Doorgaan naar inhoud
Nieuws

9 mei - 2019

Sven Peetoom wint met ‘Fietsvakantie’ de Filmkick!

Met zijn projectplan Fietsvakantie heeft regisseur Sven Peetoom, samen met producent Dobber Bolhuis en scenarist Menno Jan Krajenbrink, op donderdag 9 mei de zesde editie van de Filmkick van het Noordelijk Film Festival gewonnen. Hij ontvangt € 10.000,- om zijn korte film te realiseren, die vervolgens in wereldpremière gaat op het festival (6-10 november 2019).  Met de Filmkick biedt het festival een opstap in de filmwereld en een platform voor talentvolle, al dan niet jonge of lokale (Noord-)Nederlandse filmmakers. 

Sven Peetoom (1993) is een Indische filmmaker uit Rotterdam. Na een bachelor Film- en Literatuurwetenschappen en veel praktijkervaring als editor, volgde Sven een regieopleiding aan de European Film College in Denemarken. Bij zijn afstuderen ontving hij de Obel Scholarship voor aanstormend filmtalent. De afgelopen jaren heeft hij een veelvoud aan korte films gemaakt die voor een flink aantal festivals zijn geselecteerd.

Juryrapport
Er waren elf ambitieuze plannen ingediend die zijn beoordeeld door een professionele jury bestaande uit Maarten van der Ven, producent van o.a. Waterboys en Aanmodderfakker, Karen Bies, programmamaker en presentatrice bij Omrop Fryslân en schrijver en redacteur bij De Moanne, en regisseur en schrijver Rutger Veenstra, de winnaar van de competitie in 2018. Het juryrapport over Fietsvakantie:

“Vernietigende storm, eindeloze slagregen en venijnige katers; geen ontbering blijft de twee stoere Rotterdamse jongens op een troosteloze fietsvakantie in Friesland bespaard. Op zoek naar feest, avontuur en goede verhalen dreigen de twee vrienden het uiteindelijke reisdoel en daarmee zichzelf en elkaar volledig uit het oog te verliezen. De film Fietsvakantie is, in een tijd waarin sociale media met haar maakbare beeldvorming bol van succes en voorspoed centraal staat, een ode aan mislukking en het grote falen. De makers, die aan het begin van hun carrière staan, laten met eerder werk zien stevig aan de weg te timmeren als een sterk team waarvan in de toekomst het nodige verwacht mag worden. Vol overtuiging roept de jury het project Fietsvakantie uit tot winnaar van de Filmkick.”

Over de Filmkick
Met de Filmkick wil het Noordelijk Film Festival de regionale filmcultuur uitdagen en talentvolle filmmakers van eigen bodem stimuleren in hun werk. De prijs van €10.000,- die de winnaar ontvangt, wordt beschikbaar gesteld door Provincie Fryslân. Met de nu gerealiseerde films in de voorgaande edities zijn succesvolle resultaten geboekt. In 2014 won Christian van Duuren met het korte drama Tussentijd, in 2015 won het enthousiaste collectief Natte Haring met het absurd komische Drie Mensen Vinden Een Auto, in 2016 maakte Froukje van Wengerden de korte documentaire Ik was pas 14 en in 2017 reisde Niels Bourgonje naar IJsland om Skógafoss te realiseren. Alle films werden geselecteerd voor diverse festivals in binnen- en buitenland, sleepten prijzen in de wacht en zorgden voor een volgende stap in de carrière van de makers. De laatste film Nei de dûns, van Rutger Veenstra is in postproductie en wordt in 2019 gepresenteerd.

Regisseur Sven Peetoom en producent Dobber Bolhuis – Foto: Lucas Kemper