Programma

 • Filmstill-1
  12 nov 12:45 uur

  A Family QuartetSimonka de Jong

  Samen met Oranjewoud Festival presenteren wij de documentaire A Family Quartet. Hierin volgen we Nederlands jongste én grootste viooltalent Noa Wildschut (inmiddels 16) en haar familie in de aanloop naar haar debuutalbum bij Warner Classics en haar internationale doorbraak.
  Lees verder
 • voorkeur-Filmstill-1
  8 nov 20:15 uur en nog 1 voorstelling

  3 TingJens Dahl

  Deze spannende thriller speelt zich af in en rond een hotelkamer waar de politie eindeloos onderhandelt om de waarheid boven tafel te krijgen. De kroongetuige/hoofdverdachte vertelt zijn verhaal, maar wil daar drie bijzondere dingen voor terug.
  Lees verder
 • 48-hour-film-project-NFF
  11 nov 16:45 en 19:00 uur

  48 Hour Film Project

  In het eerste weekend van november gaan meer dan 30 teams van enthousiaste filmmakers de uitdaging aan om binnen 48 uur een korte film te maken.
  Lees verder
 • 6
  9 nov 12:00 uur

  BoskHalbe Piter Claus

  Noorderkroon | Wanneer Justus een zieke man vindt in het bos van zijn oom en tante besluit hij dat hij hem wil helpen. Maar hij komt er al snel achter dat dat nog niet zo makkelijk is.
  Lees verder
 • 2
  9 nov 17:00 uur

  Boerenbont

  Noorderkroon | Terwijl een boer in Groningen zich staande probeert te houden tussen de optrekkende stad en industrie om hem heen, wordt in Zuid-Afrika onder meer onderzocht hoe klimaatverandering en droogte van invloed zijn op boeren. Met: De Laatste Boer van Euvelgunne en Wachten Op Water.
  Lees verder
 • Borg_McEnroe
  9 nov 12:15 uur en nog 2 voorstellingen

  Borg/McEnroeJanus Metz

  In dit bloedstollende biografische sportdrama kijken we mee met de ingetogen Zweedse lieveling Björn Borg en de temperamentvolle Amerikaan John McEnroe in de aanloop naar de finale der finales, Wimbledon 1980, een wedstrijd die de tenniswereld voorgoed zal veranderen.
  Lees verder
 • Citizen-Schein
  9 nov 16:45 uur

  Citizen ScheinKersti Grunditz Brennan, Maud Nycander, Jannike Åhlund

  Sterke documentaire over een van de meest invloedrijke publieke personen in Zweden na de Tweede Wereldoorlog, Harry Schein. Een rijke playboy, getrouwd met een filmster, bevriend met Olaf Palme en Ingmar Bergman en grondlegger van een bloeiende Zweedse filmindustrie.
  Lees verder
 • Du-Forsvinder_st_1_jpg_sd-high_Photo-by-Martin-Dam-Kristensen
  9 nov 21:30 uur

  Du ForsvinderPeter Schønau Fog

  Spannend Deens psychologisch drama waarin de gerespecteerde schooldirecteur Frederik wordt beschuldigd van miljoenenfraude, als blijkt dat hij al drie jaar met een hersentumor rondloopt. Heeft Frederik bewust gefraudeerd of is zijn persoonlijkheid aangetast door de tumor?
  Lees verder
 • Annemarie-Albert-and-their-children-Zara-en-Annemijn-around-a-campfire-on-the-ground-where-once-their-farm-was-standing.
  9 nov 19:45 uur

  De Stille BevingPiet Hein van der Hoek

  Noorderkroon | Albert en Annemarie wonen met hun jonge kinderen op het platteland in Bedum bij Groningen in hun droomhuis, een monumentale boerderij uit 1837. In deze documentaire zie je hoe de aardbevingen niet alleen geleidelijk de boerderij, maar ook de familie ontwrichten.
  Lees verder
 • Edie2
  8 nov 20:15 uur en nog 2 voorstellingen

  EdieSimon Hunter

  Avontuurlijke feelgood film waarin Edith Moore (Edie), een bittere, eigenwijze Engelse dame van tachtig halsoverkop naar de adembenemende Schotse Hooglanden vertrekt om daar haar jeugddroom te verwezenlijken: een berg beklimmen.
  Lees verder
 • Filmstill-2_preview
  9 nov 16:30 uur en nog 1 voorstelling

  HeartstoneGuðmundur Arnar Guðmundsson

  Dit aangrijpende coming-of-age drama vertelt een oprecht verhaal over vriendschap en liefde. De twee IJslandse pubers Thor en Kristjan beleven een roerige zomer als Thor probeert het hart te stelen van een meisje, terwijl Kristjan gevoelens ontdekt voor zijn beste vriend.
  Lees verder
 • Haxan-Kinetophone
  9 nov 20:00 uur

  Häxan + KinetophoneBenjamin Christensen

  De controversiële Zweedse klassieker Häxan (1922) wordt door de band Kinetophone voorzien van een bijzondere nieuwe soundtrack. Gepresenteerd in samenwerking met Explore the North, in Neushoorn Arena.
  Lees verder
 • stil-1
  Verwacht

  Heldhaftige verhalen

  Noorderkroon | Twee documentaires over verschillende helden: een zeeheld wiens verhaal al jaren bezongen wordt, en een nieuw verhaal over een heldhaftig Leeuwarder gezin dat zich ondanks alle pijn staande probeert te houden. Met: Zeeheld in den Vreemde, Louis van Heiden admiraal in Russische dienst en Wat ik nog ben.
  Lees verder
 • Hobbyhorse-Revolution
  10 nov 14:45 uur en nog 1 voorstelling

  Hobbyhorse RevolutionSelma Vilhunen

  Documentaire over drie jonge meiden in Finland die zich bezighouden met stokpaardrijden en de betekenis die deze ongewone hobby heeft in hun tienerlevens.
  Lees verder
 • Inside-a-Volcano
  8 nov 22:30 uur en nog 2 voorstellingen

  Inside a Volcano: The Rise of Icelandic FootballSævar Guðmundsson

  Nederlandse première van een bijzonder underdog verhaal over de IJslandse voetbalhelden die de wereld in 2016 versteld deden staan met 'spierballenvoetbal'. Zonder een wedstrijd te verliezen behaalden ze de kwartfinales van het EK op karakter, met toewijding, teamspirit en volledige overgave.
  Lees verder
 • Just-Charlie
  10 nov 12:00 uur en nog 1 voorstelling

  Just CharlieRebekah Fortune

  Groot voetbaltalent Charlie krijgt de kans om voor topclub te gaan spelen, maar zijn gevoel dat hij eigenlijk een meisje is, kan nu niet langer geheim blijven. Ontroerend coming-of-age drama waarin Charlie en zijn familie en vrienden acceptatie en een nieuwe weg tot elkaar moeten vinden.
  Lees verder
 • Tresoar021
  9 nov 14:30 uur

  YN DIT LÂNSKIP LEIT MYN LIBBENHalbe Piter Claus

  Noorderkroon | Tresoar presenteert de première van deze creatieve documentaire over drie Friese schrijvers (Hylke Speerstra, Hilda Talsma en Huub Mous) die te gast zijn op de schrijversark van Rienk van der velde en brieven schrijven over de Friese literatuur naar schrijvers uit het verleden.
  Lees verder
 • Daydreams
  Verwacht

  L'indomptéeCaroline Deruas

  Spannend Frans/Italiaans drama over de talentvolle schrijfster Camille, die tijdens haar residentie in een Romeinse villa de fotografe Axèle ontmoet. Maar is zij echt de kunstenares die ze claimt te zijn?
  Lees verder
 • morf1
  Verwacht

  MorfRene Houwen

  Noorderkroon | Het wil maar matig vlotten met de 'hogere' opdracht die de 50-jarige Morf in zijn muzikantschap denkt te ontwaren, het stormt in zijn hoofd. Geregisseerd door de Groningse Rene Houwen en de negende speelfilm van het Groninger productiehuis Schaftkip Films.
  Lees verder
 • The-Man-Mesteren
  9 nov 10:00 uur en nog 2 voorstellingen

  MesterenCharlotte Sieling

  Een klassiek vader-zoondrama, een satire, thriller en vlot gefilmd drama ineen, gesitueerd in de kunstwereld van het fotogenieke Kopenhagen. De excentrieke koning van de Deense kunstwereld wordt uitgedaagd door zijn vervreemde zoon, die zijn eigen plekje kent in de kunstwereld.
  Lees verder
 • voorkeur-Photo-Chr.-Geisnaes_Fang-Rung_5845
  9 nov 21:45 uur en nog 1 voorstelling

  QEDAMax Kestner

  De wereld staat onder water, de tijd dringt en de oplossing lijkt verleden tijd. Is de toekomst te redden door fouten uit het heden ongedaan te maken? Nederlandse première van een spannend Deense science-fiction drama met bekende acteurs uit The Bridge en Rita.
  Lees verder
 • OH-still-2
  Verwacht

  Ongewoon HoogbegaafdEmmi Visser

  Noorderkroon | Filmmaker Emmi Visser uit Leeuwarden volgt meerdere kinderen en jongeren met bovengemiddelde intelligentie en onderzoekt hoe het deze hoogbegaafde leerlingen vergaat op school en in hun sociale leven.
  Lees verder
 • pamietamy
  Verwacht

  Omrop Fryslân première: PamietamyAnne van Slageren

  Noorderkroon | Het jubileum van fanfareorkest CMV Excelsior uit Grijpskerk loopt aardig uit de hand wanneer dirigent Andries de Haan besluit een lang gekoesterde wens in vervulling te laten gaan. De film is vastgelegd door de Groningse Anne van Slageren. Met live show van fanfareorkest CMV Excelsior!
  Lees verder
 • 01_Jaap-op-heuvel-zonsondergang
  Verwacht

  Omrop Fryslân premières: Thúshaven Bartlehiem en Romania Romania

  Noorderkroon | In Thúshaven Bartlehiem maakt filmmaker Froukje van Wengerden een reis over de Friese wateren en vraagt de mensen waar zij zich thuis voelen. Romania Romania volgt klezmer-muzikant en Di Gojim frontman Jaap Mulder op reis naar zijn muzikale roots in Transsylvanië.
  Lees verder
 • Filmstill-1_preview-1
  9 nov 14:30 uur en nog 1 voorstelling

  Prison SistersNima Sarvestani

  Indrukwekkende documentaire over de Afghaanse Sara die na haar gevangenschap terecht komt in het vrije Zweden, maar teruggaat met filmmaker Nima Sarvestani op zoek naar haar beste vriendin Najibeh die gedwongen achter moest blijven.
  Lees verder
 • Filmstill-1_preview-2
  9 nov 21:45 uur

  PyromaniacErik Skjoldbjærg

  In deze psychologische thriller van Erik Skjoldbjærg wordt een slaperig Noors dorpje opgeschrikt door een aantal verwoestende branden. De hechte gemeenschap staat voor een raadsel, terwijl een politieagent ontdekt dat de dader geen vreemde is …
  Lees verder
 • Tulpen-vanuit-boven-raam.fw_
  10 nov 12:15 uur

  Portret van het landschap

  Noorderkroon | Drie documentaires waarbij kunst en het weidse landschap centraal staan. Van schilderkunst tot muziek en natuurlijk het landschap zelf als levend kunstwerk geportretteerd. Met: Almachtig landschap, It lân neist ús - berjochten fan ‘e keukentafel en Hait....portret van een hemd.
  Lees verder
 • People-In-The-Summer-Night
  10 nov 19:15 uur

  People In The Summer NightValentin Vaala

  Fins visueel gedicht uit 1948 waarbij de hoofdrol is weggelegd voor een prachtige zomernacht, die volgens de critici destijds nog nooit zo mooi en gevoelig was vastgelegd.
  Lees verder
 • ZaligzijndeOnwetenden05
  Verwacht

  Rauw randje

  Noorderkroon | Drie studentenfilms en een korte oorlogsfilm bieden een flinke dosis fictie met een rauw randje in deze spannende en gevarieerd compilatie. Met: Het Wild, Onkruid, Evac en Zalig zijn de onwetenden.
  Lees verder
 • Still-come-correct-01
  Verwacht

  Rockumentary Grunn

  Noorderkroon | Drie films uit het Rockumentary Grunn project van Stichting Film Collectief Groningen, waarbij met archiefbeelden korte documentaires worden gemaakt van de Groninger muziekscene. Met: Turn it on! Een eerbetoon aan Harry Rijnbergen, Come Correct en Open The Gate.
  Lees verder
 • Filmstill-1
  9 nov 17:00 uur

  Strawberry DaysWiktor Ericsson

  Een romantisch drama over de liefde tussen een jonge Poolse gastarbeider en de dochter van Zweedse boer, speelt zich af tussen de prachtige aardbeienvelden in het zuiden van Zweden, maar in een wereld vol verschillen en vooroordelen.
  Lees verder
 • Skogafoss-Still-PB
  Verwacht

  Skógafoss (korte voorfilm)Niels Bourgonje

  Winnaar van de Nieuwe Competitie #4 - Skógafoss gaat bij ons in wereldpremière en vertelt het verhaal van Gijs, begin twintig, die samen met zijn vriendin Hanna op vakantie is in het spectaculaire IJsland. Daar wordt hij gebeld door zijn moeder, die voor de zoveelste keer zijn hulp nodig heeft.
  Lees verder
 • Spaak_st_2_jpg_sd-high
  10 nov 16:45 uur

  SpaakSteven de Jong

  Luuk Meijer is een talentvol indoor baanwielrenner en geniaal student scheikunde, maar na het smokkelen van zelfgemaakte drugs naar Zweden loopt zijn leven spaak in deze nieuwste film van de Friese Steven de Jong.
  Lees verder
 • RIHW-edit-versie-160310-jpeg
  Verwacht

  Stranger than fiction

  Noorderkroon | Verrassende mix aan jeugdige korte films, studentenfilms en zelfs een geanimeerde videoclip. Op het grensvlak van documentaire en fictie. Met: Blue Light, Zo Eerlijk als een Hond, Nooit meer jij, Raffaelo in het wild, Toen Eefje de Vos in een boom Klom en Het Spijkerpaleis.
  Lees verder
 • Star-BOys
  8 nov 22:30 uur en nog 2 voorstellingen

  Star BoysVisa Koiso-Kanttila

  De levens van de 13-jarige Veesa en Kaarlo komen onder druk te staan, wanneer de seksuele revolutie van de jaren '70 ook hun woonplaats in Noord-Finland bereikt. De jongens zijn gedwongen op te groeien door de vrijheidsdrang van hun ouders in dit Finse coming-of-age drama.
  Lees verder
 • voorkeur-Filmstill-3
  10 nov 16:30 uur en nog 1 voorstelling

  Tordenskjold & KoldHenrik Ruben Genz

  Slinger een hedendaagse rockster driehonderd jaar terug in de tijd, dan krijg je iemand als Tordenskjold. Vol twijfels en bravoure. Een onverwachts, komisch Deens drama in de 18e eeuw, en tegelijkertijd het portret van een hechte vriendschap tussen een meester en zijn knecht.
  Lees verder
 • The-Square-foto
  9 nov 16:30 uur en nog 2 voorstellingen

  The SquareRuben Östlund

  Satirisch Zweeds drama van Ruben Östlund en winnaar van de Gouden Palm in Cannes, waarin het leven van een museumconservator ontspoort en niet alleen de Zweedse kunstwereld, maar ook de media, marketing en borstklopperij van de culturele elite het ontgelden.
  Lees verder
 • a870ab15-b787-4df7-a0df-d1307f2d7ced
  8 nov 20:00 uur en nog 1 voorstelling

  Thelma (openingsfilm + korte voorfilm)Joachim Trier

  Dat er iets goed mis is met Thelma merk je al snel. Wat dat precies is wordt langzaam onthuld in dit originele nieuwe werk van Joachim Trier. Het Noordelijk Film Festival opent de 38e editie met deze ambitieuze Noorse thriller.
  Lees verder
 • 1
  10 nov 21:45 uur

  Time Will TellTonnie Dinjens

  Noorderkroon | De rebelse tiener Kim Temple komt erachter dat ze kan terugkijken in het verleden wanneer ze flauw valt in stressvolle situaties. Ze gaat tot het uiterste om deze gave te benutten om haar vader in de gevangenis te houden. Deze spannende internationale productie van Fries regisseur Tonnie Dinjens gaat in première op ons festival!
  Lees verder
 • Tokyo-Trial_st_1_jpg_sd-high
  12 nov 15:30 uur

  Tokyo TrialPieter Verhoeff, Rob W. King

  Noorderkroon | Historisch drama van Fries regisseur Pieter Verhoeff over de Nederlandse rechter Röling (Marcel Hensema) die deelneemt aan het Internationale Oorlogstribunaal in Tokio. Wanneer het Tribunaal dreigt te ontsporen worden Röling’s principes op de proef gesteld.
  Lees verder
 • de-Verwondering-op-het-Leekstermeer
  9 nov 10:00 uur

  Tot het bittere eind

  Noorderkroon | Twee middellange documentaires, de één over een dansgezelschap dat zijn laatste pas zet, de ander over het bekende Theater te water dat na jaren varen toch kopje onder gaat. Met: Op Goed Geluk en Een gedroomde samenleving; 35 jaar Theater te water.
  Lees verder
 • White-Reindeer
  Verwacht

  The White ReindeerErik Blomberg

  In de Finnish Landscapes special presenteren we vier Finse klassiekers i.s.m. Midnight Sun Film Festival ter ere van 100 jaar Finland. Dit horror-drama uit 1952 van regisseur Erik Blomberg (Golden Globe winnaar) gaat over een vrouw die met volle maan in een wit rendier met vampiertrekjes verandert.
  Lees verder
 • The-Worthless
  9 nov 19:30 uur

  The WorthlessMika Kaurismãki

  In de Finnish Landscapes special presenteren we vier Finse klassiekers i.s.m. Midnight Sun Film Festival ter ere van 100 jaar Finland. In deze roadmovie uit 1982 van Mika Kaurismäki krijgt het leven van een afwasser een onverwachte wending wanneer een van zijn vrienden een gestolen schilderij in handen krijgt.
  Lees verder
 • Take-Care-Of-Your-Scarf-Tatiana
  10 nov 19:15 uur

  Take Care Of Your Scarf, TatianaAki Kaurismäki

  In de Finnish Landscapes special presenteren we vier Finse klassiekers i.s.m. Midnight Sun Film Festival ter ere van 100 jaar Finland. In dit droogkomische en tegelijkertijd tragische verhaal van de Aki Kaurismäki uit 1994 pikken twee bijzonder verslaafde mannen onderweg twee liftende dames op.
  Lees verder
 • End-of-the-Chain
  8 nov 22:30 uur en nog 1 voorstelling

  The End Of The ChainPriit Pääsuke

  Een komisch Estlands drama waarin een goedlachse serveerster met een uitzichtloze baan in een fastfoodrestaurant op een regenachtige dag wordt meegesleurd in de emotionele beslommeringen van haar bezoekers.
  Lees verder
 • OPA_HQ_2
  Verwacht

  Varia amateurfilms

  Noorderkroon | Een selectie korte amateurfilms van makers met verschillende achtergronden: jong en oud, beginnend en semi-professioneel. Met: Bikkelhard, Klem, Leef met elkaar, Nieuwe toepassingen van kartonnen verpakkingsproducten, Ode aan de stenen, Opa en Dilemma.
  Lees verder
 • 21
  10 nov 10:30 uur

  Vorm boven functie

  Noorderkroon | Twee middellange documentaires over de kunst van het maken. Architectuur en landschapskunstenaars komen samen wanneer zij spreken over de totstandkoming van bepaalde kunstwerken. Met: Levenstekens in Landschappen en Bouwen naar vermogen.
  Lees verder
 • welcome-to-norway
  9 nov 22:00 uur en nog 2 voorstellingen

  Welcome to Norway!Rune Denstad Langlo

  Een failliet verklaarde hoteleigenaar begint een asielzoekerscentrum om zijn bergresort te redden. Hij heeft zijn handen echter flink vol aan de vijftig koukleumende vluchtelingen, een overenthousiaste Afrikaan, een depressieve vrouw thuis en een tienerdochter, in deze Noorse komedie.
  Lees verder
 • still-31
  Verwacht

  Who is AliceIsmaël Lotz

  Noorderkroon | Prijswinnend komisch drama van o.m. Groningse filmmaker Ismaël Lotz over Alice, een actrice die besluit zich volledig op haar carrière te storten. Een grappig, meeslepend en soms ongemakkelijk verhaal over waartoe mensen bereid zijn om pijn te vermijden en het geluk te vinden.
  Lees verder
 • Where-Youre-Meant-To-Be
  9 nov 19:45 uur en nog 1 voorstelling

  Where You're Meant To BePaul Fegan

  De Schotse zanger Aidan Moffat doorkruist Schotland om oude folkliedjes in een nieuw jasje te steken en wordt dwarsgezeten door een 79-jarige folkzangeres.
  Lees verder
 • yarn-still
  9 nov 14:45 uur en nog 2 voorstellingen

  YarnUna Lorenzen, Heather Millard, Thordur Jonsson

  Haken en breien is hartstikke hot! In deze eigenzinnige IJslandse documentaire Yarn (garen) maak je kennis met interessante kunstenaars die het traditionele haken en breien herdefiniëren en hun creatieve uitspattingen met trots tonen aan de buitenwereld.
  Lees verder
Laden...