Rockumentary Grunn

Still-come-correct-01
56'

Drie films uit het Rockumentary Grunn project van Stichting Film Collectief Groningen, waarbij met archiefbeelden korte documentaires worden gemaakt van de Groninger muziekscene.

TURN IT ON! EEN EERBETOON AAN HARRY RIJNBERGEN
NOORDERKROON/KORTE DOCUMENTAIRE

Josje Kobes | 2017 / 14′
“Een van de allerbeste songwriters die Nederland ooit heeft voortgebracht,” aldus Jacob Ter Veldhuis in dit eerbetoon aan Ro-d-Ys-frontman Harry Rijnbergen. Ook op andere muzikanten, waaronder Tim Knol en Bert Hadders, hebben zijn liedjes grote invloed gehad. De Ro-d-Ys bestonden slechts drie jaar. Maar deze beatgroep wist tussen 1966 en 1969, onder leiding van zanger/gitarist en componist Harry Rijnbergen, grote indruk te maken. ‘Take her Home’ en ‘Just Fancy’ werden top-10 hits. Ook na het Ro-d-Ys-tijdperk blijft Rijnbergen nummers schrijven. Zijn composities werden opgenomen en uitgebracht door o.a. Herman Brood en The New Adventures. Gitarist en fan Arnold Nieborg gaat bij Rijnbergen op bezoek. Een bijzondere ontmoeting tussen twee muzikanten uit verschillende tijdperken vastgelegd door Josje Kobes en Teade Jagersma van filmcollectief Groningen.

OPEN THE GATE
NOORDERKROON/KORTE DOCUMENTAIRE

Roeland Dijksterhuis | 2017 / 18′
In 1986 neemt de Groninger heavy metalband Vortex de single ‘Open the Gate’ op. Het nummer wordt direct een hit; de in Bourtange opgenomen videoclip wordt zelfs gedraaid op het Engelse Sky Channel en MTV. In Groningen worden zanger Jurjen ‘Thundervox’ Tichelaar en gitarist Martjo ‘Whirlewolf’ Brongers nageroepen op straat en een grote doorbraak lijkt binnen handbereik. In de tweede helft van de jaren tachtig wordt klassieke heavy metal echter steeds minder populair en Vortex is al zo’n vreemde eend in de bijt in Groningen, met hun theatrale uitstraling, schmink en nepbloed. Toch trekken de eigenzinnige jongens van Vortex zich nergens wat van aan. 
Dertig jaar later blikken Jurjen en Martjo terug op het ontstaan van het nummer dat hun lijflied is geworden. Tot op de dag van vandaag moet ‘Open the Gate’ bij elk concert gespeeld worden. Een rockumentary over hoe een liedje een klassieker wordt, over hoe gewoon niét gek genoeg is en over altijd blijven doen wat je leuk vindt.

COME CORRECT
NOORDERKROON/KORTE DOCUMENTAIRE

Geugie Hoogeveen | 2017 / 24′
Eind jaren tachtig is het Groninger dorp Stadskanaal een broeinest voor hiphop. Een grote groep jongeren, bijna allemaal kinderen van arbeiders in de Philips-fabriek, houdt zich intensief bezig met breakdance, rappen, graffiti spuiten en beats maken. Voormalig jeugdsoos De Kwinne is het creatieve centrum waar de jongeren in die tijd samenkomen en gedachten, maar vooral muziek, met elkaar uitwisselen. In deze korte documentaire gaan Knoalster hiphoppers James Serra en Geugie Hoogeveen nog één keer langs bij de oude crew van breakdansers, graffitiartiesten en beatmakers. Wat voor rol speelde hiphop bij het opgroeien in Stadskanaal? En welke invloed heeft de voormalige Philips-fabriek op hun wereld gehad? You gotta ’come correct’!

Voorstellingen

Geen voorstellingen

Prijsinformatie