Doorgaan naar inhoud

Filmkick Competitie

Dien je eigen filmplan en script in en maak kans op € 10.000,- om jouw film nog dit jaar te realiseren! Met deze competitie biedt het Noordelijk Film Festival een opstapje en een platform voor talentvolle filmmakers. De competitie staat breed open voor korte filmplannen die fictie, documentaire, kunst, animatie of muziekvideo betreffen. Ben je geen Friese maker, dan is het van belang dat er een andere link met Friesland wordt meegenomen in de filmplannen. Dat kan bijvoorbeeld door te gaan filmen op een locatie in Friesland of te werken met een Friese crew of acteur(s), de Friese taal op te nemen in het script, etc. Die keuze is aan jou, wat het beste past bij jouw filmplan.

De ingediende plannen en scripts worden nog voor de zomer beoordeeld door een vakjury die bestaat uit Nederlandse filmprofessionals. Het winnende projectplan ontvangt de geldprijs, een bedrag van € 10.000,- van het Noordelijk Film Festival. Deze prijs wordt beschikbaar gesteld door de Provincie Fryslân. Na de prijsuitreiking op woensdag 23 mei moet met dit bedrag de korte film gerealiseerd worden, zoals beschreven in het plan.

De winnaar(s) moet(en) op uiterlijk 1 oktober een ‘rough cut’ en voor 24 oktober 2019 een afgemonteerde film op DCP afleveren. De film beleeft zijn wereldpremière tijdens het Noordelijk Film Festival van 6 tot en met 10 november 2019. De winnaar ontvangt tevens 25 vrijkaarten om eigen cast en crew en eventueel andere gasten uit te nodigen voor de première. Klik hier voor verdere contractuele voorwaarden voor het winnende project.

 

Tijdspad 2019

Donderdag 18 april
Deadline indienen plan
Donderdag 9 mei
Prijsuitreiking Slieker, Leeuwarden
Mei t/m september
Film maken
Dinsdag 1 oktober
Deadline 'rough cut' tonen aan festivalprogrammeur
Donderdag 24 oktober
Deadline afleveren afgemonteerde film op DCP
Tussen 6 & 10 november
Wereldpremière op het Noordelijk Film Festival

Hoe doe je mee?

Om mee te doen aan De Filmkick dien je een volledig plan in waarin alle onderstaande punten onder Filmplan & Script aan bod komen en waaruit duidelijk blijkt op welke manier aan de inhoudelijke criteria wordt voldaan.

Filmplan en script

  • Inleiding op het plan met jouw eigen motivatie voor het maken van de film, het meedoen aan deze competitie en wat de link met Friesland is
  • (Werk)titel film, synopsis en ingeschatte lengte van de film (minimaal 3, maximaal 10 minuten)
  • Informatie over de vorm van de film, zoals cameravoering, geluid, set design en inspiratiebronnen
  • Karakterbeschrijvingen en castingplan
  • Overzicht van eerder werk van de regisseur, scenarioschrijver, producent (en eventueel uittreksel KvK productiemaatschappij)
  • Heldere en realiseerbare productieplanning (juli t/m oktober), waar nodig met toelichting
  • Een uitgewerkte begroting op basis van het prijzengeld (10.000 euro), eventueel aangevuld met maximaal 5.000 euro (realiseerbare inkomsten)
  • Drie korte steunbetuigingen (bijvoorbeeld van filmprofessionals of andere relevante contacten waar je mee hebt gewerkt en die uit ervaring iets waardevols kunnen zeggen over jouw manier van werken, je plan, eerder werk, etc.)
  • Script (scenario)

Inhoudelijke criteria

Dit zijn inhoudelijke punten waarop de juryleden de plannen onder meer zullen beoordelen:

Het onderwerp moet actueel zijn (actualiteit)

Het script moet origineel zijn (originaliteit)

Het ingediende plan inclusief begroting moet reëel zijn (realiteit)

Uiteraard speelt de beoogde artistieke kwaliteit een belangrijke rol in de beoordeling

De inschrijvingen voor De Filmkick Competitie 2019 zijn gesloten

Wall of Fame

NFF40 // Filmkick winnaar #6

Sven Peetoom & Dobber Bolhuis met ‘Fietsvakantie’

In 2019 wonnen Sven Peetoom en producent Dobber Bolhuis met hun plan ‘Fietsvakantie’. De film is momenteel in post-productie en zal in première gaan tijdens het Noordelijk Film Festival van 6 tot en met 10 november 2019.

NFF39 // Filmkick winnaar #5

Rutger Veenstra met ‘Nei de dûns’

In 2018 won Rutger Veenstra de prijs, die vanaf nu ‘De Filmkick’ heet, voor zijn filmplan ‘Nei de dûns’. Wegens persoonlijke omstandigheden kon deze film nog niet gerealiseerd worden voor het festival van 2018, maar hij wordt op het festival van 2019 gepresenteerd.

NFF38 // Filmkick winnaar #4

Niels Bourgonje met ‘Skógafoss’

In 2017 ging het prijzengeld van 10.000 euro naar Niels Bourgonje om zijn filmplan Skógafoss te realiseren. De film werd met een bekende Nederlandse cast (Martijn Lakemeier, Gaite Jansen en Anneke Blok) succesvol opgenomen op IJsland. De film ging op het Noordelijk Film Festival in wereldpremière voorafgaand aan de openingsfilm Thelma. Inmiddels is de film met bijna vijftig festivalselecties en 14 awards in de pocket de hele wereld over gereisd. Volg deze film hier op Facebook!

NFF37 // Filmkick winnaar #3

Froukje van Wengerden en Julia Schellekens met ‘Ik was pas 14’

In 2016 won het vrouwelijke duo bestaande uit regisseur Froukje van Wengerden en producente Julia Schellekens met het documentaireplan voor de film Dag, Mannen. De jonge dames kregen op dezelfde dag dat de prijs werd uitgereikt ook hun diploma van de Nederlandse Filmacademie in Amsterdam overhandigd! Een perfecte start dus na de opleiding voor het maken van een onafhankelijke korte film. De titel werd uiteindelijk Ik was pas 14 en de kunstzinnige documentaire ging glansrijk in première op de openingsavond van het festival. In aanvulling op de film werd een expositie met portretten uit de film op een schip ingericht dat naast De Harmonie lag gedurende het festival. De film draaide inmiddels op het Rotterdams Open Doek en is geselecteerd voor ShortCutz Amsterdam, het Euregion Film Festival en Moscow International Documentary Film Festival DOKer. Volg deze film hier op Facebook.

NFF36 // Filmkick winnaar #2

Het Collectief met ‘Drie mensen vinden een auto’

In 2015 won het collectief van jonge Friezen onze Nieuwe Competitie; Max Lunter (regisseur), Hidde de Vries, Domenica Tundo (producers), Wessel de Vries (scenario), Ali Zijlstra, Bart Harder, Nuria Zantman (acteurs) en René Thie (componist). Samen realiseerden zij de korte, absurd komische film Drie mensen vinden een auto. Ook deze film mocht het Noordelijk Film Festival als voorfilm openen in een bomvolle Aegonzaal van De Harmonie. Inmiddels is Drie mensen vinden een auto al door diverse filmfestivals en -theaters door het land geselecteerd en vertoond. Het collectief is omgedoopt tot ‘Natte Haring’ en werkt nu aan een volgende korte film die gaat leiden tot een lange speelfilm; Het Grandioze FalenVolg de ontwikkelingen van Natte Haring hier op Facebook.

NFF35 // Filmkick winnaar #1

Christian van Duuren met ‘Tussentijd’

De Nieuwe Competitie is in 2014 voor het eerst kleinschalig maar succesvol georganiseerd. Met de prachtige korte film Tussentijd van Christian van Duuren als eerste resultaat. De film heeft in dat jaar het festival geopend, voorafgaand aan de officiële openingsfilm. Vervolgens reisde de film langs vele filmfestivals in binnen- en buitenland (nu nog steeds in 2016!) en was recent nog op landelijke televisie (NPO3) te zien. Bovendien ontving Van Duuren op basis van Tussentijd een ‘Wildcard’ van Filmfonds, een geweldige stimuleringsprijs ter waarde van 80.000 euro om zonder restricties een volgende film te maken! Bekijk hier een overzicht van alle vertoningen na ons festival.