Doorgaan naar inhoud
Nieuws

9 april - 2020

Steengoed plan wint Filmkick Competitie

Timo en Rick Hensen, die zichzelf The Hensen Brothers noemen, hebben met hun plan en script voor de film Steengoed de zevende editie van de Filmkick Competitie gewonnen. Dit werd donderdagavond bekend gemaakt via een video op Facebook. De competitie wordt jaarlijks georganiseerd door het Noordelijk Film Festival. De broers ontvangen een budget van €10.000,- om hun korte film te realiseren, die vervolgens in wereldpremière gaat op het Noordelijk Film Festival. 

Steengoed
The Hensen Brothers speelden al een hele tijd met het idee voor een korte film met een magisch tintje, opgenomen in hun thuisprovincie Friesland. Steengoed speelt zich af in het fictieve Friese dorpje Wijtsum, waar een melkboer zoals elke dag de melk rond brengt. Er blijkt op deze dag echter iets bijzonders aan de hand te zijn met de melk, waardoor het dorp nooit meer hetzelfde zal zijn…

The Hensen Brothers
De gebroeders Hensen groeiden op aan de rand van Heerenveen en waren nog thuiswonend altijd samen in de weer met de camera. Timo studeerde later ook daadwerkelijk af als scenarioschrijver en regisseur van de HKU. Na elkaar creatief gezien wat uit het oog te zijn verloren, startten de broers in 2019 een actief YouTube-kanaal om samen films te blijven maken. Inmiddels staan er al vijf korte films en een webserie online, allemaal op creatieve wijze zonder budget geproduceerd. De tijd is nu rijp om hun passieproject, dat niet zonder budget gerealiseerd kan worden, waar te maken via de Filmkick competitie.

Jury-oordeel
De jury bestond dit jaar uit producent Joram Willink van BIND Film (Mijn bijzonder rare week met TessGluckauf), de Friese regisseur Mirjam de With (Op de DijkTaiki) en Merel Booleman, voorzitter van VERS en freelance scenarioschrijver. Na een grondige individuele beoordeling van de 15 deelnemende plannen, hield de jury deze week een kort en krachtig juryoverleg via Skype waarin ze hun top-5 bespraken. Allemaal heel diverse, behoorlijk sterke en originele plannen, maar het werd al vrij snel duidelijk dat Steengoed er bovenuit stak en het beste plan was om dit jaar de Filmkick te winnen.

De jury zei: “Het is een plan met veel potentie en hoge ambities, dat wij alle drie graag op het grote doek willen zien. Het heeft een originele en erg visuele vertelling met een goede spanningsopbouw en heerlijke absurdistische elementen. We hebben er alle vertrouwen in dat dit talentvolle duo een hoge production value weet te halen uit het beschikbare budget en we gunnen het ze van harte om hun plan te realiseren met het prijzengeld van de Filmkick Competitie.”

Over de Filmkick
Met de Filmkick wil het Noordelijk Film Festival de regionale filmcultuur uitdagen en talentvolle filmmakers van eigen bodem stimuleren in hun werk. De prijs van €10.000,- wordt mede mogelijk gemaakt door de Provincie Fryslân. Met de tot nu toe gerealiseerde Filmkick-films zijn succesvolle resultaten geboekt, zoals vele selecties op festivals over de hele wereld en diverse prijzen. Voor filmmakers die met coachende professionals aan hun filmplan willen werken, organiseert het Noordelijk Film Festival in samenwerking met New Noardic Wave, tijdens het festival van 11 t/m 15 november, de Filmkick Academy, een meerdaags talent-lab met pitchwedstrijd tot besluit.