Doorgaan naar inhoud
Nieuws

7 november - 2019

Wereldpremière Nei de dûns overweldigt publiek op openingsavond 40e Noordelijk Film Festival

Vanavond is de 40e editie van het Noordelijk Film Festival feestelijk geopend in Stadsschouwburg De Harmonie Leeuwarden. Het publiek werd eerst overdonderd door het kleine, maar grootse drama Nei de Dûns dat zijn wereldpremière beleefde als voorfilm bij het Zweedse SWOON. Regisseur Rutger Veenstra won in 2018 de Filmkick Competitie met zijn filmplan en kon zijn film realiseren met het prijzengeld. De Friese hoofdrolspelers Jan Arendz en Marijke Geertsma namen samen met de hele crew stralend de bloemen en een groot applaus in ontvangst in de uitverkochte Aegonzaal. Na de openingswoorden van directeur Jacqueline Schrijver en voorzitter Rimmer Mulder werd de zaal bezaaid door een bloemenregen en kon men genieten van de officiële openingsfilm SWOON.

Rimmer Mulder blikte in zijn speech kort terug op 40 edities Noordelijk Film Festival. “Het begon in 1976 op deze zelfde plaats in de oude Harmonie. Het was het initiatief van een groep filmliefhebbers die vonden dat er ook in Leeuwarden zo’n evenement moest komen waarop je je dagenlang helemaal in dat prachtige medium film kunt dompelen”. Na de warme en nostalgische terugblik, sprak Mulder ook trots over hoe het festival innoveert en nieuwe generaties aanspreekt: “Laat de ontwikkeling van het festival een inspiratie zijn voor al die mensen in Friesland die een passie hebben voor een of andere vorm van cultuur en daar iets mee willen”. Er is ook ruimte voor een belangrijke en kritische noot in het slot van zijn speech: “Er wordt in bepaalde politieke kringen wel met enig dedain over de culturele sector gesproken als rupsje-nooit-genoeg dat altijd meer subsidie wil. Nou, meneer De Rouwe, ik kan u verzekeren dat er in de culturele sector heel hard wordt gewerkt. Die verwende sector zou best eens de bedrijfstak kunnen zijn met de meeste onbetaalde overuren!” zegt een strijdvaardige Rimmer. Een applaus volgde.

Tot en met zondag
De komende vier dagen is er een groots aanbod van prachtige films met een sterke Noordse Focus, maar er is veel meer te beleven. Met meer dan 150 films en jaarlijks rond de 25 duizend bezoekers, is het één van de grootste en oudste regionale filmfestivals van Nederland. Bijzondere highlights zijn ondermeer de ode aan Pieter Verhoeff in aanwezigheid van o.a. Monic Hendrickx en Peter Tuinman, de Nederlandse première van A Certain Kind of Silence in aanwezigheid van cast en crew en de dagelijkse live talkshow Het Filmcafé met diverse nationale en internationale gasten.