Doorgaan naar inhoud
Nieuws

17 oktober - 2011

King of Devil’s Island openingsfilm 2011

Op woensdagavond 9 november zal de 33ste editie van het Noordelijk Film Festival worden geopend met de speelfilm King of Devil’s Island. Regisseur Marius Holst zal hierbij aanwezig zijn. Voorafgaand aan de hoofdfilm toont het Noordelijk Film Festival de bekroonde korte film Olifantenvoeten in aanwezigheid van de maker Dan Geesin.

King of Devil’s Island (Kongen av Bastøy) beleefde eind december 2010 haar wereldpremière in thuisland Noorwegen. Begin dit jaar won King of Devil’s Island de Noorse nationale filmprijzen voor beste film, beste mannelijke bijrol en beste muziek. King of Devil’s Island is een op ware gebeurtenissen gebaseerde thriller over een heropvoedingsinstituut op het Noorse eiland Bastøy. De film vertelt het verhaal van de zeventienjarige Erling die in 1915 op het instituut arriveert. Hoewel hij vastbesloten is te ontsnappen maken omstandigheden hem tot leider van een gewelddadige opstand.

Marius Holst debuteerde in 1994 met de speelfilm Cross my Heart and Hope to Die. De film was een Noors kassucces en internationaal won de film het prestigieuze Prix de Montreal tijdens het World Film Festival in Montreal en de Blue Angel Award op de Berlinale. King of Devil’s Island is, na Dragonflies (2001) en Mirush (2006), Marius Holst’s vierde en meest ambitieuze langspeelfilm.

De korte film Olifantenvoeten won het Gouden Kalf voor Beste Korte Film tijdens het meest recente Nederlands Film Festival. Beeldend kunstenaar, componist en filmmaker Dan Geesin, geboren in Engeland, knipoogt met Olifantenvoeten naar de ‘Nederlandse vreemdelingenproblematiek’. In Olifantenvoeten maakt Thomas, een blanke allochtoon, tijdens zijn eerste nachtdienst op een tankstation nogal onverwachte dingen mee.

De kaartverkoop gaat van start op 26 oktober via de kassa van Stadsschouwburg de Harmonie of online via www.harmonie.nl.