Doorgaan naar inhoud
Nieuws

7 november - 2013

Te gast op het #NFF34

Wie zijn er allemaal te gast op het #NFF34? En bij welke voorstelling zijn zij aanwezig? Je vindt hier een compleet overzicht van onze gasten.

Pieter Verhoeff
Nederlandse regisseur die in 1966 afstudeerde aan de filmacademie. Verhoeff is bekend van de films Nynke, Brief aan de Koning en Het Teken van het Beest. Met die laatste film won hij een Gouden Kalf, evenals zijn verfilming van het boek ‘Van Geluk Gesproken’ in 1988.

In gesprek met Pieter Verhoeff
Donderdag 19:30 uur
Slieker, Blauwe Theaterzaal

René Houwen
Regisseur van de indrukwekkende film Heroin, gemaakt in samenwerking met Schaftkip Films uit Groningen. Schaftkip is een avant-gardistisch genootschap van filmers. Heroin gaat over het leven van een dakloze, die een dag en een nacht wordt gevolgd tijdens zijn heroïneverslaving.

Herion
Zaterdag 12:00 uur
Slieker, Roze Theaterzaal

Franak Viacorka
Jongerenactivist, journalist en screenwriter Franak Viacorka. Ze zeggen: “In het land der blinden is eenoog koning”. Díe koning is hij dus. Hij wordt door veel mensen in de Wit-Russische oppositie echt als een succesverhaal gezien. Franak wordt geinterviewd door freelance journaliste, schrijfster en Wit-Rusland specialist Franka Hummels.

Viva Belarus!
Zaterdag 14:30 uur
Harmonie Rabobankzaal

Julie Tabbers
Visueel antropologe en regisseur van de documentaire Sense of Light, voorfilm Wrong Time Wrong Place.

Sense of Light
Zaterdag 14:15 uur
Slieker, Groene Theaterzaal

Sense of Light
Zondag 17:00 uur
De Harmonie, Bentacerazaal

Jorien van Nes
Jorien van Nes (1971) is documentairemaker. Ze werkte jarenlang als researcher, programmamaker, eindredacteur en regisseur bij de VPRO. In 2008 ontving ze voor haar One Night Stand Den Helder het Gouden Kalf voor Beste Televisiedrama. Nu heeft ze haar speelfilmdebuut gemaakt met A Long Story, een verhaal over een bedroefde man die opeens opgescheept zit met het zoontje van zijn Roemeense klusser.

A Long Story
Zaterdag 14:30 uur
De Harmonie, Bentacerazaal

Jim Taihuttu
Krijgt Award for Special Contribution to Northern Cinema. Taihuttu is bekend van de succesvolle film Rabat en is tevens als Jim Aasgier onderdeel van dj-formatie Yellow Claw. Voor Wolf ontving hij al een Gouden Kalf, ook neemt hij zijn producent Julius Ponten mee naar het NFF.

Wolf
Vrijdag 16:45 uur
Harmonie, Rabobankzaal

Jozef Devillé
Regisseur Sound of Belgium: een alternatieve kroniek van de Belgische muziekgeschiedenis met een soundtrack vol pompende beats. Jozef Devillé heeft het zich voor zijn documentaire ‘The Sound of Belgium’ niet bepaald gemaakt, getuige het grote aantal interviews en de vele archiefbeelden.

The Sound of Belgium
Zaterdag 22:15 uur
Harmonie, Bentacerazaal

Zuzana Liova
Regisseuse van de Slowaakse film House (Dom), een droogkomisch drama over een vader die veel moeite heeft om zijn twee jongvolwassen dochters los te laten. Liova schreef tevens zelf het scenario van deze debuutfilm en zal aanwezig zijn om haar film voor het publiek toe te lichten in een vraaggesprek met programmeur Fredau Buwalda.

House (dom)
Zondag 14:45 uur
Slieker, Blauwe Theaterzaal

Alexandra Strelkova
Alexandra Strelkova is verantwoordelijk voor film promotie bij het Slovak Film Institute dat dit jaar zijn vijftigste verjaardag viert. Nu is ze in Leeuwarden neergestreken om haar boodschap over Slowaakse cinema te verkondigen. Zij neemt mee: de bijzondere new-wave film The Sun in a Net, The Garden en Made in Ash (met voorfilm Snow). Middels een introductie zal zij het publiek meer vertellen over deze titels uit de Special Slowakije.

The Sun in a Net
Zaterdag 19:45 uur
Slieker, Groene Theaterzaal

The Garden
Zaterdag 22:00 uur
Slieker, Blauwe Theaterzaal

The Garden
Zondag 17:15
Slieker, Groene Theaterzaal

Shoes + Made in Ash
Zondag 19:45
Slieker, Blauwe Theaterzaal

Henk Penninga
Het was eind jaren ‘70 dat Henk Penninga, mede-oprichter van het Fries Film Archief, een film maakte over de omstreden industriehaven van Harlingen. De film Hoe een haven niet kon, en er toch kwam schoot Penninga met een Super 8 camera. Onlangs is de film volledig gereviseerd en gedigitaliseerd door Penninga zelf en op zaterdag 9 november beleeft de film een speciale herpremière.

Hoe een haven niet kon…
Zaterdag 17:00 uur
Slieker, Groene Theaterzaal

Hoe een haven niet kon…
Zondag 15:00 uur
Slieker, Groene Theaterzaal

NNO Oog voor Traditie
Bij het NNO-onderdeel Oog voor Traditie zullen alle filmmakers aanwezig zijn. Saskia Jeulink  vertoont haar film Toer van een Orgeldraaier, waarin orgelbouwer Eppo Rynko Ottes wordt gevolgd. Ambacht, geloof en kunst lopen als een rode draad door het leven van deze noordeling, die al meer dan 70 orgels bouwde voor kerken in binnen- en buitenland. In Sybrand Klompstra’s Handwerk – Zeefdrukken van Wytse Sterk krijgen we een kijkje in de keuken van de illustrator van VERA Groningen. Sterk blijft in het digitale tijdperk zijn ambachtelijke en arbeidsintensieve werk voortzetten. De Vijf Kussen van Marleen Godlieb  zien we beeldhouwster Natasja Bennink tijdens haar werkzaamheden aan een uniek project waarbij vijf kussende inwoners van Appingedam vereeuwigd zijn in bronzen beelden. De drie filmmakers zijn na afloop voor vragen beschikbaar in Café Thús.

NNO Oog voor Traditie
Donderdag 12:15
Slieker, Blauwe Theaterzaal

NNO Noordelijke Wildernis
Dinanda Luttikhede is aanwezig voor een vraaggesprek bij haar film Onland, waarin we een jaar lang de aanleg van de grootste waterberging van Nederland volgen. Naast het voortdurend veranderende Nederlandse landschap zien we ook hoe boeren gedwongen worden met hun leefomgeving mee te veranderen. Richard van der Laan presenteert ons met een visualisering van de gedichten in It Noarderlân. Zijn project It Lêste Ljipaai is gemaakt uit bewondering voor zijn vader, met wie hij als kleine jongen kievitseieren zocht.. Beide films zijn een ode aan de prachtige Friese natuur. Ook filmmaker Rob Busquet is aanwezig met de documentaire Monument tussen Water en Land: een film over het Woudagemaal; Unesco Werelderfgoed in Lemmer en een symbool voor de Nederlandse strijd tegen het water.. We zijn getuige van de restauratie aan het grootst werkende stoomgemaal ter wereld.

NNO Noordelijke Wildernis
Vrijdag 10:15 uur
Slieker, Blauwe Theaterzaal

NNO Ganja of Genius?
Emmi Visser en Pepijn Nuiten zijn aanwezig bij hun films Gewoon Hoogbegaafd en Ik Stop. Beide films vallen onder ‘Ganja of Genius?’; één van de onderdelen van de Nieuwe Noordelijke Oogst. In de documentaire Gewoon Hoogbegaafd volgen we drie kinderen bij wie hoogbegaafdheid is geconstateerd; een onderwerp dat pas de laatste jaren meer aandacht krijgt in het basisonderwijs. In Ik Stop doet de regisseur samen met zijn vrienden een poging om 40 dagen te stoppen met blowen. De twee jonge filmmakers doen een Q&A bij hun films.

NNO Ganja of Genius?
Zaterdag 17:45
Slieker, Blauwe Theaterzaal

Culturele hoofdstad
Na de vertoning van de film spreekt Rolf Norås, directeur culturele zaken van de gemeente Stavanger in Noorwegen en opdrachtgever voor de film. Hij geeft toelichting over de totstandkoming van de film en legt uit waarom ervoor gekozen is ruim baan te geven voor het kritisch perspectief. Aansluitend is er gelegenheid tot het stellen van vragen aan Norås en Oeds Westerhof, directeur van Lwd2018.

Open Port – Lwd2018
Vrijdag 12:00 uur
Harmonie, Rabobankzaal

Frans Frolijk
Bij deze speciale première zullen cast en crew aanwezig zijn: filmmaker Steven de Jong, Man Bijt Hond-boer en hoofdrolspeler Frans Zwaagstra, én acteurs Rense Westra en Tatum Dagelet! Zij zullen het eerste deel in deze reeks van vier scripted reality films komen presenteren aan het publiek.

Frans Frolijk
Vrijdag 16:45
De Harmonie, Bentacerazaal

Première De Keet
Filmmaker Mirjam de With is aanwezig bij de vertoning van De Keet. Deze nieuwe dramaserie van Omrop Fryslan vertelt het verhaal van een vriendengroep en hun keet. Wanneer gangmaker Diede volledig verlamd raakt worden relaties en vriendschappen op de proef gesteld. Het project werd gemaakt in samenwerking met Tryater en het Amsterdamse Family Affair Films. De With is geboren in Friesland en leerde hier films maken. Zij zal de voorstelling van een introductie voorzien.

Première De Keet
Zaterdag 17:00 uur
De Harmonie, Rabobankzaal

Kie Ellens
Beeldend kunstenaar en medewerker medewerker van het Fries Museum. Hij doet een inleiding bij Kreaturliche Unschuld, de absurdistische horrorfilm van John Bock. Ze brachten de stoffige Hindelooper Kamer op unieke wijze tot leven.

Kreaturliche Unschuld
Donderdag 14:30 uur
Slieker, Groene Theaterzaal

48 Hour Film Project
Het 48 Hour Film Project is een wedstrijd waarin filmmakers de strijd met elkaar aangaan om binnen 48 uur de beste korte film te maken.  De jury bestaat uit Fredau Buwalda (Slieker Film), regisseur Steven de Jong en Luek Peters. Peters is onder andere bekend van zijn rollen in Penoza, Kauwboy en Achtste-groepers huilen niet.