen- en buitenland (nu nog steeds in 2016!) en was recent nog op landelijke televisie (NPO3) te zien. Bovendien ontving Van Duuren op basis van Tussentijd een ‘Wildcard’ van Filmfonds, een geweldige stimuleringsprijs ter waarde van 80.000 euro om zonder restricties een volgende film te maken! Bekijk hier een overzicht van alle vertoningen na ons festival.