Doorgaan naar inhoud
Nieuws

1 november - 2019

Te gast op het festival dit jaar

Ook dit jaar zijn er weer een flink aantal filmgasten aanwezig op ons festival. Regisseurs, producenten en acteurs, uit zowel binnen- als buitenland komen allemaal naar Leeuwarden. De onderstaande mensen geven een Q&A of doen een intro bij een film. Alle reden dus om deze voorstellingen te checken!

Acteur Ingvar Sigurdsson

Eén van de bekendste prijswinnende acteurs van IJsland, Ingvar Sigurðsson, is dit jaar te gast op het Noordelijk Film Festival om zijn nieuwe film A White White Day te presenteren. De acteur is onder meer bekend van de film die het Noordelijk Film Festival in 2014 opende Of Horses and Men, maar is ook te zien geweest in grote Hollywoodproducties als Justice League and Fantastic Beasts: The Crimes of Grindelwald. Het IJslandse drama A White White Day van regisseur Hlynur Pálmason gaat over rouw, wraak en onvoorwaardelijke liefde. Sigurðsson speelt de fascinerende rol van Ingimunder, een gepensioneerde politieagent die vermoedt dat zijn vrouw een affaire had voor haar overlijden en geobsedeerd raakt met het ontdekken van de waarheid. Sigurðsson is op het festival aanwezig voor Q&A’s bij de vertoningen op donderdag om 14:00 uur , vrijdag om 11:45 uur en zaterdag om 19:15 uur.

Regisseur Michal Hogenauer

De beklemmende thriller A Certain Kind of Silence is de debuutfilm van de Tsjechische regisseur Michal Hogenauer en een internationale co-productie met Nederland en Letland, waar de film is opgenomen. Na de wereldpremière in Karlovy Vary beleeft de film nu op zondagmiddag om 15:15 uur zijn Nederlandse première in Leeuwarden in bijzijn van een groot deel van de cast & crew!

Foto van de première in Karlovy Vary

Acteurs Monic Hendrickx, Roeland Fernhout, Jacob Jutte e.a.

A Certain Kind of Silence is een co-productie met een bijna volledige Nederlandse cast met hoofdrollen voor Monic Hendrickx, Roeland Fernhout en de inmiddels 12-jarige Jacob Jutte. Gebaseerd op een waargebeurd verhaal rondom de Christelijke sekte genaamd Twelve Tribes, vertelt deze film het verhaal van au pair Mia die gaat werken bij een rijk Nederlands stel (Hendrickx en Fernhout) dat er verontrustende leefregels op nahoudt. Op het festival zijn regisseur Michal Hogenauer, de hoofdrolspelers Monic Hendrickx, Roeland Fernhout en Jacob Jutte, producenten van Circe Films en diverse andere cast en crewleden aanwezig om de première te vieren.

Foto: film still uit A Certain Kind of Silence met Roeland Fernhout en Jacob Jutte.

Monic Hendrickx

Naast haar aanwezigheid bij de première van A Certain Kind of Silence zal Monic Hendrickx op zondagavond om 20:15 uur tevens aanwezig zijn voor een Q&A na de vertoning van het Friese kostuumdrama Nynke, die vertoond wordt in het kader van de uitgebreide ode aan de in dit jaar overleden Friese regisseur Pieter Verhoeff. Hendrickx speelde in 2001 de hoofdrol als Nynke van Hichtum, kinderboekenschrijfster van o.a. Afke’s Tiental en de vrouw van Piter Jelles Troelstra. Voor deze vertolking moest zij samen met Jeroen Willems Fries leren spreken. Ze ontving dat jaar een Gouden Kalf voor Beste Actrice voor deze rol.

Foto: film still uit Nynke (2001)

Peter Tuinman, Geert Mak, Paul van den Bos e.a.

Acteur Peter Tuinman schuift in het kader van de Ode aan Pieter, samen met schrijver Geert Mak, Verhoeffs echtgenote Hanneke Heeremans en cameraman Paul van den Bos, aan bij een Live in memoriam rondom Verhoeff op zondagmiddag 10 november om 14:15 uur.

Tuinman is tevens aanwezig bij de vertoningen van Het teken van het beest op zaterdag om 17:00 uur met een Q&A en op zondagochtend bij Van geluk gesproken en De dream voor een korte introductie.

Foto: film still uit Van geluk gesproken (1987)

Regisseur Richard Hobert

Richard Hobert is een Zweedse regisseur en scriptschrijver die naar Leeuwarden komt om zijn film The Birdcatcher’s Son te presenteren. Dit is een negentiende-eeuws familiedrama dat zich volledig afspeelt op de Faeroër eilanden. Vogelvanger Esmar en zijn vrouw hebben een mannelijke erfgenaam nodig om hun land te behouden. Uit wanhoop schakelen ze de geliefde Franse Kapitein van hun beste vriendin in om Johanna opnieuw zwanger te maken.

Hobert is van vrijdag t/m zondag op het festival en is aanwezig bij alle vertoningen van de film voor Q&A’s.

Regisseur Rúnar Rúnarsson

Rúnar Rúnarsson is een IJslandse regisseur en was al eens eerder te gast op het Noordelijk Film Festival met zijn debuutfilm Volcano (2011). In 2016 was zijn tweede speelfilm Sparrows te zien op het festival. Nu is het tijd voor Echo, iets heel anders. Echo is een unieke collage of mozaïek van 56 prachtig gefilmde en op zichzelf staande scènes waarin een bitterzoet portret van de moderne IJslandse samenleving rond Kersttijd wordt geschetst. De film ging in première op het Locarno International Film Festival en ontving uitsluitend lovende recensies van de filmpers. Rúnarsson is aanwezig bij de vertoningen op vrijdag 19:30 uur en zaterdag 11:45 uur.

Regisseur Willem Baptist

De Nederlandse documentairemaker Willem Baptist presenteert zijn nieuwe film Ring of Dreams over de wereld van show wrestling. Onder de worstelaars bevinden zich ook twee Friezen: pro-wrestling veteraan Jurn Simmons die in binnen- en buitenland furore maakt en trainee Jorne van der Kamp, die inmiddels actief is als scheidsrechter. De film geeft een ontroerend en bij vlagen komisch kijkje achter de schermen van het show-worstelen in Nederland, waar jongens en meiden vechten voor hun dromen, en proberen te ontsnappen aan hun dagelijkse levens. De twee Friese worstelaars zijn samen met regisseur Willem Baptist aanwezig bij de vertoning op zondag om 10:30 uur in Slieker.

Regisseur Marc Schmidt

De Nederlandse documentairemaker Marc Schmidt (bekend van o.m. De regels van Matthijs en Het chimpansee complex) presenteert zijn nieuwe zinnenprikkelende documentaire In de armen van Morpheus over radicale slaapervaringen. Hij is aanwezig bij de vertoning van zijn film op donderdagavond 22:00 uur in De Harmonie.

Daarnaast is Marc Schmidt verbonden aan de Filmkick Academy en geeft daar voor de deelnemers een masterclass.

Producent Marleen Slot

Marleen Slot heeft in 2011 productiemaatschappij Viking Film opgericht waarmee ze vele producties heeft gedraaid, voor die tijd werkte ze jarenlang als producente bij Lemming film. Vorig jaar was Marleen te gast op ons festival als coproducent van de Ierse film Good Favour van Rebecca Daly. Als ervaren producente heeft ze aan veel grote titels meegewerkt zoals Zurich, Neon Bull en Dirty God. Met die laatste won ze onlangs het Gouden Kalf voor beste film! De film ging in wereldpremière op het Sundance Film Festival. Het was voor het eerst dat daar een Nederlandse film tot de hoofdcompetitie wist door te dringen. In een speciale Masterclass op zaterdagmiddag om 14:00 uur gaat Marleen Slot in op de vraag hoe je met je film zo’n wereldpubliek bereikt.

Regisseur Mirjam de With

De Friese regisseur Mirjam de With is geen onbekende op het Noordelijk Film Festival. Dit keer presenteert zij haar nieuwste film Taiki, die wordt vertoond in het junior programma op zondagochtend 11:30 uur tijdens de Film & Food Familiebrunch in Neushoorn en tevens geselecteerd is in de Noorderkroon competitie. Taiki gaat over de negenjarige Bruno die uit de auto wordt gezet door zijn ouders op weg naar Zweden. Hij besluit ze terug te pakken door weg te lopen in de Zweedse wildernis.

Mirjam de With geeft tevens twee workshops aan filmmakers binnen de Filmkick Academy.

Film still uit: As myn filmhert in kompas wie van Annet Huisman, waarin Mirjam wordt geïnterviewd.

Regisseur Rutger Veenstra

In 2018 won de Friese regisseur Rutger Veenstra de Filmkick Competitie met zijn plan Nei de dûns. Door omstandigheden kon hij de film niet in hetzelfde jaar realiseren, maar in 2019 is de film toch prachtig opgeleverd. De korte film zal in wereldpremière gaan als voorfilm bij de officiële openingsfilm van het festival op woensdag 20:00 uur in De Harmonie. Nei de dûns kent een nagenoeg volledig Friese cast (Jan Arendz en Marijke Geertsma) en crew, die samen met Rutger het podium zullen betreden bij de wereldpremière op de openingsavond. De film wordt daarna nog twee keer gedraaid en op zaterdag om 14:00 uur zal Rutger er opnieuw bij zijn voor een Q&A.

Regisseur Sven Peetoom & Producent Dobber Bolhuis

Dit jaar is de Filmkick gewonnen door Sven Peetoom en Dobber Bolhuis. Deze jonge makers uit het zuiden van het land hebben deze zomer hun film Fietsvakantie volledig opgenomen in Friesland. De film gaat in première op de slotavond van het festival, zondag 20:15 uur in de De Harmonie, als voorfilm bij de Publieksprijswinnaar in de Aegonzaal. Sven en Dobber zullen er samen met de rest van de cast & crew bij aanwezig zijn.

Filmmakers Noorderkroon

Voor de filmvertoningen binnen de Noorderkroon zijn veel regionale filmmakers aanwezig bij hun vertoning. Er zijn dus ook een groot aantal Q&A’s bij de Noorderkroon films waarbij het publiek in gesprek kan gaan met de makers over hun film. Op de programmapagina vind je bij de film of het filmblokje informatie over een eventuele Q&A.

Sprekers Filmkick Academy

In verband met de Filmkick Academy, een vijfdaagse cursus voor filmmakers op het festival, zullen er ook een aantal filmmakers rondlopen. Zij geven (besloten) masterclasses, workshops of coaching-sessies aan de deelnemers. De professionals die hier aan meewerken zijn: Marc Schmidt (documentairemaker), Marleen Slot (producent), Ditteke Mensink (regisseur), Harmen Jalvingh (producent), Piet-Harm Sterk (producent), Tim Murck (acteur), Roel van de Weijer (producent en financier), Laurens Krispijn de Boer (scenarist), Wander Theunis (scenarist), Esther van Driesum (script consultant) & Mirjam de With (regisseur).