Duurzaamheid

Bij het Noordelijk Film Festival zetten we ons graag in voor een duurzamere toekomst. We geloven dat kleine stappen grote impact kunnen hebben. Ons doel is het festival te verduurzamen en ook om een positieve bijdrage te leveren aan de maatschappij.

Op deze pagina vind je alle informatie hoe wij dit doen als festival.

Stapje voor stapje bouwen we samen aan een groenere toekomst en kun je als festivalganger  op een bewuste en verantwoorde manier van het festival genieten!🌱

Duurzaamheid en Het Noordelijk Film Festival

Bij het NFF vinden we het belangrijk om, naast het organiseren van ons prachtige festival, ook bij te dragen aan een leefbare wereld. We streven ernaar bewuste keuzes te maken op sociaal en duurzaam gebied en zoeken actief naar slimme verbeteringen die impact maken. Er is nog veel te winnen, maar we geloven dat we met veel kleine stappen samen een grote beweging kunnen maken!

De Harmonie en de Nulmeting

Het Noordelijk Film Festival en De Harmonie werken met veel plezier samen aan duurzame ambities. Van bewust water- en energieverbruik tot het serveren van biologische koffie, thee en wijn – elke stap telt. Het festival zien we als tijdelijke samenleving om nieuwe ideeën te testen, die we vervolgens structureel toepassen bij De Harmonie en op de andere locaties van NFF. 

Dit jaar werken we samen met de Harmonie aan het doen van een nulmeting. Dat betekent dat we zoveel mogelijk in kaart brengen wat ons verbruik is op diverse vlakken (denk aan eten, energie, vervoer, afval), zodat we op basis daarvan de komende jaren doelen kunnen stellen.  

 

Partners en Samenwerkingen voor een duurzamer festival.

Duurzamer worden doen we met nog veel meer mooie partners. Zo scheiden we ons afval met Omrin en zij delen op het festival ook de speciale afvalbakjes uit en kunnen je daarbij advies geven. Fryslan Fungies verbouwt paddenstoelen op ons koffiedik waar ze vervolgens heerlijke vegetarische bitterballen van maken. Bij de merchandise vind je telefoontasjes door L.A.P. gemaakt van onze oude festivalvlaggen. 

Daarnaast werkt de organisatie GROENN als ondersteunende partner in het doen van de nulmeting. Zij helpen festivals om duurzamer te worden en zo delen ze ook hun kennis en ervaringen met ons. Daar zijn we erg blij mee! Meer weten over GROENN? Check de website hier.

Eten op het festival

We willen graag dat iedereen kan bijdragen aan duurzaamheid. Daarom baseren we ons aanbod op het EAT-Lancet-dieet: minder gerechten met vlees, kaas en zuivel, en meer met groenten, noten, zaden en peulvruchten. Onderzoek toont aan dat dit dieet op de lange termijn zowel onze gezondheid als de toekomst van de planeet ten goede komt.

Lees hier meer over het EAT-Lancet dieet.

Dieren welzijn

Onze focus ligt voor nu op duurzaamheid en CO₂-reductie, dus kiezen we niet voor 100% vega of vegan, maar voor een middenweg waaraan iedereen direct kan bijdragen. We erkennen echter dat de vlees- en zuivelindustrie veel leed veroorzaakt, en dat moet ook veranderen. Minder vlees en zuivel eten helpt al, maar als je dierenleed direct wilt vermijden, kies dan zelf alleen producten van dieren met goede leefomstandigheden, of stop er helemaal mee. 

Minder doen, met meer impact!

Veel mensen willen graag bijdragen aan duurzaamheid, maar door de vele keuzes en aandachtspunten is het soms lastig om te weten wat echt impact maakt. Iedereen heeft ook persoonlijke omstandigheden, waardoor de mogelijkheden voor duurzame acties verschillen. Daarom delen we het Impactkompas van Fork Ranger. Dit kompas laat overzichtelijk zien hoe groot de impact van verschillende keuzes is: zo blijkt bijvoorbeeld dat het vermijden van rundvlees veel effectiever is dan de keuze tussen een biologische en een gewone komkommer. Zo kun je met minder acties meer bereiken en wordt duurzaam leven makkelijker! Bekijk hier het kompas en ontdek de gratis Fork Ranger-app vol tips voor duurzamer eten en drinken. Kijk voor meer informatie op de website hier.