Doorgaan naar inhoud
Nieuws

17 oktober - 2014

Unieke primeur op #NFF35!

Ga live in gesprek met Europa over de val van het IJzeren Gordijn

Een unieke primeur op ons festival: op de openingsavond wordt de film 1989 van Anders Østergaard en Erzsébet Rácz met een livestream vertoond in Slieker. De creatieve documentaire over de val van Het IJzeren Gordijn, is die dag in meer dan twintig filmzalen door heel Europa te zien en wordt afgesloten met een interactieve livestream met debat en Q&A sessie. In het weekend van het ons festival is het 25 jaar geleden dat de Berlijnse Muur viel, een historische gebeurtenis die door heel Europa op vele manieren wordt herdacht; dus ook in Leeuwarden.

Anders Østergaard reproduceert in de film de gebeurtenissen van 1989 en nodigt je uit in de geheime achterkamers door middel van getuigenissen, archiefmateriaal en reconstructies. Deze pan-Europese screening is opgezet door CPH:DOX (Copenhagen International Documentary Film Festival) om zo veel mogelijk Europeanen te verenigen. Het live debat en de Q&A sessie na afloop, wordt gehouden in de DR Concert Hall in Kopenhagen. Publiek door heel Europa kan via twitter en sms vragen stellen aan de regisseur en verschillende toonaangevende politici uit de tijd van de Koude Oorlog, die spreken over hoe we er nu met Europa voor staan.

In het programmaonderdeel Europa Panorama zijn nog twee films te vinden die in het kader van het 25-jarig jubileum van deze historische gebeurtenis zijn geprogrammeerd. In het Bulgaarse Viktoria van Maya Vitkova staan drie generaties vrouwen centraal, tegen de achtergrond van het invloedrijke Oost-Europese communisme in de jaren zeventig. Ook de Duitse film West van Christian Schwochow speelt zich af in de jaren zeventig en gaat over een vrouw die met haar zoontje naar West-Duitsland vlucht. Eenmaal over de grens wordt ze geconfronteerd met het spionageverleden van haar man.

Naast bovengenoemde titels bevat het Europa Panorama ook een selectie bijzondere titels van zowel debuterende als meester cineasten uit de rest van Europa. Het Noordelijk Film Festival en Media Art Festival hebben in de aanloop naar de plannen voor 2018 tevens een samenwerking opgezet met diverse Europese film- en mediafestivals. Zij presenteren  hoogstpersoonlijk een selectie films uit eigen regio in Leeuwarden, waaronder de Nordische Filmtage Luebeck, Ars Independent Katowice, REC Taragonna en The International Random Film Festival. De aanwezige festivalorganisatoren doen allemaal mee aan het internationale seminar dat, gesteund door Leeuwarden 2018, plaatsvindt tijdens het festival.