Doorgaan naar inhoud
Nieuws

8 november - 2013

Uitreiking award regisseur Jim Taihuttu

Vanmiddag om 16:45 uur wordt de Award for Special Contribution to Northern Cinema uitgereikt aan regisseur Jim Taihuttu voor zijn prestatie met Wolf. Met deze prijs richt het filmfestival de spotlight op een persoon die een bijzondere of unieke bijdrage aan de noordelijke cinema heeft geleverd.

Taihuttu is samen met producent Julius Ponten van Habbekrats films aanwezig op het filmfestival om de award persoonlijk in ontvangst te nemen. De award werd in 2010 ingesteld. Cinematograaf Hoyte van Hoytema (Let The Right One In) was de eerste winnaar. Op de vorige editie sleepten filmmaker Nanouk Leopold (Boven is het stil) en de Vlaamse acteur Matthias Schoenaerts (Rundskop) de prijs binnen.

Wolf is een gewaagde en rauwe tegenhanger van Rabat, de debuutfilm van de jonge regisseur, die zich in feite al heeft bewezen. Een film die nu al op buitenlandse filmfestivals het onderwerp van gesprek is en in eigen land drie Gouden Kalveren in de wacht sleepte.

De Award for Special Contribution to Northern Cinema omvat een antiek kompas, dat als prijs symbool staat voor de focus van het festival op de noordelijke cinema.