Noorderkroon

Noorderkroon is het podium en de competitie voor professionele, studenten- en amateurfilms van Friese, Groningse of Drentse makers, of films over deze regio. ‘Noorderkroon’ is een klein sterrenbeeld aan de noorderhemel, gevormd door zeven zichtbare sterren. Deze sterren staan symbool voor de zeven prijzen die wij uitreiken aan onze eigen sterren, de Noordelijke filmmakers. Hieronder zie je welke Noorderkroonfilms tijdens NFF 2024 te bekijken zijn.

panta rhei3

Panta rhei – Paul Bezuijen

Panta rhei is een kunstproject over de gemeente Midden-Groningen. Gebruikmakend van foto’s, korte films, soundscapes, maquettes, samengestelde attributen en objecten is lokale kunstenaar Paul Bezuijen op zoek gegaan naar de identiteit van deze streek.

In deze korte film, die in zes hoofdstukken is opgedeeld, laat de filmmaker een surrealistisch beeld zien van een Groningse gemeente tijdens de corona-lockdown.

boerderij van Boelo ten Have

Huilende Bruiden – Tom Tieman

In de uitgestrekte vlakten van Oost-Groningen staan oude, grote herenboerderijen, ooit gebouwd tijdens de welvaart van de Graanrepubliek eind 19e eeuw. Nu verkommeren veel van deze monumentale panden, te groot en kostbaar om te onderhouden. Huilende Bruiden worden de oude boerenkathedralen van weleer ook wel genoemd.

In Huilende Bruiden, een sprookjesachtige documentaire van Groningse filmmaker Tom Tieman, reflecteren twee herenboerderijen op hun verval. De bewoners doen hun best om de boerderijen te behouden, maar ze kunnen niet op tegen grotere krachten. Is redding nog mogelijk, en hoe kijken de boerderijen zelf naar hun naderende ondergang? Hoe is het om stil te blijven staan, terwijl alles om je heen in beweging is – als zelfs de normaal zo vaste grond begint te trillen?

s1

Femme Fatale – Berend Moed

Filmmaker Berend Moed hoeft voor het festival niet ver te reizen. Hij komt niet alleen uit Leeuwarden, ook zijn korte film Femme Fatale speelt zich af in de Friese hoofdstad. Met de gestigatiseerde Weaze als decor, vertelt Moed een verhaal over een sekswerker, gespeeld door Maria Rosa. Wanneer een nieuwe klant (Klaas Moed) een obsessie voor haar ontwikkeld, wordt ze genoodzaakt hier mee om te gaan.

Screen Shot 2024-05-22 at 18.38.49

In mijn Tijd – Katalin Fikkert

De film gaat over de zesentwintigjarige Julia die weer bij haar vader Piet moet intrekken. Hoewel ze een goede band hebben, blijken ze toch anders in het leven te staan: Julia is bezorgd om de toekomst van de aarde, terwijl Piet vooral wil genieten van zijn oude dag. Hun generatieconflict escaleert wanneer Piet een oude boom wil kappen omdat hij bang is dat deze op het huis valt, met als mooie bijkomstigheid dat hij dan langer in de zon kan zitten. Julia verzet zich fel, maar wanneer de boom toch gekapt dreigt te worden komt Julia er schoorvoetend achter dat zij misschien wel net zo hypocriet is als haar vader en dat ook aan haar strijdvaardigheid een grens zit.

Drentse filmmaker Katalin Fikkert zet met deze korte film een dromerig beeld een vader-dochterrelatie neer die, net als zovelen, onderhevig is aan waardeverschillen.

Melkman Still 144

Melkman – Sem Donkers, Okki Poortvliet & Tijn van der Kooi

Op een dag ontdekt een melkman een mysterieuze fles in zijn kar. Een fles die niet alleen het leven van de melkman compleet op zijn kop zal zetten, maar ook die van de wereld om hem heen. ‘Melkman’ is het tragikomedische verhaal van een melkman die een tevergeefse strijd voert tegen de moderne tijd en tegelijkertijd vastzit in de dagelijkse sleur van steeds maar weer het melk bezorgen.

De uit Coevorden afkomstige Sem Donker schreef het script, regisseerde de film én speelt de hoofdrol van melkman in Melkman. Samen met illustrator en documentairemaker Okki Poortvliet en schoolgenoot Tijn van der Kooi zet Donker een zeer geestige film neer.

Screenshot 2024-08-14 at 14.47.14

In Love Again (ILA) – Morgan Grunefeld

Ila hoort in de zomer van haar leven te zitten, maar er hangen enkel donkere wolken boven haar bestaan. In Love Again volgt de je jonge, dakloze vrouw uit Amsterdam-West, die worstelt met verslaving en schulden bij een drugsdealer. Terwijl ze haar innerlijke demonen probeert te overwinnen, vindt ze kracht in haar talent voor dichten. De film vertelt haar reis van duisternis naar verlossing, en viert haar veerkracht en de kracht van gemeenschap op weg naar herstel en zelfontdekking.

Regisseur Morgan Grunefeld komt van oorsprong uit Groningen en volgde in Drachten studie Journalistiek & Fotografie en deed daarna de Academie voor Popcultuur in Leeuwarden.

boerderij van Boelo ten Have

In Another Universe – Tobias Haccou

Onder een oneindige sterrenhemel bespreken Karin en haar zieke zus Navi de kosmos en de mogelijkheid van parallelle werelden. Hun luchtige gesprek over de Melkweg en het bestaan van alternatieve universums krijgt al snel een filosofische wending en wanneer Karin een vallende ster ziet, doet ze een wens: de genezing van haar zus. Maar een telefoontje van de dokter brengt somber nieuws – Navi’s toestand verslechtert.

Gedreven door wanhoop en liefde bouwt Karin een apparaat waarmee ze tussen universums kan reizen. In een hypermoderne wereld ontmoet ze Johanna, een vrouw die haar de verhalen vertelt van anderen die op zoek gingen naar oplossingen in andere werkelijkheden. Johanna herinnert Karin eraan wat werkelijk telt: het koesteren van momenten samen. In Another Universe is een ontroerende korte film van regisseur Tobias Haccou.

BAARCH | PIG_STILL 1

Baarch – Rutger Veenstra

Na het uitzitten van zijn straf voor een zedendelict komt Nannes zoon Arnout terug thuis op de boerderij in het noorden van Friesland. Verteerd door een giftige cocktail van verdriet, haat, bijtend zelfverwijt en tegen de achtergrond van de dwingende mores van een conservatieve Friese plattelandsgemeenschap, probeert Nanne zijn mededogen voor Arnout te hervinden.

De film werpt een blik op de cancelcultuur waarin we verzeild zijn geraakt. Regisseur Rutger Veenstra, zelf een Fries, studeerde regie-fictie aan de Nederlandse Film en Televisie Academie te Amsterdam. In zijn eigenzinnige films staan de thema´s zielsverwantschap, eenzaamheid en hoop centraal.

Still Het Monument 2

Het Monument – Sander Blom

Nederland kent duizenden oorlogsmonumenten die herinneren aan de Tweede Wereldoorlog. Filmmaker Sander Blom – lid van het 4 mei comité Aduard – onderzoekt in zijn eigen omgeving welke functie deze monumenten hebben. Verandert de functie van deze oorlogsmonumenten nu de laatste generatie die de oorlog zelf heeft meegemaakt langzaamaan verdwijnt?

Untitled_1-19-1

Kriich – Johanneke Dijkstra

Friezen: ze zijn er van diverse pluimage, met wortels in dezelfde klei. In een wereld waar identiteit steeds veelkleuriger en experimenteler wordt, blijft je herkomst een belangrijk kompas om je weg te vinden. De een verlangt een veilig thuis, de ander vrijheid om zich te onderscheiden. Allen met een eigen vorm van wat je typisch Fries zou kunnen noemen.

Bestaat de echte Fries? Hoe vormen de generaties van nu ons toekomstige heitelân? Die en meer vragen worden gesteld in de dialogische film Kriich, een hybride film die documentaire en fictie laat samensmelten, en de Fries van Nu toont in al diens facetten.

PietVanDijken_EenManAlleen_Still2

Piet van Dijken: Een Man Alleen – Colin Mooijman

Piet van Dijken, met zijn opvallende schoenen en markante bril, is een bekende verschijning in Groningen. In de provincie wordt hij voortdurent aangesproken, maar daarbuiten is hij anoniem. Deze documentaire biedt intieme blik op Piet. Als verslaggever is hij altijd bezig met het verhaal van een ander, zelf blijft hij ongrijpbaar.

Piet begon zijn carrière bij de lokale omroep OOG. Waar vrienden als Wilfred Genee verder gingen, bleef hij in Groningen. Waarom? Een gevoel van minderwaardigheid lijkt hem te plagen. Hij zoekt voortdurend bevestiging, wat hem soms overkomt als een clown met narcistische trekken. Durfde hij niet voor een landelijke carrière te kiezen, of kon hij niet zonder zijn geliefde Groningen?

Filmmaker Colin begon ook bij OOG en bleef trouw aan Groningen. Hij vraagt zich af of Piet zijn toekomst weespiegelt.

DEBOOTVANKLAVEREN_SR_CC_TT_SUB_S (2)

De Boot van Klaveren – Sanne Schoemaker

Op de grachten van Groningen organiseert de zeventigjarige Rita al jarenlang klaverjascompetities. Haar deur staat open voor iedereen, mits je niet op het allerlaatst afzegt en je als een winnaar kunt verliezen.

Deze documentaire afstudeerfilm volgt de gepensioneerde klaverjasser Rita (70). Ze organiseert sinds jaar en dag klaverjascompetities op haar woonschip Kareltje, midden in de stad Groningen. Haar schip draagt een tragisch verleden met zich mee. Tegelijkertijd is het een bijzondere, gemeenschappelijke plek, waar zelfs een passende playlist te horen is. Iedereen is er welkom om mee te spelen, maar je moet wel sportief zijn en er ook tegen kunnen als je niet de beste kaarten toebedeeld hebt gekregen.

Screenshot 2024-06-14 at 17.04.49

Vaders zijn ook zonen – Sammy Shefa Idris

Visueel testament van de jonge regisseur die zijn vader, met wie hij niet meer omging, verloor. Een diepgaande emotionele zoektocht, niet alleen om zijn vader beter te begrijpen, ook wil hij weten wat dat is: goed vaderschap.

De afstudeerfilm van Sammy Shefa Idris is een autobiografische documentaire, waarin de maker grip probeert te krijgen op de dood van zijn vader. In een ambitieuze mengeling van fictie en documentaire wil hij zijn vader, met wie hij het contact had verbroken, met nieuwe ogen gaan zien. Hij gebruikt onder meer archiefbeelden van zijn oorspronkelijk uit Soedan afkomstige vader en filmt een mannenpraatgroep over vaderrelaties. Daarin kijken de mannen met compassie naar hun ouder, die zoals de titel al verraadt uiteindelijk ook zonen zijn.

DMNWM_Still_Print_07

Daar moet nog wat mee – Carmen Maria

Tragikomische verwikkelingen rond de verdeling van een erfenis. Drie zussen en een broer ontdekken hoe hun manipulatieve moeder hen in hun jeugd uit elkaar heeft gedreven.

Na de dood van hun moeder komen de vijftigers Maria, Monique, Marco en Bianca voor het eerst in lange tijd bij elkaar om de erfenis te verdelen. De boerderij waar hun moeder woonde, blijkt niet alleen overvol, ze treffen er tot hun verrassing ook een kudde schapen aan. Uit de tragikomische verwikkelingen blijkt dat er een hoop onverwerkte emoties aan de verwaarloosde familiebanden ten grondslag liggen. Met hun manipulatieve moeder in de hoofdrol.

Olijf hap tanden

Rups – Susanne Hagen

De fantasierijke Bo (9) woont als enige kind in een wijk vol extraverte volwassenen. Ze vinden haar maar stil en haar ouders proberen haar bij de groep te betrekken. Maar Bo schrijft liever in haar zelfgemaakte mensyclopedie.

Wanneer Bo op haar kamer in fantasie verzonken is, gebeurt er iets vreemds. Er komt voor het eerst een ander kind aan de overkant wonen! Een extravert meisje genaamd Rups. Bo weet níet wat ze ziet. Ze begint meteen een menscyclopedie pagina over haar te schrijven. Volgens haar moeder is dit de uitgelezen kans om vrienden te maken. Echter is dit, sinds ze dit nog nooit gedaan heeft, makkelijker gezegd dan gedaan…

WhatsApp Image 2024-04-15 at 03.20.33 (1)

Unseen – Kevin Heijnen

In de stille straten van Groningen begint Anna het gevoel te krijgen dat ze gevolgd wordt. In eerst instantie wuift ze het gevoel weg als paranoia, maar er gebeuren steeds meer vreemde dingen. Anna’s gevoel van werkelijkheid vervaagt en ze begint te twijfelen wat echt is of verbeelding. Kan ze haar eigen zintuigen nog wel vertrouwen?

Unseen is het korte filmproject van Groninger filmmaker Kevin Heijnen, dat hij schreef, regisseerde, zelf monteerde en produceerde. Het werd ingezonden naar de Groningen Cine Challenge 2024 waar ze de prijs voor beste acteur/actrice wonnen.

Roze Bubbel Still-10

Roze Bubbel – Afra Rijkhoff & Marleen Dahnof

Afra is opgevoed door twee moeders. Opgroeien voor haar voelde als een grote roze bubbel, warm en liefdevol. Maar toen ze hoorde welke maatschappelijke obstakels haar ouders moesten overwinnen om een kind te krijgen, brak haar bubbel. Zo bestond haar ene moeder 12 jaar lang niet voor de wet. Dit is nog steeds de realiteit voor veel meeroudergezinnen. Toen Afra dit hoorde werd ze vastberaden om het verhaal van regenbooggezinnen te vertellen.

In deze documentaire laten filmmakers Afra Rijkhoff en Marleen Danhof zien wat er gebeurt als je buiten het ‘standaard’ plaatje van een gezin valt. We volgen het verhaal van Afra en Afra haar twee moeders, twee meeroudergezinnen, de experts Henny Bos (professor of Sexual and Gender Diversity in Youth) en Sara Coster (bestuurslid Meer dan Gewenst en kinderwenscoach) en oud D66-kamerlid Lisa van Ginneken.

De Noorderkroon Jury van 2024

De Noorderkroon jury 2024 bestaat uit Alex Pitstra (regisseur, producent en cameraman van o.a. de films Bezness as Usual en Die Welt), oud-programmeur van het Noordelijk Film Festival Loes Brinkman en Hugo Emmerzael, filmjournalist en programmeur bij CinemAsia en het Nederlands Film Festival. Zij buigen zich dit festival over de genomineerde korte en lange films, waarna presentator Cesar Majorana op zondagavond de winnaars uit zal roepen tijdens de feestelijke, gratis toegankelijke prijsuitreiking.