Doorgaan naar inhoud
Nieuws

23 mei - 2018

Rutger Veenstra wint met ‘Nei de dûns’ Nieuwe Competitie #5

Met zijn projectplan ‘Nei de dûns’ heeft Rutger Veenstra uit Huins op woensdag 23 mei de vijfde editie van de Nieuwe Competitie van het Noordelijk Film Festival gewonnen. Hij ontvangt € 10.000,- om zijn korte film te realiseren, die vervolgens tussen 5 en 11 november in wereldpremière gaat op het festival. Met de Nieuwe Competitie biedt het festival een opstap in de filmwereld en een platform voor talentvolle, al dan niet jonge of lokale (Noord-)Nederlandse filmmakers. 

Rutger Veenstra (1977) studeerde in 2006 af aan de Nederlandse Film en Televisie Academie. Hij maakte eerder de NTR Kort! Met je mooie haren (2009) en de One Night Stand film De Leerling (2015) met Halina Reijn (deels opgenomen in het Fries Museum). De jury kijkt uit naar het volgende vrije werk van deze veelbelovende regisseur.

‘Nei de dûns’ wordt een korte film over de liefde van Gjalt (68) voor zijn echtgenote Anke (67) die lijdt aan een ernstige vorm van dementie. De film toont hoe Gjalt afscheid neemt van zijn dierbare geliefde met wie hij samen een rijk en waardevol leven achter de rug heeft. Het plan laat een tegendraads en eigenzinnig licht schijnen op het hedendaagse maatschappelijke debat rondom wilsbeschikking en levensbeëindiging. ’Nei de dûns’ moet een film worden die alarmeert, wringt en wrijft maar bovenal ontroert, tot nadenken stemt en uitnodigt tot dialoog.

Juryrapport
Een professionele jury bestaande uit regisseur en scenarioschrijver Robert Jan Westdijk, Nederlands Film Festival programmeur Claire van Daal en talentvol filmmaker Niels Bourgonje (de winnaar van 2017) heeft de plannen beoordeeld en maakte vandaag de winnaar bekend. In het juryrapport schreven zij:

“Wat het plan van Rutger onderscheidt is een authentieke en sfeervolle vertelling, die filmisch en spannend is. Je voelt de stem van een Friese maker die deze streek begrijpt en daarmee een verhaal kan vertellen dat universeel is. Het betreft een sterk en spannend script met een aangrijpend onderwerp. Goed doordacht, haalbaar en bovendien een mooie volgende stap in de carrière van de maker. Dit verhaal kan op de kracht van de eenvoud een hele mooie film worden. De juryleden hebben er alle drie vertrouwen in dat Rutger dit gaat realiseren met het prijzengeld en roepen hem graag uit tot winnaar van de vijfde editie van de Nieuwe Competitie!”

Nieuwe naam: De Filmkick
Naast de winnaar is ook de nieuwe naam van de competitie bekend gemaakt. In dit jubileumjaar van de vijfde editie, vond het festival het tijd om het ‘nieuwe’ los te laten en een gevestigde naam voor de toekomst te kiezen. De ‘kick’ in De Filmkick heeft niet alleen de adrenalinekick in zich van het realiseren van de film in een kort tijdsbestek, maar ook de verwijzing naar de kickstart van een nieuw filmproject met het prijzengeld en een volgende stap in de carrière van een maker.

Over de Nieuwe Competitie / De Filmkick
Met de Nieuwe Competitie wil het Noordelijk Film Festival de regionale filmcultuur uitdagen en talentvolle filmmakers van eigen bodem stimuleren in hun werk. De prijs van €10.000,- die de winnaar ontvangt, wordt beschikbaar gesteld door Provincie Fryslân. Bij de eerste vier edities zijn succesvolle resultaten geboekt. Lees hier meer over in de ‘Wall of fame‘ van de competitie.

volledig persbericht