Doorgaan naar inhoud

Programmaonderdelen

Het Noordelijk Film Festival wordt gekenmerkt door een uniek internationaal programma met een focus op het noorden. Met de verschillende onderdelen biedt het festival een breed programma, dat verder reikt dan alleen film. Op deze pagina vindt je alle informatie over het programma van 2022 met links naar filmoverzichten per programmaonderdeel. Zie deze pagina als jouw digitale programmaboekje!

 

Noordse Focus

Ieder jaar vliegen we van Friesland uit naar de mooiste filmische decors van het noorden: van IJsland, via Ierland, het Verenigd Koninkrijk en Nederland tot aan de Scandinavische landen en de Baltische staten. De Noordse focus vormt het hoofdprogramma van het Noordelijk Film Festival, en biedt een sterke selectie van de nieuwste internationale speelfilms en documentaires uit deze grote noordelijke regio. Veel films worden speciaal geïmporteerd uit het buitenland en zijn (nog) niet te zien in de Nederlandse bioscopen en filmtheaters. Dit is ook de reden dat er veel films Engels ondertiteld zijn.

Binnen het programma vind je een unieke mix van speelfilms; van absurde, zwarte of lichtvoetige komedie tot historisch, psychologisch of maatschappelijk drama, van a-typische actie of crime thriller tot arthouse, mysterie en film noir. Met de documentaires schetsen we daarnaast een mooi beeld van de culturele diversiteit binnen ons brede Noord-Europa. Laat je verrassen, verwonderen en ontroeren. Ga op avontuur en ontdek films die je anders nooit zou zien!

Nederlands Eigenzinnig

Nederland barst van de regisseurs die een eigen(zinnige) stem hebben ontwikkeld met werk dat vernieuwend is en prikkelt. Helaas vallen de films van deze vooruitstrevende filmmakers met hun korte bioscooprun vaak weg in het overvolle weekprogramma van filmhuizen. Het Noordelijk Film Festival licht een selecte groep Nederlandse filmmakers nog eens uit en biedt daarmee avontuurlijke filmliefhebbers in het Noorden de kans om kennis te maken met werk dat prikkelt met zijn inhoud en in zijn vorm. Diverse regisseurs zijn na afloop van de vertoning aanwezig voor een Q&A.

 

Freezing Frames

Bestaan ze nog, van die ijskoude winters met stevige pakken sneeuw en centimeters dik ijs? In november in Leeuwarden in ieder geval wel! Als er één festival is dat met een winters themaprogramma Grootvadertje Vorst centraal kan stellen, dan het Noordelijk Film Festival natuurlijk.

Het festival als warm bad voor onze bezoekers en gasten blijft intact, maar met ‘Freezing Frames’ wordt het op onze filmschermen kouder dan ooit. We presenteren diepgevroren films uit verschillende windstreken. Van krimi tot klassieker, van animatie tot docu: ‘Freezing Frames’ bestaat uit brrriljante films die zich afspelen in een winters wonderland. Kachel uit, muts op en projector aan!

 

Noorderkroon

De Noord-Europese selectie van het hoofdprogramma deelt het scherm met veelbelovende en professionele films in allerlei soorten en maten uit eigen regio. Met het Noorderkroon-programma bieden we een podium en springplank voor professionele filmmakers, aanstormende talenten, studenten en zelfs amateurfilmmakers, door middel van de vertoningen en de competitie waar de Noorderkroon Awards worden verdeeld. De winnaars van 2022 vind je hier.

De films in dit programma zijn allemaal gemaakt door regisseurs of producenten die wonen in of afkomstig zijn uit Friesland, Groningen of Drenthe. Het kan ook zijn dat het verhaal zich afspeelt in een van deze provincies. Er is in ieder geval een sterke connectie met ons eigen regionale noorden. Heel veel films in deze selectie beleven bovendien hun première op het festival en er zijn vaak makers aanwezig voor een Q&A!

 

EcoCinema

Het Noordelijk Film Festival heeft zich ten doel gesteld een groener filmfestival te organiseren en het publiek met nieuwe inzichten te informeren en inspireren. In het verdiepingsprogramma EcoCinema wordt dit voornemen onderstreept met een selectie interessante documentaires en mooie natuurfilms. Met deze films bieden we verrijkende inzichten in onderwerpen als klimaatverandering of het duurzamer en beter omgaan met de aarde. Bij een aantal van deze films zijn ook inleidingen of Q&A’s.

 

Junior

Het Noordelijk Film Festival is leuk voor jong en oud. Ons speciale Junior-programma biedt een gevarieerd aanbod aan kinderfilms in het verlengde van onze Noordse Focus. De nieuwste kinderfilms uit Noord-Europa. Allemaal Nederlands (in)gesproken, dus lekker toegankelijk voor de hele familie! Op zondagochtend is er zelfs een heerlijke familiebrunch met film (zie Film & Food Specials).

Schoolvoorstellingen
Via schoolvoorstellingen komen meer dan tweeduizend scholieren van het primair en voortgezet onderwijs in aanraking met mooie noordelijke kinderfilms en het filmfestival. We werken samen met het kunstmenu van Schoolkade, maar nodigen ook alle andere scholen in de provincie uit. Voor elke leeftijdsgroep is een geschikte film geselecteerd en bij elke film wordt gratis lesmateriaal aangeboden, dat speciaal wordt ontwikkeld bij de films. Meer informatie over schoolvoorstellingen en filmeducatie vind je hier.

Specials

Het specials programma bestaat met name uit een aantal bijzondere evenementen die net even, of compleet anders zijn dan ‘alleen maar film’. Vaak zijn deze activiteiten in samenwerking met andere partijen georganiseerd of gepresenteerd op ons festival.

Denk aan een vertoningen van klassieker Metropolis met live muziek van Kinetophone, het nieuwste seizoen van Lars von Trier’s serie The Kingdom op het grote doek, een bijzonder archiefprogramma in samenwerking met het Fries Film en Audio Archief en een Film & Food special bij het culinaire spektakel van Boiling Point met gerechten van STEEF.