Doorgaan naar inhoud
Nieuws

26 oktober - 2018

Vijf extra films Nederlands ondertiteld!

Het Noordelijk Film Festival programmeert een uniek en bijzonder programma met veel nieuwe films en films uit delen van de wereld die niet veel te zien zijn in Nederland. Wij willen ons graag onderscheiden van andere filmfestivals én van de reguliere programmering in de Nederlandse bioscopen en filmtheaters. Dit betekent dat wij veel internationale films selecteren die niet zijn aangekocht door Nederlandse distributeurs voor vertoningen in de Nederlandse bioscopen en filmtheaters – en daardoor niet Nederlands ondertiteld zijn. Er worden wereldwijd veel goede films gemaakt die onder de radar blijven in ons land. Wij geven een selectie hiervan een podium door deze films speciaal voor het festival naar Leeuwarden te importeren. Hiermee krijg je als bezoeker een unieke kans om films te zien waar je anders waarschijnlijk niet mee in aanraking zou komen. Dat betekent wel dat veel films op het Noordelijk Film Festival Engels ondertiteld zijn.

Nu denk je misschien, kunnen jullie al die films dan niet gewoon zelf Nederlands laten ondertitelen? Dat zouden we natuurlijk graag voor jullie doen, maar dat is helaas heel moeilijk te organiseren. De internationale films worden in deze periode vaak laat bevestigd en nieuwe ondertitels toevoegen is een tijdrovende en kostbare zaak. Bovendien ben je afhankelijk van de medewerking van buitenlandse distributeurs en producenten.

Maar, we hebben goed nieuws! Want voor het eerst hebben we, in samenwerking met Haghefilm, tóch vijf van onze grote internationale titels Nederlands kunnen ondertitelen: And Breathe Normally, Wonderland, The Violin Player, East of Sweden en Cloud Whispers. Let op: omdat ons programmaboek al naar de drukker was voordat we de ondertiteling in gang konden zetten, staat daar nog ‘Engels ondertiteld’ bij deze films. Op de website is de informatie geüpdatet.

Om voldoende Nederlands te bieden voor mensen die moeite hebben met Engels, hebben we het programma uiteraard ook weer aangevuld met een aantal films die wél door Nederlandse distributeurs zijn aangekocht en inhoudelijk ook goed aansluiten bij het festival. Neem bijvoorbeeld onze twee openingsfilms Gräns en Woman at War! Daarnaast zijn er ook heel veel Nederlands gesproken films uit eigen regio te zien die ook zeker de moeite waard zijn.

Check het hele programma hier online of zorg dat je een programmaboek te pakken krijgt! Het programmaboek ligt NU voor je klaar bij Slieker Film en De Harmonie.